23 Kasım 2021 Salı

Erdoğan düğmeye bastı, kur kontrolden çıktı: Zengin daha zengin, fakir daha fakir

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yeni ekonomik modelin düğmesine bastı. Erdoğan, ‘Ekonomik Kurtuluş Savaşı’ dediği sistemle Türkiye’yi Rusya ve İran’a çevirecek. Zengin daha zengin, fakir de daha fakir olacak.

BOLD ANALİZ – Erdoğan, 2015 yılından bu yana siyaseten yaklaştığı Rusya, Çin ve İran modeliyle aynı ekonomik sisteme adım attı. Yeni sistemin temelleri damat Berat Albayrak’ın Sabah gazetesinde köşe yazdığı dönemde atıldı. Kapalı ekonomi olarak adlandırılan modelleri gazetede yazan Albayrak, bakan olduğunda ütopyasını kısmen hayata geçirdi. Bu uğurda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 128 milyar doları bitti.

ERDOĞAN’IN ADAMLARININ DÖVİZ KAZANCI KATLANDI

Damat Albayrak bakanlıktan istifa ettikten sonra da Cumhurbaşkanı Erdoğan, modeli bir adım öteye götürdü. Merkez Bankası’nı faiz indirimine zorladı, dolar 11,70 TL’yi Euro ise 13,20’yi gördü. Faiz kararı dövizi uçurdu. 1 milyon doları olan zenginler saatler içinde 800 bin TL kazandı. Erdoğan’ın adamları her kur artışında 1 milyon lirayı cebe attı. Ayrıca geçiş garantili köprü otoyol hastane ve havalimanlarının ödemeleri dolar ve euro üzerinden olduğu için büyük vurgun yapıldı.

EV VE ARABA FİYATLARI ZIPLADI

Yeni modelin daha ilk ayında zamların önü alınamadı. Bir ay önce 400 bin TL olan evler şimdilerde 600 bin TL’ye fırladı. 2001 model bir Siena’yı geçen hafta 33 bin TL’ye satın alan vatandaş artık 45 bin liraya alamıyor.  “Türkiye’yi mutlu ve zengin azınlıkların ülkesi olmaktan çıkaracağız” vaadiyle iktidara gelen AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomiyi krize soktu. Vatandaşı ise fakirliğe mahkum etti.

17 MİLYON YOKSUL İNİM İNİM İNLEYECEK

Artık Erdoğan’ın etrafındaki bir avuç işadamı paradan para kazanıyor. ‘Azgın azınlık’ lüks ve şatafat içinde yaşarken, 17 milyon vatandaş sosyal yardımla hayatta kalmaya çalışıyor. Yeni modelin tam olarak hayata geçmesiyle fakirlerin alım gücü iyice düşecek. Merkez Bankası para basacak, enflasyon zıplayacak.

FAİZE KARŞI AMA EN ÇOK FAİZ ÖDEYEN HÜKÜMET

Din nazarında yüzde 19 faizle yüzde 15 faiz arasında bir fark olmamasına rağmen faizi tamamen sıfırla çağrılarına kulağını tıkayan Erdoğan, ‘faiz haramdır’ vurgusu yapıp dindar kesimleri coşturuyor. Oysa çarpıcı gerçek gün gibi ortada duruyor. AKP iktidarından önceki 18 yılda 247 milyar dolar faiz ödeyen Türkiye, AKP iktidarında 18 yılda 494 milyar dolar faiz ödedi. Yetmedi, faize karşıyım diyen Erdoğan, 2022 bütçesinde faiz kalemine 240,4 milyar lira kaynak ayırdı.

SEÇİM KAZANMAK İÇİN YENİ ADIMLAR

Erdoğan’ın planı ise tamamen seçim odaklı. Yöntem ise 2018 yılından bu yana hep aynı. Merkez Bankası’na para bastırtacak. Bankaların vereceği düşük faizli kredilerle piyasayı paraya boğacak. Asgari ücrete 1.000 liraya yakın zam yapılacak. Emekli ve memur maaşlarına da ciddi zamlar verilecek.

KATAR VE BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİNDEN DOLARLAR

12 TL’ye dayanan doları Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden getireceği uçak dolusu dolarlarla 10 liraya çekecek. Bütün bu algı operasyonu sonrasında ekonomide kısa süreliğine yalancı bahar yaşanacak.  Ekonomik kriz sebebiyle anketlerde oyları iyice eriyen Erdoğan ve AKP, bu hamleleriyle seçimi kazanır mı bilinmez ama 2019 seçimleri için 128 milyar doları harcanan Merkez Bankası bir kez daha feda edilecek. Eksi 52 milyar dolara düşen rezervleri, daha da düşerek üç haneli sayılara ulaşacak.

BİLİM SUSTU, ERDOĞAN ŞOV BAŞLADI

Erdoğan’ın ekonomistliği karşısında şaşkına dönen iktisatçılar “Artık bilim sustu” yorumunda bulunuyor. Prof. Dr. Özgür Demirtaş “İnsanın uykusu gelmiyor. Lütfen faiz indirimi yapmayın. Geri dönülmesi çok çok zor tahribatlar yaratıyorsunuz. Mega enflasyonun önünü açıyorsunuz. Faiz indirimi ile malları değerlenen zenginleri daha zengin, fakirleri daha fakir yapıyorsunuz. Gelin dönün bu yoldan” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın ekonomik planının arkasındaki iki yeni isim

Erdoğan düğmeye bastı, kur kontrolden çıktı: Zengin daha zengin, fakir daha fakir yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder