1 Mayıs 2019 Çarşamba

Dünyanın en borçlu ülkeleri

Dünya genelinde ekonomik durumun nabzını tutan ve gerektiğinde üye ülkelerin ekonomik sorunlarını geride bırakması için rehberlik/denetmenlik yapan Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) elindeki verilere göre dünyanın en borçlu ülkeleri belli oldu.

IMF verilerine göre gayri safi yurt içi hasılaya oranla en fazla borcu olan ülke, yüzde 238 ile Japonya oldu. Kişi başı milli geliri 39.306 dolar olan Uzak Doğu ülkesi; Sony, Toyota, Honda ve Nintendo gibi birçok devasa markaya sahip. Japonya’nın toplam borcu, 2017 rakamlarına göre yurt içi hasılanın yüzde 238’i kadar.

Japonya’nın ardından Avrupa Birliği’nin bir dönem iflas eden üyesi, Türkiye’nin de komşusu olan Yunanistan geliyor. Yunanistan’ı kriz içindeki İtalya ve Portekiz takip ediyor. Son dönemde ekonomik olarak kesenin ağzını biraz fazla açan ABD de yüzde 105’le 5. sırada yer alıyor.

İlk 10’u tamamlayan ülkeler ise Belçika, Mısır, İspanya, Kıbrıs ve Fransa.

Borçlu olmak elbette ki kimsenin istediği bir durum değil ancak bu ülkelerin bu kadar borçlanabiliyor olması, borç veren kurum ve kuruluşların paralarını geri alabileceklerine olan inançlarından kaynaklanıyor.

Yani büyük ve iyi işleyen bir holdinge verilecek kredinin bir mahalle esnafına verilecek krediden çok daha büyük olması gibi bir durum söz konusu.

Öte yandan IMF’nin veri tabanında pek çok Afrika, Orta Doğu ve Güney Amerika ülkesine ait veriler yok.

Türkiye ise yüzde 28.26’lık oran ile kendisine listenin alt sıralarında yer buluyor. 2007’de bu oran yüzde 38.17 olarak göze çarpıyordu. Listenin en altında ise yüzde 15.53 ile Rusya Federasyonu var.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder