Abdullah Gül’ün 2007’deki Cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı, Genelkurmay Başkanlığı resmi internet sitesinden yayınlanan e-muhtıra için savcılık ‘Soruşturma ve kovuşturma yapma olanağı kalmadı’ dedi
BOLD- Ahmet Necdet Sezer’in ardından 2007’deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü Cumhurbaşkanı adayı olarak açıklamıştı. Gül’ün adaylığı bir çok kesimle beraber Genelkurmay Başkanlığını da rahatsız etti. Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, 27 Nisan 2007 tarihinde Başkanlığın internet sitesinden Cumhurbaşkanlığı seçimlerine taraf olduklarına ilişkin bir bildiri yayınladı. Büyükanıt daha sonra, e-muhtıra olarak anılan bu bildiri için, 2012 yılında yapılan bir suç duyurusu yüzünden savcılığa ifade vermek zorunda kaldı.
5 YIL SONRA SUÇ DUYURUSU
27 Nisan bildirisinin yayınlanmasından 5 yıl sonra, 2012 yılında Adalet Platformu Başkanı Adem Çevik, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ‘12 Eylül darbesi, 28 Şubat ve 27 Nisan açıklamasının sorumluları’ hakkında suç duyurusunda bulundu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 27 Nisan bildirisiyle ilgili olarak dönemin askeri sorumluları hakkındaki suç duyurusu evrakını ayırarak, “Suç yeri Ankara olduğu” gerekçesiyle dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.
DARBE İDDİALARINI KABUL ETMEDİ
Büyükanıt’ın soruşturma kapsamında 2015 yılında ikameti nedeniyle Ankara yerine, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na “şüpheli” sıfatıyla ifade verdi. Büyükanıt ifadesinde “Israrla belirttiğim şekliyle basın açıklaması tarafımdan hazırlanarak yayınlattırılmıştır. İddia edildiği şekliyle kesinlikle yürütme organına yönlendirilmiş bir eylem veya anayasamız ile teminat altına alınmış anayasal düzenimize yönelik bir girişim değildir. Anayasamızı ihlal şeklinde bir eylemde bulunmam bile söz konusu dahi olamaz. Kaldı ki askeri darbe şeklinde nitelendirmeyi de kesinlikle kabul etmem olanaksızdır” dedi.
BÜYÜKANIT ÖLDÜ DOSYA KAPANDI
27 Nisan 2007 tarihli bildiriye ilişkin soruşturma, dosyanın tek şüphelisi olan dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt 21 Kasım 2019 tarihinde İstanbul’da hayatını kaybettti. ardından kapatıldı. gerekçesiyle takipsizlik verildi. Dosyanın tek şüphelisi olan Büyükanıt’ın hayatını kaybetmesi nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 25 Aralık 2019 tarihinde, “soruşturma ve kovuşturma olanağı kalmadığı” gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.
KRİZ AKP VE ERDOĞAN’A YARADI
Genelkurmayın taraf olduğunu belirttiği e-muhtıranın Türk siyaseti adına kırılma noktası oldu. E-muhtıranın ardından yaşanan 367 krizi sonrası Cumhurbaşkanlığı seçimi TBMM tarafından yapılmadı. Yaşanan kriz AKP ve Erdoğan’ın da işine geldi. AKP, yine aynı yıl yapılan genel seçimlerde oyunu yüzde 48’e çıkardı. Abdullah Gül de referandum ile beraber yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle, halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı oldu.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder