30 Nisan 2019 Salı

Uluslararası Finans Enstitüsü: Türk lirasının seyri, krediye bağlı büyümenin kaygılarını yansıtıyor

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başekonomisti Robin Brooks, liradaki seyrin kısmen, Avrupa’nın en büyük 7. ekonomisi olan Türkiye’de önemli ölçüde borca bağlı büyümenin doğasına ilişkin kaygıları yansıttığını dile getirdi.

IIF, yeni kredilerdeki çeyreklik değişim ile GSYİH’de sonradan gerçekleşen büyümeyi kıyasladığı “kredi etkisi” olarak isimlendirilen bir göstergeyi takip ediyor. Brooks, Türkiye’nin kredi etkisi göstergesine göre Kolombiya, Rusya, Endonezya ve Brezilya ile birlikte en fazla borca bağlı gelişen piyasalar arasında bulunduğunu vurguladı.

Brooks, Türkiye’de 2 yıl önce küçük ve orta ölçekli işletmelere sağlanan kredilere yönelik devlet garantileriyle birlikte kredilerdeki artışın cari açığı sürdürülemez seviyelere getirdiğine dikkati çekerek, kurdaki sert yükselişin ardından 2018’deki daralmayı tetiklediğini söyledi.

Bu yıl kredi akışı, büyük ölçüde yurt içi bankaların kredilerini artırmasıyla devam ediyor ve bu, TL üzerinde baskı oluşturuyor.

Brooks, son raporunda “Küresel sermaye piyasalarının daha volatil (oynak) ve krediye bağlı büyümeyi fonlama konusunda daha az istekli. Bize göre son kredi genişlemesi bu nedenle bir kez daha artan TL volatilitesine denk geldi” dedi.

Siyasi gelişmelerin de etkili olduğunu söyleyen Brooks, buna örnek olarak TL’de geçen yaz görülen sert düşüşün ABD’li rahip Brunson’ın tutuklanması sonrasında gerçekleşmesini gösterdi.

Brooks, “Küresel merkez bankalarının güvercine dönüşüyle bile kredi sorun olmaya devam ediyor” diye ekledi.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder