30 Nisan 2019 Salı

YSK, KHK’lilere ‘mazbata yok’ diyor

HDP’nin KHK’li oldukları gerekçesiyle mazbataları seçimi ikinci sırada bitirenlere verilen adaylar için yaptığı ikinci olağanüstü itiraz da YSK tarafından reddedildi. YSK, daha önce aldığı kararın kesin olduğunu belirterek, HDP’nin itirazını bir kez daha reddetti.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 10 Nisan’da Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen ve belediye başkanı seçilen adaylara mazbata verilmemesine karar verdi. Bu isimlerin yerine seçimi kazandıkları yerlerde yarışı ikinci sırada bitiren isimlere mazbata verilecek. Yüksek Seçim Kurulu seçilmiş KHK’li isimlerle ilgili HDP’nin ikinci olağanüstü itirazını da reddetti.

MECLİSLERDE AYNI PARTİDEN BİR SONRAKİ ÜYEYE VERİLECEK

YSK, Belediye Meclisi ve İl Genel Meclisi üyeliğine seçilen KHK’li isimlere de mazbata verilmeyeceğine hükmetti. Mazbatalar, aynı partiden sonra gelen üyeye verilecek.

Kurulun bu kararını Danıştay 8. Dairesinin 2017’de aldığı, “KHK ile ihraç edilenlerin belediye meclis üyeliğinin düşürülmesine” ilişkin kararı gerekçe gösterdiği belirtildi.

YSK ilgili kanun ve KHK’de yer alan “Bu şekilde görevine son verilenler bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemez, kamu, kurum ve kuruluşlarında görev alamaz” hükmünü öne sürdü.

4 ÜYE SEÇİMLERİN YENİLENMESİNİ SAVUNDU

Kararın oy birliğiyle, kararın “ikinci sırada kazanan adaya mazbata verilmesi” bölümünün ise oy çokluğuyla alındığı öğrenildi. Çoğunluk görüşüne katılmayan 4 üyenin bu yerlerde seçimin yenilenmesi gerektiğini savunduğu kaydedildi.

Bazı ilçelerde, seçimi kazanan adaylar için “KHK ile meslekten ihraç edildiler” denilerek YSK’ye itirazda bulunulmuştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder