Son iki genel geçimler öncesi kanlı süreçlerden geçen Türkiye’de, seçim konuşulurken hem siyasi liderler hem de vatandaşlar endişeli. 7 Haziran seçimlerinin ardından başlayan bombalı eylemler ve 15 Temmuz sonrası oluşan korku ikliminde iktidarının devamını sürdürmeyi başaran AKP’nin tüm anketlere göre eriyor olması kaygıları daha da arttırırken, siyasi suikastlar iddiası dillerden düşmüyor.
BOLD – Türkiye 7 Haziran 2015 tarihinde yapılan Genel Seçimlere, 5 Haziran’daki HDP’nin Diyarbakır mitingine yönelik bombalı saldırının gölgesinde girdi. IŞİD tarafından üstlenilen saldırıda 5 kişi hayatını kaybetti, 400’e yakın kişi de yaralandı. Gerilimli bir atmosferde girilen seçimlerde AKP, yüzde 40,8 oy aldı ve kurulduğu 3 Kasım 2002’den beri ilk kez Meclis çoğunluğunu kaybetti. HDP ise yüzde 13,1 oy alarak, 80 milletvekili çıkardı ve böylelikle tarihinin en yüksek oyunu aldı. AKP’nin iktidardan düşmesi için Selahattin Demirtaş’ın önderliğindeki HDP’nin dışarıdan destekleyeceği CHP-MHP koalisyonu seçeneği konuşuldu. Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hiçbir koalisyon teklifine yanaşmayarak yeniden seçim istedi.
ÇÖZÜM SÜRECİNİ BİTİRDİ
Seçim hezimetini kaldıramayan Erdoğan ise, AKP ve HDP’lilerin katılımıyla açıklanan 10 maddelik ‘Dolmabahçe Mutabakatı’nı tanımadığını açıkladı. Bu gelişme ile çözüm süreci de rafa kalkmış oldu.
Bu tarihten sonra Türkiye kanlı bir döneme girdi.
SURUÇ’TAKİ BOMBALI SALDIRI
20 Temmuz’da Şanlıurfa’nın Suriye sınırındaki Suruç ilçesinde, sınırın öte yanındaki Kürt yerleşim merkezi Kobani’ye yardım götürmek üzere toplanan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerinin basın açıklaması yaptığı sırada intihar saldırısı düzenlendi. IŞİD tarafından düzenlenen canlı bomba saldırısı sonucu 33 kişi öldü, 100’den fazla kişi yaralandı.
CEYLANPINAR’DAKİ POLİS CİNAYETLERİ
Suruç katliamından yalnızca iki gün sonra, çözüm sürecinin sonunu getiren ve perde arkası hala ortaya çıkarılmayan bir diğer olay, 22 Temmuz 2015 tarihinde Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde yaşandı. İlçedeki iki polis, evlerinde başlarından vurularak öldürüldü. PKK önce kendilerine bağlı “Apocu Fedailer” adlı bir grubun saldırıyı gerçekleştirdiğini ilan etse de, sonraki günlerde olay ile ilgisi olmadığını açıkladı. Cinayetlerin gerçek faillerine ise ulaşılamadı.
YENİ SEÇİM KARARI VE KANLI ÇATIŞMALAR
7 Haziran’dan sonra AKP ile CHP arasında başlayan hükümet kurma görüşmeleri sonuçsuz kaldı. Erdoğan 26 Ağustos 2015 tarihinde seçimlerin yenilenmesi kararını verdi. Türkiye siyasal tarihinde bir ilk olan bu seçim yenileme kararında, yeni seçim tarihi olarak 1 Kasım belirlendi. Seçim kararından sonra devlet ile PKK arasındaki çatışmalar alevlendi. 6 Eylül’de Dağlıca’daki PKK saldırısında 16 asker yaşamını yitirdi. 8 Eylül’de ülke genelinde HDP binalarına saldırılar gerçekleşti.
GAR KATLİAMI
7 Haziran-1 Kasım arasındaki sürecinde Türkiye’nin o güne kadarki en kanlı terör saldırısı gerçekleştirildi. 10 Ekim’de Ankara’daki barış mitingine gelenlere IŞİD bombalı saldırı düzenledi. İki canlı bombanın saldırısında 102 kişi yaşamını yitirdi.
AKP YENİDEN TEK BAŞINA İKTİDAR
Kabus gibi beş ay yaşayan Türkiye, 1 Kasım 2015’te yeniden sandık başında gitti. AKP, yüzde 49,5 oy ve 317 milletvekili ile sandıktan tek başına iktidar olarak çıktı.
ESKİ AKP’LİLERDEN YENİ PARTİ ÇALIŞMASI
AKP tarihinin en yüksek oy oranını alan Ahmet Davutoğlu, Erdoğan’ın talimatıyla istifa etti. Partinin kurucuları ve eski milletvekili ve bakanların Erdoğan’a yönelik eleştirileri de artmaya başladı.
AKP’nin kurucuları arasında yer alan ve bakanlık, milletvekilliği yapmış isimlerin art arda Hamamönü’nde çalışma ofisi tutmaya başlaması “Yeni bir siyasi hareket mi kuruluyor?” sorusunu akıllara getirdi.
Eski Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Arınç’a destek veren eski parti sözcüsü Hüseyin Çelik, Ahmet Davutoğlu döneminde partiden uzaklaşan eski Spor Bakanı Suat Kılıç, eski Sanayi Bakanı Nihat Ergün ve eski Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı’nın Ankara’nın Hamamönü semtinde çalışma ofisi tuttuğu iddia ediliyordu.
O dönem Hürriyet yazarı olan Nuray Babacan Abdullah Gül liderliğinde AKP’li muhaliflerin, Hamamönü’nde Erdoğan’a karşı toplandığını yazdı.
AKP ve destekçilerini 7 Haziran sonrasına benzer bir iktidar korkusu sardı. AKP yanlısı Akit, “Abdullah Gül İngiltere’den icazet aldı parti kuruyor” manşetiyle çıktı.
15 TEMMUZ SONRASI
15 Temmuz sonrası siyasi hesapların tamamı yine değişti. Daha önce defalarca karşı olduğunu beyan eden Bahçeli’nin sürpriz bir şekilde Başkanlık teklifinin Meclis’e getirilmesini istedi. İki partinin oylarıyla Ocak 2017’de mecliste kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne 16 Nisan 2017’de gerçekleşen anayasa referandumunda yüzde 51,2’ye karşılık yüzde 48,8 ile halktan onay çıktı. Böylece Erdoğan 15 Temmuz sonrası ilk siyasi zaferini aldı.
Erdoğan 2. zaferini ise 24 Haziran 2018’deki Cumhurbaşkanlığı seçiminde aldı. Erdoğan ilk turda oyların yüzde 52,6’sını alarak Cumhurbaşkanı seçildi. Bu seçim ile birlikte Türkiye’de parlamenter demokrasi ortadan kalkarken yürütme gücünün tek bir kişide toplandığı fiili başkanlık sistemi başladı.
AKP ERİYOR SİYASİ SUİKAST İDDİALARI GÜNDEMDE
Türkiye’de sürpriz olmazsa genel seçimler 2023’te yapılacak. Herkesin beklentisi ise erken seçim. Ekonomik kriz, yüksek enflasyon, faiz ve döviz kuru yüzünden zorda olan AKP ise anket sonuçlarına göre yüzde 32’nin altında. Son iki genel seçim öncesi kanlı süreçler geçiren Türkiye’de muhalif siyasi liderler endişeli.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mersin ziyaretinde, Tayyip Erdoğan’ın iktidardan gitmemek için her yolu deneyeceğini savunarak, “Siyasi cinayetler kaygım var” görüşünü dile getirdi.
İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın da Sözcü gazetesinde yer alan röportajında “siyasi suikastler yapılacağı yönünde bizim da aldığımız duyumlar var” diye konuştu.
AKP’de yepyeni kavga! Meydanı Hulusi Akar’a bırakmak istemeyen AKP’liler de harekete geçti
Erdoğan ve AKP’nin tek umudu yeni bir 15 Temmuz mu? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder