Emek yoğun sektörlerdeki talep düşüklüğü sonucunda işsizliğin artacağına dikkat çeken araştırmacı Ertan Aksoy, bu sektörlerdeki iş yerlerinin 3-4 ay kapalı kalması halinde yeniden toparlanmalarının çok güç olacağının altını çizdi.
BOLD – Ekonomistler Platformundan Aksoy Araştırma Başkanı Ertan Aksoy, koronavirüs salgını sonrası açıklanan paketin yetersiz olduğuna dikkat çekti. Aksoy, talep düşüklüğü nedeniyle işsizliğin artacağını kaydetti.
HALK GIDA STOKLAMAYA YÖNELDİ
Cumhuriyet’ten Barış Doster’e konuşan Ekonomistler Platformundan Aksoy Araştırma Başkanı Ertan Aksoy, koronavirüs nedeniyle halkın gıda stoklamaya yöneldiğini belirterek, market alışverişinde patlama yaşandığını söyledi. Halkın sağlıkları için dezenfektan ürünlerine yöneldiğini belirten Aksoy, “Sağlık ürünleri ve kozmetikte, 2019 Martı’nın son haftasında 715 milyon TL, 2020 Martı’nın son haftasında 932 milyon lira harcandı. Halk, güzellik malzemelerine değil, dezenfektana yöneliyor” dedi.
GİYİM HARCAMALARI YÜZDE 35 DÜŞTÜ
Vatandaşı dışarıdan yemeyi bıraktığını ifade eden Aksoy, “Giyim ve aksesuar harcamalarında büyük düşüş var. Çünkü hem sosyal hayat çok kısıtlı. Aynı dönem aralığında bu alandaki harcamalar yüzde 35 düşerek 856 milyon TL’ye geriledi. Dışarıda yemek çok azaldı. 2019 Martı’nın son haftasında 819 milyon TL, bu yılın mart ayının son haftasında 615 milyon lira harcanmış. Düşüş oranı yüzde 24” dedi.
3-4 AY KAPALI KALIRLARSA TOPARLANMALARI ZOR OLUR
Emek yoğun sektörlerde yaşanan talep düşüşünün işsizliği artıracağını belirten Aksoy, “İşsizlik verileri 3 ay geriden geldiğinden, ne tür bir istihdam kaybı yaşandığını, en erken 3 ay sonra sağlıklı olarak görebiliriz. Emek yoğun ve katma değeri düşük sektörlerde bir iş yerinin 3-4 ay kapalı kalması halinde, onun yeniden toparlanması çok güç olur. Eğer bu işletmeler destek görmezlerse, işsizlik daha da artar. Bu sektörlerde kâr oranlarının da düşük olduğunu unutmamak gerekir” dedi.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder