25 Ocak 2019 Cuma

BDDK kredi musluğunu sonuna kadar açtı

BDDK, bankaların kredi işlemlerine ilişkin yönetmelikte önemli değişiklikler yaptı. Kamu bankalarına kullandırılan krediler, Bankacılık Kanunu’ndaki kredi sınırlamasının dışında bırakıldı. Konut kredisi oranı, binanın değerinin yüzde 90’ı kadar yükseltildi. 120 bin liraya kadar olan taşıtlar için yüzde 70 oranında kredi kullanılabilecek. Kredi kartı batıklarını kurtarmak için verilen tüketici kredilerinde de vade 60 aya çekildi. Kısacası AKP hükümeti, seçim öncesi BDDK aracılığı ile zaten borç batağındaki vatandaşı daha fazla ve daha uzun vadeli bir borç sarmalına sokmak için bütün kapıları açmış oldu.

ANALİZ – Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bankaların kredi işlemlerine ilişkin yönetmelikte yaptığı değişiklikler, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yeni yönetmelikte konut kredilerinde ve konut teminatlı kredilerde, kredi tutarının, konutun değerine oranının yüzde 80’ini aşamayacağına ilişkin hüküm korundu. Ancak, enerji verimliliği yüksek konutlar için ayrıcalık sağlandı. Buna göre, enerji kimlik belgesi bulunan, enerji performansı A sınıfı olan konutlar için, konut değerinin yüzde 90’ına, enerji performansı B sınıfı olan konutlar için de yüzde 85’ine kadar kredi kullandırılabilecek.

HEDEF MÜTEAHHİTLERİ RAHATLATMAK

Bu da aslında yeni inşa edilen binalarda yalıtım zorunluluğu olduğu için, müteahhitlerin satamadıkları yeni konutları satmaları adına atılmış bir adım. AKP hükümeti bu yöntemle konut stokunu kısmen de olsa eriterek, inşaat sektörünü rahatlatmayı hedefliyor.

OTOMOBİL SEKTÖRÜNE CANSUYU

BDDK, geçen yıl büyük kriz yaşayan ve satışları yüzde 35 oranında gerileyen otomotiv sektörünü de unutmadı.

Otomobil kredilerinde ve taşıt teminatlı krediler ile finansal kiralama işlemlerinde, kredi tutarının aracın değerine oranı, nihai fatura değeri 120 bin lira ve altında olanlar için yüzde 70’ine kadar kredi kullandırılacak.

Değeri 120 bin lirayı aşan taşıtlarda ise 120 bin liraya kadar olan kısım için yüzde 70, 120 binin üzerindeki tutar için de yüzde 50 oranında kredi kullandırılacak. Daha önce 100 bin liraya kadar olan taşıtlar için yüzde 70 oranı uygulanıyordu, 100 bin lirayı aşan kısım için de yüzde 50 oranında kredi kullandırılabiliyordu.

KAMU BANKALARI TAMAMEN MEVZUAT DIŞINDA BIRAKILDI

Yönetmeliğin en ilgin maddelerinden biri de, sermayesinin çoğunluğu ayrı ayrı veya birlikte Hazine’ye, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi AŞ’ye ve merkezî yönetim kapsamındaki diğer kamu idarelerine ait bankalara kullandırılan krediler, “Bankacılık Kanunu” ile belirlenen kredi sınırlarına dahil olmayacak.

Hükümetin, BDDK aracılığı ile neden Kamu Bankaları’na ait kredileri, Bankacılık Kanunu sınırlarlamarından muaf tuttuğu ise anlaşılamadı. Bu durumun kamu bankalarındaki kredileri daha da denetimsiz hale getirebileceği ve kamu bankalarının görev zararını artıracağı yorumları yapılıyor.

KREDİ KARTI BATIKLARINI KURTARMA MADDESİ

BDDK ayrıca, Ziraat Bankası öncülüğünde başlatılan kredi kartı borçları için düşük faizle tüketici kredisi kullandırılmasıyla ilgili de yönetmelikte değişiklik yaptı.

Buna göre, 25 Ocak 2018 tarihi itibarıyla asgari tutarı ödenip kalan borcu kredilendirilenler de dahil olmak üzere dönem borcu kısmen veya tamamen ödenmemiş kredi kartlarının mevcut borç bakiyeler ile sınırlı olmak üzere kredi kartı borçlarının ödenmesi amacıyla 60 aya kadar tüketici kredisi kullandırılabilecek.

AKP hükümeti, BDDK üzerinden yaptığı bu son hamle ile 2018 yılını 541 milyar TL borçile kapatan hane halkını daha fazla ve daha uzun vadeli borçlandırmak için bir adım daha atmış oldu.

Cumhurbaşkanlığı açıkladı: 4,6 milyon vatandaş iflas sınırında

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder