Batı Karadeniz’de dün geceden beri devam eden ve rekor seviyelere ulaşan yağışlar yüzünden sel ve su basınları yaşanıyor. Özellikle Kastamonu da HES’lerin neden olduğu sel yüzünden çatılarına çıkan halk kurtarılmayı bekliyor. HES’lerin neden olduğu felaketler konusunda açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Genelde HES’ler bu işin sebebi yerine genelde mağduru oluyor” dedi.
BOLD – Gece saatlerinde başlayan şiddetli yağış Bartın, Sinop, Samsun ve Kastamonu’da hayatı olumsuz etkiledi. Gün boyu da devam eden yağışlar taşkınlara neden oldu. Bölgede rekor yağış miktarları kaydedildi. Yıllık yağış miktarının üçte birinin sadece bir günde düştüğü belirtiliyor.
Vatandaşlar güvenli bölgelerden ayrılmamalı konusunda uyarıldı. Yetkililer, bölgede etkili olan sağanak yağışların devam etmesi ve buna bağlı olarak taşkın ve heyelan riski nedeniyle vatandaşları bulundukları güvenli bölgeleri terk etmemeleri ve sel bölgelerindeki yolları kullanmamaları konusunda uyardı.
ASKERİ HELİKOPTERLER KULLANILDI
AFAD’tan yapılan son durum açıklamasında, “SAKOM’dan alınan bilgiye göre Sinop Ayancık Devlet Hastanesi’nde tedavi gören 6 hasta Türk Hava Kuvvetleri’ne ait askeri helikopterle Sinop Atatürk Devlet Hastanesi’ne nakledilmiştir” denildi.
Ayrıca açıklamada Sinop’ta Ayancık, Türkeli ve Boyabat ilçelerine bağlı 94 köyde elektrik kesintisi bulunduğu bilgisi paylaşıldı.
BARTIN’DA KÖPRÜ ÇÖKTÜ: 13 YARALI
Açıklamada Karabük – Bartın yolu Bahçecik mevkiinde yoğun yağış sonucu bir köprüde meydana gelen göçük nedeniyle yaralanan 13 kişiden 8’inin tedavisine devam edildiği belirtildi.
Bartın’da Ulus ilçesine bağlı Akörensöküler köyünde ahşap evin büyük bölümünün yıkılmasıyla sel sularına kapılan 80 yaşındaki kadın kayboldu. Kadının bulunması için çalışmalar devam ediyor.
Kumluca ve Apdipaşa beldelerinde de hayatı olumsuz etkileyen sel ve heyelan bölgesinde; Karayolları, DSİ, AFAD, jandarma ve sağlık ekipleri aralıksız çalışıyor.
Yağış nedeniyle Yenihan ve Bahçecik mevkilerinde yolun çökmesi sonucu Bartın-Karabük kara yolu ulaşıma kapanmıştı. Bu kente ulaşım, Kumluca beldesindeki alternatif yollardan sağlanıyor.
Selde sürüklenen araçta mahsur kalan iki kişi de AFAD ekiplerince kurtarıldı. Evlerinde mahsur kalan 20 kişiye de Karayolları ve belediyeye ait iş makineleriyle ulaşıldı.
Araçlarıyla selde sürüklenirken kurtarılan toplam 13 kişi hastaneye kaldırıldı.
Dere yatağındaki çok sayıda köprünün yıkılmasıyla ulaşımın sağlanamadığı Zafer ve Akörensöküler köyleri için de belediye ekipleri hızla harekete geçti. Ekipler, alternatif yol yaparak bu köylere ulaşımı sağladı.
SİNOP’TA SELDEN ETKİLENDİ
Sinop’ta da sağanak sonrası kentte su baskınları yaşandı. Yağış en çok Türkeli ve Ayancık ilçelerinde etkili oldu. Ayancık Çayı’nın taşması ile yollar dereye döndü. Araçlar sürüklendi, köylerde çok sayıda kişi evlerinde mahsur kaldı. Ayancık Devlet Hastanesi’ni su bastı. Hastaların tahliye edilmesi için çalışma başlatıldı.
Kurtarma çalışmalarına Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı botlar ve 3 helikopter katıldı. Selin taşıdığı ağaç parçaları Sinop sahiline ulaştı. Ağaçlar Denizin yüzeyini kapladı.
SAMSUN’DA YOLLAR GÖLE DÖNDÜ
Samsun’un Bafra ilçesinde de sağanak nedeniyle yollar göle döndü. Sürücüler zor anlar yaşadı. Bazı apartmanların girişi su doldu.
KASTAMONU SULAR ALTINDA
Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde 13 yaşındaki Rabia Aydemir sele kapılarak kayboldu. Aydemir için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Azdavay ilçesinde sel nedeniyle kapanan kara yolunun trafiğe açılması için çalışma yapılıyor. Azdavay ilçesi ile Kastamonu’yu birbirine bağlayan kara yolunun Samancılar mevkisinde, sağanağın ardından sel oluştu. Karayolu, su birikintisi nedeniyle ulaşıma kapandı.
Kopuk mevkisinde kara yolunun çökmesi nedeniyle yolda kalan araçların içindeki sürücüler mahsur kaldı. Sürücüleri AFAD ekipleri suda güçlükle ilerleyerek kurtardı.
İLÇEMİZ BÖYLE FELAKET GÖRMEDİ
Bölgede AFAD ile UMKE, Jandarma Arama Kurtarma, Karayolları ve Özel İdare ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. NTV Canlı yayınına katılan Bozkurt Belediye Başkanı Muammer Yanık, “İlçemiz tarihte böyle felaket görmedi. Tarifsiz bir şekilde ilçemizin yok oluşunu seyrediyoruz. İş makineleriyle bir şey yapma şansı sıfır. Hız kesmeden yağışlar devam ediyor. Vatandaşlarımız çatılarda kurtarılmayı bekliyor. Helikopter harici vatandaşları kurtarmamız mümkün değil. Bölgede şu anda olağanüstü bir durum var” dedi.
SOYLU’DAN AÇIKLAMA
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu şiddetli yağışlar sonrası yaşanan sel ve su baskınlarıyla ilgili: “Şu anda hem müdahaleler hem tahliyeler hem de arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Bazı yerlerde suyun yüksekliği 3-4 metreye ulaştığı ve vatandaşlarımızın evlerin çatısında olduğu konusunda valiliklerimizden ve kaymakamlıklarımızdan, oradaki ilgili arkadaşlarımızdan bilgiler var. Burada bazı hastanelerin tahliyesi de söz konusu” diye konuştu
Jandarma Genel Komutanlığının tüm , Genelkurmay Başkanlığımız tüm helikopterlerini bölgeye sevk etmeye çalışıyorlar. Hem havadan hem de karadan tüm tahliye çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bir kayıp vatandaşımız var. İlk aldığımız, sabah itibariyle Bartın’dan aldığımız bir bilgi çerçevesinde bunu ifade etmek istiyorum. Bazı haber alınamayan yerler var. Bunlarla ilgili de haber alındığı sürece vatandaşımıza bilgiyi intikal ettirmeye çalışacağız” diye konuştu.
Metrekareye 100 kilogram üstü yağışın afet olarak değerlendirildiğini söyleyen Soylu, Tarım ve Orman Bakanlığının meteorolojiden aldığı bilgiye göre, yağış miktarının 300 kilogramın üzerine geçtiğinin ifade edildiğini bildirdi.
ASIL MAĞDUR HES’LER
Muğla’nın Marmaris ilçesindeki öğretmenevinde basın toplantısı düzenleyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin bir yandan orman yangınlarıyla mücadele ederken bir yandan da sabah Kastamonu, Bartın ve Sinop’ta doğal afetle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
Kastamonu, Sinop ve Bartın ve ilçelerinde çok ciddi yağışlarla karşı karşıya kalındığını belirten Pakdemirli, şunları kaydetti: “Sosyal medyada ve çeşitli haber kaynaklarında Kastamonu Bozkurt’taki HES’le ilgili problem olduğu söyleniyor. Burada HES’le alakalı bir problem yok. ‘Regülatör kapakları, taşkın esnasında açılıyor, ondan patladı’ diyorlar ama böyle bir durum söz konusu değil.
Genelde HES’ler bu işin sebebi yerine genelde bana göre mağduru oluyor. HES’ler taşkınlardan negatif etkileniyor. Taşkına sebebiyet verebilecek bir regülatör değil, günlük bir regülasyon amacı var. Ama su seviyesi oldukça yüksek. Mevcut taşkın tesislerimizin de üstüne çıkan gayrinizami ve doğalın dışında su akışı var.”
Yangında kullandığı ifadeler cezalık olan Gülşah İnce RTÜK’ü böyle ti’ye aldı
Bekir Pakdemirli HES’lerin selin nedeni değil mağduru olduğunu söyledi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder