İngiliz Financial Times, 10 büyükelçi krizini değerlendirdi. Gazete, “Türk politikasının artık her zamankinden daha otoriter ve düzensiz bir liderin kaprisine bağlı olduğu endişesinin altını çiziyor.” ifadesini kullandı.
BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pazartesi günü, işadamı ve eylemci Osman Kavala’nın serbest bırakılması çağrısında bulunan 10 batılı büyükelçiyi sınır dışı etme tehdidinden geri adım attığına dikkat çekildi.
ERDOĞAN EN BÜYÜK ÇATIŞMADAN KAÇINDI
Erdoğan’ın iktidara geldiğinden bu yana batılı müttefiklerle yaşanacak en büyük çatışmadan kaçındığına dikkat çekildi. Uzlaşmanın hoş karşılandığına dikkat çekilen analizde, “Yine de, kilit ortaklarla ilişkilere ve Türkiye’nin ekonomik yönetiminin güvenilirliğine verilen zarar, hızlı bir şekilde onarılamayacak. Bu bölüm aynı zamanda, Türk politikasının artık her zamankinden daha otoriter – ve düzensiz – bir liderin kaprisine bağlı olduğu endişesinin altını çiziyor” değerlendirmesi yapıldı.
2023 SEÇİMLERİ İÇİN TASARLARMIŞ OLABİLİR
Krizin Erdoğan tarafından planlandığının altını çizen Financial Times, “Erdoğan’ın diplomatlara karşı öfkesinin, kendine özgü politikalarının neden olduğu ekonomik çöküşten uzaklaşmak için tasarlandığını öne sürüyorlar. Ayrıca, Haziran 2023’e kadar yapılması gereken cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri öncesinde cumhurbaşkanı kamuoyu yoklamalarında zayıflarken vatansever desteği toplamak için tasarlanmış olabilir.” tahmininde bulundu.
BATILI ORTAKLAR ERDOĞAN’IN OYUNUNA GELMEDİ
10 ülkenin krizi yatıştırma tavrını da değerlendiren Financial Times, “Türkiye’nin batılı ortakları, diplomatların ev sahibi devletlerin içişlerine karışmamalarını içeren Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine uyduklarını beyan ederek anlaşmazlığı yatıştırmaya çalışmak akıllıca davrandılar. Erdoğan, ülkenin sıkıntılarını sözde yabancı kötü niyetli kişilere yüklemesine izin verecek bir çatışmayı arzuladı. Ancak ABD ve Avrupa başkentleri, taahhütlerine saygı gösterirken, aleyhindeki suçlamaların yetersiz olduğu Kavala’nın serbest bırakılması ve hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmesi için baskı yapmaya devam etmeli.” diye yazdı.
HALKBANK DAVASI İLE ERDOĞAN KÖŞEYE SIKIŞTI
ABD temyiz mahkemesinin Halkbank’ın İran’ı ABD yaptırımlarından kaçmasına yardım etmekle suçladığı davayı kabul etmesini de değerlendiren gazete, “Ankara zaten artan ABD baskısı altında. Lira daha önceki dip seviyelerinden geri dönerken, dahası, giderek artan bir şekilde ‘evet adamlarıyla’ çevrili dik başlı bir başkan izlenimi, yatırımcı güvenini daha da sarstı.” ifadelerini kullandı.
Financial Times: Türk dış politikası otoriter bir liderin kaprisine bağlı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder