Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Miçotakis, NATO Zirvesi için bulundukları Londra’da deniz yetki alanları sorununu görüştü. Rumlar ise, Türkiye’nin sondaj çalışmalarını Uluslararası Adalet Divanı’na taşıdı.
BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, NATO zirvesi için bulundukları İngiltere’nin başkenti Londra’da bir araya geldi. Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmede iki ülke arasında yaşanan deniz yetki alanları sorunu ele alındı.
İKİ TARAFIN ANLAŞMAZLIKLARI KAYDEDİLDİ
Miçotakis görüşmeyle ilgili yaptığı açıklamada “Türkiye’nin son edimleriyle ilgili tüm konuları gündeme getirdim” dedi. “İki tarafın anlaşmazlıkları kaydedildi” diyen Miçotakis “İki taraf, güven arttırıcı önlemleri üzerinde tartışmaları sürdürme üzerinde mutabık kaldı” diye konuştu.
Miçotakis Erdoğan ile görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada “Yunan halkını Türkiye ile zorlukların olduğu, olmaya devam ettiği ve olacağı güvencesini vermek isterim. Ama iki tarafın iyi niyet göstermesi halinde bunların üstesinden gelineceğine inanıyorum” dedi.
Cumhurbaşkanlığı resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda da, Erdoğan’ın Miçotakis ile bir araya geldiği duyuruldu.
Görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Adalet ve Kalkınma Partisi İzmir Milletvekili Binali Yıldırım da katıldı.
TÜRKİYE – LİBYA ANLAŞMASI
Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Libya Ulusal Mutabakat Hükumeti ile Türkiye arasında 27 Kasım tarihinde deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin bir mutabakat muhtırası imzalamıştı.
Libya’nın komşusu Mısır ile Güney Kıbrıs söz konusu anlaşmayı “yasalara aykırı” olarak nitelerken, Yunanistan da Girit adasını yok saydığı gerekçesiyle muhtıranın coğrafi açıdan mantığa uygun olmadığını savunuyor. Avrupa Birliği ve NATO da konuyla ilgili Yunanistan’a destek veriyor.
Libya’nın Atina Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığına çağırarak, anlaşmanın içeriğine dair bilgi talep eden Yunanistan, talebin yerine getirilmemesi halinde büyükelçiyi sınır dışı edeceği uyarısında bulundu. Söz konusu talebin 5 Aralık tarihine kadar yerine getirilmesi istendi.
Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin de Yunan Dışişleri bakanlığına çağrılmış ve kendisinden konuyla ilgili izahat talep edilmişti.
Anlaşma, Ankara ile Atina arasında yaşanan Akdeniz’de doğal gaz ve petrol sondaj faaliyetlerinden kaynaklı anlaşmazlığı daha da karmaşık hale getirmişti.
AB, ANLAŞMA METNİNİ TALEP ETTİ
Bu arada Avrupa Birliği (AB), Doğu Akdeniz’deki gelişmelere ilişkin “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Yunanistan” ile tam dayanışma içinde olunduğunu belirterek, Türkiye’ye AB ülkelerinin egemenliğine saygı duyması çağrısında bulundu.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye ile Libya arasında imzalanan deniz yetki alanı sınırlandırma mutabakatına ilişkin bilgilerin kamuya açıklanmadığı belirtilerek, “Mutabakatın içeriği netleştirilmeli. Metnin gecikmeden AB’ye iletilmesini bekliyoruz.” talebinde bulunuldu.
RUMLAR, ULUSLARARASI ADALET DİVANINA BAŞVURDU
Öte yandan Türkiye ile Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmaları konusunda uzun süredir gerginlik yaşayan Kıbrıs Rum yönetimi, konuyu Lahey merkezli Uluslararası Adalet Divanı’na taşıdı.
Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades, bölgelerindeki egemenlik haklarını koruma altına almak için hukuki tüm yollara başvurduklarını dile getirdi.
Ankara, Rumların adayı temsilen tek başına doğal gaz arama lisans verme yetkisi olmadığını ya da çok uluslu şirketlere verdiği lisansların bazı bölgelerinin Türkiye kıta sahanlığına girdiğini belirtiyor. Türkiye, bölgeye savaş gemileri eşliğinde doğal gaz sondaj ve sismik arama gemilerini gönderdi.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder