AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekibinin 5 yıldır 15 Temmuz’u finanse etmekle suçladığı Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkiler hızla gelişiyor. Geçtiğimiz haftalarda iki ülke arasında yapılan üst düzeyli görüşmelerin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar Dubai’deki doğalgaz konferansına katılacak.
BOLD ANALİZ – Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında Ağustos ayından beri hızla ivme kazanan ilişkilerde yeni bir adım daha geldi. Geçen ay yapılan üst düzeyli görüşmelerin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Dubai’deki uluslararası doğalgaz konferansına katılacak.
Dubai Dünya Ticaret Merkezi’nde 21-23 Eylül’de gerçekleştirilecek Gastech Uluslararası Doğalgaz Konferansı’na, daha önce Birleşik Arap Emirlikleri ile büyük sorunlar yaşayan Türkiye ve Katar’dan temsilciler katılacak.
KONFERANSTA TÜRK VE KATARLI BAKANLAR KONUŞMA YAPACAK
Konferansa katılacak olan Katar Enerji Bakanı Saad El-Kaabi ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar birer de konuşma yapacak.
Suudi Arabistan öncülüğündeki dört ülke, Haziran 2017’den beri Katar’a ambargo uyguluyordu. Ambargo, 5 Ocak’ta Suudi Arabistan’da düzenlenen Körfez İşbirliği Konseyi zirvesine imzalanan mutabakatla sona ermişti.
2017 yılında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, ‘terör örgütlerini desteklediği’ gerekçesiyle Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmişti.
Katar’a ekonomik ve siyasi ambargo uygulanırken, Doha yönetimi suçlamaları reddetmişti. Kuveyt ve ABD, Körfez bölgesindeki krizin sona ermesi için arabuluculuk yapıyordu. Türkiye ise krizde Katar ile saf tutmuş ve 4 ülkenin uyguladığı ambargoda Doha’ya en büyük desteği sağlamıştı.
Türkiye’nin 2017’deki krizde Katar’dan yana tavır alması Birleşik Arap Emirlikleri’nin tepkisini çekmişti.
MISIR’DAKİ DARBE TÜRKİYE-BAE İLİŞKİLERİNE İLK SEKTEYİ VURDU
Türkiye ile BAE ilişkileri, ilk olarak 2013 yılında Mısır’da yaşanan darbe nedeniyle sarsılmıştı. 2011’de başlayan Arap Baharı sürecini kendi varlığı için en büyük tehdit olarak gören BAE ve Suudi Arabistan, Sisi’nin darbesini desteklemişler ve karşı çıkan Türkiye ile ilişkilerini sertleştirmişlerdi.
2017’deki Katar Krizi’nden sonra Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri Libya meselesinde de karşı karşıya geldi. Türkiye Libya’daki iç savaşta Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükumeti’ni desteklerken; BAE ülkenin doğusundaki Tobruk merkezli Libya Temsilciler Meclisi ve ona bağlı Libya Ulusal Ordusu’nu destekledi.
Libya’da iç savaşın yoğunlaştığı 2019-2020 döneminde iki ülke destekledikleri taraflara ciddi biçimde askeri destek verdi. BM silah ambargosuna rağmen savaşan taraflara silah yardımı yaptılar.
Libya’da 2019 yılında Türk askeri güçlerine yapılan saldırılarda Birleşik Arap Emirlikleri’nin parmağı olduğu iddia edildi.
AKAR: DOĞRU YER VE ZAMANDA BAE’DEN HESAP SORACAĞIZ
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 2020 yılı Temmuz ayında El Cezire televizyonuna verdiği röportajda Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Suudi Arabistan’ın Libya’da General Hafter’e verdikleri desteği kesmeleri gerektiğini belirtmişti.
Hulusi Akar, BAE’nin Libya ve Suriye’de Türkiye’ye karşı zararlı hareketlerde bulunduğunu belirterek, doğru yer ve zamanda bu ülkeden hesap sorulacağını söylemişti.
Akar, “BAE, bize zarar vermek amacıyla Türkiye’ye düşman terör örgütlerini destekliyor. BAE küçüklüğünü ve etkisini göz önünde bulundurarak bunu yapmamalı” ifadelerini kullanmıştı.
Akar’ın açıklamaları sonrası Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dışişleri’nden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Gargaş Türkiye’ye tepki göstermiş ve Türkiye’nin Arap ülkelerinin işlerine karışmayı bırakması gerektiğini belirtmişti.
Enver Gargaş, Twitter’dan paylaştığı mesajında “Türk Savunma Bakanı’nın tahrik edici açıklaması, ülkesinin diplomasisindeki yeni bir düşüşü gösteriyor. İlişkiler tehditlerle yönetilemez, günümüzde ve bu asırda sömürgeci hayallere yer yok. Türkiye’nin Arapların içişlerine karışmaması daha uygun olur” ifadelerini kullanmıştı.
ERDOĞAN, BAE’DEN ÜST DÜZEY İSİMLERLE GÖRÜŞTÜ
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekibinin 5 yıldır 15 Temmuz’u finanse etmekle suçladığı Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkileri bir anda gelişmeye başladı.
İki ülke ilişkilerindeki hızlı gelişmede organize suç örgütü lideri Sedat Peker’i bu ülkeden almak isteyen AKP yönetiminin istekli olduğu ifade ediliyor.
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Ağustos’ta BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan’ı kabul etti. Daha sonra Ağustos ayı sonunda ise ülkenin fiili lideri Veliaht Prens Muhammed bin Zayed el Nahyan ile görüştü.
İngiliz Haber Ajansı Reuters, iki ülkenin bu görüşmeler sonunda uzlaşmaya vardığını yazdı. Reuters’a konuşan Körfez ülkelerinden bir diplomat, “Çok hızlı ilerliyorlar. Birçok insanın tahmin ettiğinden çok daha hızlı bir şekilde hem de. Sayfayı çevirdiler bile” dedi.
Türkiye-Mısır ilişkileri: Kahire’yi ikna için nelerden vazgeçildi?
Türkiye-BAE ilişkileri yükselişte: Ankara Dubai’nin gazına gidiyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder