30 Nisan 2019 Salı

Bank Asya’ya para yatırdı diye Brezilya’dan iadesi isteniyor

Brezilya vatandaşı işadamı Ali Sipahi’nin, Bank Asya’ya para yatırdığı için Brezilya’dan iadesi isteniyor. Türkiye’nin baskısı sonucu gözaltında tutulan Sipahi’ye, ülke kamuoyundan büyük destek var.

Brezilya vatandaşı işadamı Ali Sipahi, Türkiye’nin isteğiyle ABD’den Brezilya’ya dönerken São Paulo’daki Guarulho Havalimanı’nda gözaltına alındı. Türkiye, 6 Nisan’da gözaltına alınan 31 yaşındaki Sipahi’nin iadesini istiyor.

Kronos’un haberine göre; Sipahi’ye yöneltilen suçlamalar arasında Bank Asya’da hesabı olmak ve dernek yöneticiliği bulunuyor. 6 Nisan’dan bu yana vatandaşı olduğu Brezilya’da tutuklu olan Sipahi için iade talebinde belirtilen suçlamalar ise Brezilya-Türkiye Kültür Merkezi’ni (CCBT) ve Brezilya-Türkiye Sanayi ve Ticaret Odası’nı (CCITB) yönetmek.

Brezilya Yüksek Mahkemesi hâlen Türkiye’nin iade talebini değerlendiriyor. Türkiye’nin iade talebinde Sipahi’nin 2013 ve 2014 arasında Bank Asya’ya 1,721.31 Türk Lirası yatırmış olması gerekçe olarak gösteriliyor.

BREZİLYA DOĞUMLU OĞLU VAR

Ali Sipahi 2017’den bu yana Brezilya vatandaşı ve yine Brezilya doğumlu bir oğlu var. 2007’den bu yana Brezilya’da yaşayan Sipahi bir lokanta işletiyor.

Brezilya basını Sipahi’nin tutuklanmasına geniş yer verdi. Ülkenin köklü gazetelerinden Folha de São Paulo’da yer alan haberde Sipahi’nin iade edilmesi durumunda 7,5 ila 15 yıl arası hapis cezası alabileceğinin altı çizildi. Haberde ayrıca Sipahi’nin avukatlarının tutuklamanın Brezilya’da bir ilk niteliği taşıdığını belirttiği de vurgulanıyor.

ESKİ CUMHURBOŞKANI CARDOSO’DAN DESTEK

Sipahi’nin tutukluluğuna ulusal basının yanı sıra Brezilya eski cumhurbaşkanı Fernando Henrique Cardoso da tepki gösterdi. Cardoso, kendi adını taşıyan vakfın arandığını ve CCBT ile olan işbirliğini bitirmelerinin talep edildiğini belirtti.

Brezilya’da yaşayan Gülen cemaati mensubu diğer Türkler de benzer kararlarla karşılaşma riski altında bulunuyor. Brezilya Türkiye Kültür Derneği başkanı Mustafa Göktepe toplantı ve seminerler için gittiği ABD’den Brezilya’ya benzer bir durumla karşılaşma riski altında olduğu için dönemiyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder