25 Mart 2019 Pazartesi

Yazma eserler dijital ortamda

Konya Yazma Eser Kütüphanesi’nde, büyük bölümü Selçuklu dönemine ait 30 bini el yazması 140 bin eserin dijital ortama aktarılma işlemi tamamlandı.

Mevlana’dan İbn-i Arabi’ye çok sayıda düşünürün paha biçilmez eserlerinin yer aldığı kütüphanede, değerli el yazmaları, gazeteler ve matbu kitaplar titizlikle yapılan çalışmalarla dijital ortama aktarılıyor. Okuyucu ve araştırmacılar, bu eserlere rahatlıkla erişebiliyor. Kütüphanenin özel bölümünde saklanan onarılan eserler, ısı ve nem dengesini ayarlayan özel sistemle korunuyor.

Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi’nden sonraki en büyük yazma eser kütüphanesinde, Bakkal Arif Efendi, Kazasker Mustafa İzzet Efendi, Şevki Efendi, Yesarizade Mehmet Esad Efendi, Şefik Efendi ve Sami Efendi gibi birçok ünlü hattatın da eserleri muhafaza ediliyor.

EN ÇOK YAZMA ESER SÜLEYMANİYE KÜTÜPHANESİNDE

Türkiye genelinde çeşitli kütüphane, şahıs, müze ve kurumların bünyesindeki 300 bin cildin üzerindeki yazma eserin 70 bin cildi, yazma eser bakımından dünyanın en önemli kütüphaneleri arasında bulunan İstanbul‘daki Süleymaniye Kütüphanesi‘nde muhafaza ediliyor. Bakanlığa bağlı 14‘ü yazma eser kütüphanesi olmak üzere 28 kütüphanede toplam 170 bin 28 yazma eser yer alırken, eserlerin sağlıklı bir şekilde korunarak gelecek kuşaklara ulaştırılmasının sağlanması, nitelikli, hızlı ve kolay bir şekilde yerli ve yabancı araştırmacıların hizmetine sunulması yoluyla bilim ve sanatın gelişmesine yardımcı olunması, Türk kültürünün uluslararası platformda tanıtılmasına katkıda bulunulması amacına yönelik olarak bakanlık kütüphanelerindeki yazma eserler dijital ortama aktarılıyor.

70 BİN CİLT YAZMA ESER

Yazma Eser Kütüphanesi olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü çatısı altında faaliyet gösteren 13 kütüphaneden 7‘si İstanbul‘da bulunuyor. El yazması eserlerin bulunduğu İstanbul‘daki kütüphaneler şöyle: Süleymaniye Kütüphanesi: Süleymaniye Külliyesi içinde yer alan Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi, yazma eser bakımından dünyanın en önemli kütüphaneleri arasında yer alıyor. Kütüphanede, 106 koleksiyonda bulunan toplam 70 bin cilt yazma ve 120 bin basma eserin 12 bini Türkçe, 50 bini Arapça, 3 bin 680‘i ise Farsça. Kütüphanede, Ayasofya, Bağdadlı Vehbi, Carullah, Damat İbrahim, Esad Efendi, Fatih, Hacı Mahud, Hamidiye, Kılıç Ali, Laleli, Reisülküttap, Süleymaniye, Şehid Ali ve Yeni Cami‘nin en değerli koleksiyonları korunuyor.

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder