Hakemlerin topun mu ele, elin mi topa gittiğine karar vermesi için önce futbolu bilmesi sonra da adaleti üflerken gözlerinin bağlı olması gerekir. Bu hafta benzer iki pozisyonda standardı tutturdular.
BOLD – Süper Lig’in 7. haftası geride kaldı. Fenebahçe evinde mağlup oldu, Galatasaray berabere kaldı, Beşiktaş ve Trabzon kazandı. Zirvedeki Alanyaspor kaybetti. Ligin düşme hattıyla tepesi arasındaki puan farkı ise sadece 6. Görünün o ki iki galibiyet, iki mağlubiyet ligin altını üstüne getirmeye yetiyor. Bugün yerin dibine batırılan, yarın çok rahatlıkla baş tacı edilebilir. Takımlar arasında oyun kalitesi olarak çok büyük fark yok. Camiaların büyüklüğü, taraftar etkisi, oyuncu kalitesi skoru belirliyor. Bir de hakem faktörü, başat olan takımlar için avantaj sağlıyor.
Milli takım arasına girerken takımlar yaralarını saracak, hocalar kendini yenileyecek. Merkez Hakem Kurulu’da(MHK) biraz gayret gösterirse, hakemlerde bu süreçte bir nebze olsun kafa karışıklığını giderecek. 8. haftayla birlikte neler değişmiş hep beraber göreceğiz.
HAKEMLER TARTIŞMANIN ODAĞINDA
Suat Arslanboğa’nın hakemliğinin fesh edilmesi hakem camiası için büyük bir travma oldu. Beşiktaşlı Adem Lljajic’in omuz vurup geçmesini sarı kart ile geçiştirdiği için Arslanboğa el çektirildi. MHK’da ‘hakem otoritesi sarsılmasın’ diye oyuncuya kırmızı göstermeliydi düşüncesinde. Suat Arsanboğa’yı görevden almak sorunu çözmedi. Bu haftaki maçlara baktığımızda kafalar hala karışık. Bir tedirginlik, hata yapma endişesi, karasızlık var. Belkide maç yorumlarını hakem merkezli olmaktan çıkarıp oyuncu ve teknik adamlara çevirmek lazım.
Bunun içinde spor camiasında yeterli birikimi olan yorumcu, yazar (eski futbolcu-hakem dahil) çok az isim var. Hakem eleştirmek futbolun kolaycılığı. Ve genelde bu yoldan gidiliyor. Çünkü bilgi gerektirmiyor. Gerektirdiği yer de de ‘bana göre böyle olmalı’ deyip bilgisizliğinin üstüne çıkmaya çalışıyor.
ELLE OYNAMA MI, ELE ÇARPMA MI?
Bu haftanın öne çıkanı da; topun elle oynanması mı, ele çarpması mı? pozisyonları. Beşiktaş-Alanyaspor maçında Atiba’nın, Gençlerbirliği-Galatasaray maçında da Diego’nun eline gelen top, penaltı tartışmalarına neden oldu. Hakemler iki pozisyonda da elin doğal konumunda olduğunu düşünerek penaltı vermedi. Aslında olay bu kadar..Tartışmaya da belki gerek yok. Ekran başında olayın 30 saniyelik bir değerlendirmesi ile konu kapatılabilir. Bakıyorsunuz hem eski hakemler, hem yorumcular bu konuda kararsız, kimi penaltı, kimi değil diyor. Tartışma büyüyor, ya da büyütülmesi işlerine geliyor.
SAAT ŞABLONDAN İBARET, GEÇERLİLİĞİ YOK
FIFA son toplantısında penaltı için ‘elin doğal konumunun dışına çıkması’ halindeki tüm pozisyonlar için ceza kararını verdi. Ortalıkta dolaşın bir saat şablonu var. Kolun doğal konumlarını gösteriyor. Bu şablonun resmi bir değeri yok. Toplantıda da kabul görmedi. Sahaya yansıyan ise ‘şablonsuz uygulama’ şeklinde. Futbolcuların elle oynayıp oynamadığını, çarpma olup olmadığını hakemler rahatlıkla bilebilir.
Türkiye’de bilmek ile uygulamaya geçirmek arasındaki faktörler kararın doğruluğunu ya da yanlışlığını belirliyor. İste sıkıntılar da burada başlıyor. Bu hafta Allah’tan hakemler iki maçta da standart bir karar verdi. Farklı kararlar çıksaydı ortalık yangın yerine dönerdi.
ŞAMPİYONLUK İÇİN GARANTİ YOK
Lig’de geride kalan haftalara bakıldığında ‘şu takım şampiyon olur’ demek oldukça zor. Şampiyonluk yarışında adı geçen takımlar, 7 haftada alınacak 21 puanın yarısı etrafında dolaşıyor. Futbol olarak da güçlü bir karakter ortaya koyan yok. Taraftarları dışında eski ihtişamlarından uzaklar.
Anadolu takımları bu konuda daha istikrarlı gidiyor. Fenerbahçe evinde yeniliyor, Galatasaray deplasmanda beraberliğe razı oluyor, Beşiktaş taraftarı ile bir nebze olsun kımıldıyor. Trabzon üç puanı zor kurtarıyor. Başakşehir toparlanma sinyali veriyor. Alanyaspor iyi başladığı ligde geriliyor ama hala lider. Konya ve Sivas yavaş yavaş yükseliyor. Şimdiden şunu söylemek zor değil; üç puanı kazanmak ne içeride ne de dışarıda kolay.
DORUKHAN TOKÖZ HERKESİ ÜZDÜ
Beşiktaş’ın Milli oyuncusu Dorukhan Toköz’ün Alanyaspor karşısında yaşadığı talihsiz sakatlık futbol camiasını derinden üzdü. Diz kapağı dönen 23 yaşındaki oyuncu ameliyat olacak ve yaklaşık 4 ay sahalardan uzak kalacak. Arnavutluk ve Fransa maçları öncesi Dorukhan’ın yokluğu Milli Takım içinde büyük bir kayıp. Bu iki maçta alınacak galibiyetler hem Türkiye’ye hem de Dorukhan’a armağan edilir. Fenerbahçe ve Galatasaray kulüplerinin de geçmiş olsun dilekleri futbolun gelişmesi adına görmek istediğimiz güzellikler.
PUAN DURUMU
7. HAFTANIN SONUÇLARI
8. HAFTANIN MAÇLARI
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder