Üniversitelerin örgün öğrenime başlamasıyla bir anda barınma sorunuyla yüzleşen öğrenciler, daha derslere giremeden protestolara başlamak zorunda kaldı. Yurt bulamayan ve fahiş kira bedelleri ile karşı karşıya kalan öğrencilerin durumu ’15 Temmuz sonrası kapatılan onlarca yurdun akıbeti ne oldu?’ sorusunu akıllara getirdi.
BOLD – Geçen sene pandemi yüzünden uzaktan eğitim alan üniversite öğrencileri, yüz yüze eğitim için okullarına dönünce barınma derdine düştü. “Barınamıyoruz Hareketi” başlatan üniversiteliler şehirlerin park ve bahçelerini mesken tuttu. İstanbullu bazı öğrencilerde vapurları eylem alanına dönüştürdü.
Açılacak üniversiteler öncesinde barınacak yer bulamayıp eylem yapan üniversitelileri terörist ilan eden Erdoğan, öğrencilerin eylemini “Gezi Parkı’nın başka versiyonu” diyerek suçladı.
Yurt yetersizliği ve yüksek kira bedelleri yüzünden muhalefet öğrencilere hak verirken, Erdoğan başta olmak üzere iktidar kanadı ise öğrencileri suçlayıp açılan yurtlarla övünüyor.
KYK YURDU YETERSİZ
Ancak yapılan ve hali hazırda var olan yurtların ihtiyacı karşılaması imkansız. Sadece bu sene 815 bin 365 öğrenci üniversiteye yerleşti. Toplamda 8 milyonu aşan yükseköğretim öğrencisi var. Bunların 3.8 milyonu örgün eğitimde okuyor. Bu öğrenciler için Kredili Yurtlar Kurumunda (KYK) sadece 700 bin kişilik yurt bulunuyor.
Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne (KYGM) ait yurt sayısı 773. 2020’de toplam 678 bin 763 öğrenciye hizmet veren bu yurtlar, toplam öğrencilerin sadece yüzde 8’inin barınma ihtiyacını karşılayabilir.
KAPATILAN YURTLARA NE OLDU
Yurt genelinde yurt sıkıntısı yaşanırken, AKP 15 Temmuz sonrası Gülen Hareketine ait olduğu iddiasıyla bir çok yurdun kapısına kilit vurdu. Çok sayıda yurtta da amaçlarının dışında kullanılıyor.
- İzmir’deki Mevlana Yurdu Bornova Milli Eğitim Müdürlüğü binası yapıldı.
- Erimez Üniversite yurdu Çiğli Halk Eğitim Müdürlüğü oldu.
- Gediz Üniversite yurdu ise 15 Temmuz gecesi yağmalanarak talan edildi.
- Bahçelievler Hafız Ali yurdu boş
- Güven yurdu ise bir tarikata tahsis edildi
- Aytimur Öğrenci yurdu yıkıldı
- Fatih Öğrenci yurdu boş
- Burç ve Tahir Mutlu yurtları KYK yurdu oldu.
YURT JANDARMA KARAKOLU YAPILDI
Bunun yanı sıra Balıkesir’de 4 yurt belediye, valilik ve müftülüğe ek hizmet binası olarak tahsis edildi. İzmir Torbalı’da bir yurt jandarma binası yapılırken, Taç Yıldız yurdu boş duruyor.
Manisa’daki Kahramanlar yurdu bölgedeki bir imam hatip lisesine devredilirken, yurdun hala faaliyete geçirilmeden boş bekletilmesi dikkat çekti. Kenteki diğer iki yurt, Üftade ve Işık yurtları ise belediye ve müftülüğe tahsis edildi.
KIZ YURDU ÜLKÜ OCAKLARINA VERİLDİ
Kapasiteleri 100-400 arası olan İstanbul ve Ankara’daki çok sayıda öğrenci öğrenci yurdu da eğitim dışı kullanılıyor. Ulus Tozal erkek öğrenci yurdu Adalet Bakanlığına, Lötüs Erkek öğrenci yurdu gençlik bakanlığına Ülkü Ulusoy öğrenci yurdu ise Ülkü Ocakları Gençlik Başkanlığına devredildi.
Kayseri’de kapatılan İlkbahar yurdu ise 96 öğrenciye hizmet veriyordu.
New York’ta milyar dolarlık binamız sokakta yatan üniversiteli öğrencilerimiz var
Yurtta yağma var: Öğrenci yurtlarını Ülkü Ocağına, jandarmaya, müftülüğe verdiler yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder