Ankara Barosu, cezaevlerinde kalanlara pandemi gerekçesiyle 19 aydır açık görüş yaptırılmamasının ‘insan hakkı ihlali’ oluşturduğunu ve adeta bir tecride sebep olduğunu belirtti. Baro, yasağın ‘avukatların mesleğini gereği gibi ifa etmelerinin önünde de engel oluşturduğunu” ifade etti.
BOLD – Türkiye’de cezaevlerinde kalanlara 14 Mart 2020 tarihinden beri pandemi gerekçesiyle açık görüş yaptırılmıyor. Sevdikleriyle 19 aydır kucaklaşamayan tutuklu ve hükümlüler, onları sadece kirli bir camın arkasından görebiliyor. Cezaevlerinde kalanlara görüntülü görüşme için çalışma başlatıldı ancak KHK’lılar bu haktan da mahrum olacak.
Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi, tutuklu ve hükümlülere 19 aydır açık görüş yaptırılmamasını ‘insan hakkı ihlali’ olarak nitelendirdi. Baro, yasağın ‘avukatların mesleğini gereği gibi ifa etmelerinin önünde de engel oluşturduğunu” ifade etti.
Barodan yapılan açıklamada, “14 Mart 2020 tarihinden itibaren pandemi gerekçesiyle cezaevlerinde açık görüşlerin durdurulmasına ilişkin, “Gerekli tedbir ve önlemler alınarak ulaşılabilecek olan sonuca açık görüşlerin tamamen yasaklanmasıyla erişmeye çalışmak, insan hakkı ihlallerine sebep olmakla birlikte avukatların mesleğini gereği gibi ifa etmelerinin önünde de engel oluşturmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
“ADETA BİR TECRİDE SEBEP OLMUŞTUR”
Pandemi gerekçesiyle açık görüşlerin yasaklanması ile hükümlü ve tutukluların yaklaşık 19 aydır dış dünya ve yakınları ile irtibatının kesildiğini vurgulayan Ankara Barosu, açıklamasına şöyle devam etti: “Dolayısıyla bu yasak adeta bir tecride sebep olmuştur. Bu durum, sadece hükümlüleri ve tutukluları değil onların yakınlarını ve vekillerini de olumsuz etkilemiştir. Bakanlığın cezaevlerinde sürdürmeye devam ettiği haklı ve bilimsel bir sebebe dayanmayan pandemi önlemleri, tutuklu ve hükümlülerin hak ettikleri insani yaşam koşullarına erişmesine engel teşkil etmektedir. Avukatların bu dönemde tutuklu ve hükümlü olan müvekkilleri ile görüşmeleri bir paravanın arkasından gerçekleştirilmiş, avukat-müvekkil gizliliği içerisinde kalması gereken bilgi ve belgeler paylaşılamamış, dolayısıyla hükümlü ve tutukluların öncelikle hak arama hürriyeti ve adil yargılanma hakkı kapsamındaki savunma hakkı ihlal edilmiştir. Yine tutuklu ve hükümlülerin yakınları ile temas kurmasına imkân sağlanmadan görüşmeye zorlanmaları, aile hayatına saygı hakkının da ihlaline sebep olmuştur.”
“ANAYASAL BİR ZORUNLULUKTUR”
Açıklamada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği karara atıf yapılarak, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Ploski kararında da vurgulandığı üzere, hükümlünün ailesi ve yakınlarıyla ilişkisinin kısıtlanmasının neden olacağı sıkıntılara yenileri eklenmemeli ve hükümlüler yalnızlığa mahkûm edilmemelidir. Öyle ki AİHM, Messina kararında bir adım öteye gitmiş ve hükümlünün ailesiyle ilişkini devam ettirmesinde devletin pozitif bir yükümlülüğünün olduğunu belirtmiştir.” denildi.
“YASAK PANDEMİ ÖNLEMLERİ İLE GEREKÇELENDİRİLEMEZ”
Bakanlığın açık görüşler konusundaki gerekçelerini eleştiren Ankara Barosu, “Neredeyse toplumsal yaşamın her alanında pandemi ile ilgili normalleşme düzenlemeleri yapılmışken cezaevlerinde pandemi önlemlerine ilişkin hiçbir düzenleme yapılmamış olması kabul edilebilir değildir. Normalleşme kapsamında aşı olmamış bireyler dahi alışveriş merkezleri dahil tüm mekânlara HES kodunu göstererek girebiliyorken cezaevlerindeki hükümlü ve tutukluların yakınları ile açık görüş hakkının kısıtlanmasının pandemi önlemleri ile gerekçelendirilmesi mümkün değildir.” dedi.
Ankara Barosu, Adalet Bakanlığı’ndan yasağın derhal kaldırılarak gerekli önlemler eşliğinde açık görüşlerin başlatılmasını istedi:
“Cezaevlerinde uygulanan mevcut açık görüş yasağının kaldırılarak diğer toplumsal alanlardaki pandemi kuralları ile uyumlu olacak şekilde (aşı kartı veyahut son 48 saat içerisinde sağlık kurumlarından alınmış Covid-19 PCR testi negatif sonucu ile birlikte) tutuklu ve hükümlülerin yakınları ve avukatları ile açık görüşüne imkân sağlanmalıdır. Zira mevcut durum, hükümlülerin yargı kararı olmaksızın temel hak ve hürriyetlerinin kısıtlanmasına ve cezalandırılmalarına neden olmaktadır.”
Babası KHK’lı diye otizmli Rüveyda’ya engelli aylığı verilmiyor
Ankara Barosu: 19 aydır süren açık görüş yasağı ‘insan hakkı ihlali’ yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder