24 Mart 2019 Pazar

İnsanlar yaşlandıkça neden zamanın daha hızlı aktığını düşünür?

Duke Üniversitesi’nden bir makine mühendisi, insanların zaman algılamasının zamanla neden değiştiğini açıkladı.

İnsanlar gittikçe yaşlanıyor ve yaş aldıkça zamanın hızla akıp gittiğini, her geçen an daha da hızlandığını düşünüyor. Duke Üniversitesi’nden makine mühendisi Adrian Bejan, neden böyle olduğunu çözdüğünü ve bunun evrensel ve kaçınılmaz olduğunu düşünüyor.

Bejan, evrime ve yaşamın fizik kurallarına bağlı olarak gözlerin yorulduğunu, beynin daha yavaş büyüğünü ve bu yüzden insanların zamanı yitiriyormuş gibi hissetmesinin doğal olduğunu söylüyor.

Bejan, “Senin algıladığın zamanla bir başkasının algıladığı zaman aynı değil. Çünkü genç beyinler yaşlı beyinlere göre bir gün içerisinde daha fazla görsel kaydedebiliyor” diyor.

Bejan’ın hipotezi, beynin gözlerden aldığı bilgiyi nasıl yorumladığına göre temelleniyor. Görsel bilgiyi işleme süreci yolu başlangıçta kısa oluyor ancak nöronlar yaşlandıkça ve olgunlaştıkça beynin içinde daha uzun yollar oluşturuyor.

Bununla birlikte elektriksel mesajlar bu yol boyunca çok daha fazla engelle karşılaşmaya başlıyor. Bejan, zaman algısıyla ilgili olarak, “Şimdiki zaman, geçmişe göre daha farklı. Çünkü mental görüntüleme değişti” diyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder