30 Nisan 2019 Salı

Diyarbakır’da sadece kadın esnafın yer aldığı pazar ‘Jiyan’ belgesel oldu

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesindeki Bağcılar Mahallesi, tamamı esnaf kadınlardan oluşan bir semt pazarına ev sahipliği yapıyor. Altı yıl önce, çevrenin tüm baskılarına rağmen kadınların dayanışmasıyla kurulan semt pazarı, o gün bugündür kadınların emek mücadelesine sahne oluyor. Pazarın hikâyesi, şimdi bir belgesele konu oldu.

KADINLARIN TERAZİSİ
Kültür Servisi’nin haberine göre Mehmet İsmail Çeçen ve Ramazan Akkuş’un yönetmenliğini yaptığı “Terazi” adlı belgeselde hem pazarın hem de pazarcı kadınları hikâyesi anlatılıyor. Belgesel, odağına aldığı yedi ana karakter ışığında, pazarcı kadınların gece geç saatlerde başlayıp ertesi geceye uzanan uğraşını beyazperdeye taşıyor.

Filmin yönetmenlerinden Mehmet İsmail Çeçen, Jiyan/Hayat Semt Pazarı’nın “küçük bir ülkeye” benzediğini söylüyor. Çünkü pazarın esnafı, kent halkının yanı sıra, Samsun’dan Konya’ya, Türkiye’nin birçok yerinden gelip Diyarbakır’da emek mücadelesi veren kadınlardan oluşuyor.

Kadın esnaflar kendilerine ayrılmış pazar yerine erkek satıcıların tezgah açmasına izin vermemişti

Hikâyesi anlatılan kadınlar arasında, pazarcılık yaptığı için eşi tarafından vurulan bir kadın da var, tek hayali dans etmek olan bir başka esnaf da… Mehmet İsmail Çeçen, hazırladıkları filmle “bu onurlu, gururlu ve cesur” kadınları anlatmak istediklerini vurguluyor.

TÜRKİYE’DE İLK
Diyarbakır’ın merkez Bağlar İlçesi’nde 2013 yılında kurulan Jiyan Semt Pazarı, Türkiye’nin ilk kadın semt pazarı özelliğini taşımakta. Şiddete maruz kalan ve maddi durumu kötü olan kadınları istihdam etmek için dönemin Bağlar Belediyesi tarafından 250 kadınla kurulan pazar, şiddet mağduru, boşanmış, ayrıldığı için ailesi tarafından reddedilen, çalıştığı işten çıkarılan, eşi çalışamayan, maddi durumu kötü olan onlarca mağdur kadının yer aldığı bir pazar. Kaynak: VİDEO – Ağlatan belgesel!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder