7 Ocak 2020 Salı

ABD Savunma Bakanı Esper: Irak’tan çekilmiyoruz: Nokta

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, ABD askerlerinin Irak’tan çekileceğine dair haberleri yalanladı.

BOLD – ABD Savunma Bakanı Mark Esper Irak’tan askerlerini çekme planları olmadığını söyledi. Esper bu açıklamayı, Amerikalı bir generalin, Irak’ın “egemenlik hakkına saygı gereği” ABD askerlerinin ülkeden ayrılmaya hazırlandığı yönünde bir mektubu Irak hükümetine gönderdiğine dair basında çıkan haberlerin ardından yaptı.

MEKTUP, ORTALIĞI KARIŞTIRDI

Mektubun, ABD liderliğindeki IŞİD’le Mücadele Koalisyonu tarafından Irak Savunma Bakanlığı Ortak Görev Gücü’ne hitaben yazıldığı ifade edilmişti. Mektupta Irak parlamentosunun aldığı ABD askerlerinin çekilmesi yönündeki karara da atıfta bulunuluyor.

ABD’li Tuğgeneral William Seely’nin isminin bulunduğu mektupta “Egemen bir ülke olarak ülkeden ayrılmamıza yönelik almış olduğunuz karara saygı duyuyoruz” ifadesi de yer aldı.

ABD’nin Cuma günü Bağdat’ta bir insansız hava aracı ile düzenlediği saldırı ile İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi öldürmesi üzerine, Irak Meclisi Pazar günü olağanüstü toplanarak hükümetten ülkedeki tüm yabancı askerlerin sınır dışı edilmesini talep etmişti.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi’nin Pazartesi günü Bağdat’taki ABD elçisine iki ülkenin de Irak parlamentosunun kararını uygulaması gerektiğini söylediği bildirildi.

“IRAK’TAN AYRILMIYORUZ. NOKTA”

Pentagon muhabirlerine konuşan Esper, “Irak’tan ayrılmaya dair bir karar söz konusu değil… Irak’tan ayrılma kararı alınmamıştır. Nokta.” diye konuştu.

Esper, “O mektubu bilmiyorum… Nereden geldiğine, ne olduğuna dair bilgi edinmeye çalışıyoruz” dedi ve “O mektup bugün bulunduğumuz konumla tutarlı değil” diye konuştu.

Esper ayrıca, ABD’nin ortakları ve müttefikleriyle birlikte Irak’ta IŞİD’e karşı mücadelede kararlı olduğunu belirtti.

“TASLAK HALİNDE, ISLAK İMZA YOK”

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley de söz konusu mektupta ıslak imzanın olmadığına dikkat çekti.

CENTCOM komutanıyla görüşen Mark Milley, Mektubun taslak olarak hazırlandığını, dolaşıma sokulmaması gerektiğini belirtti.

Mektubun kötü yazıldığını söyleyen ABD Genelkurmay Başkanı, imzasız taslak metnin aslında bölgede asker hareketliliğinin artacağına dikkat çekmeyi amaçladığını söyledi.

Mektupta çekilme imasının bulunduğunu ancak bunun bölgedeki durumu yansıtmadığını vurgulayan Milley Irak’tan çekilme planlarının olmadığının da altını çizdi.

ALMANYA, ÜRDÜN VE KUVEYT’E ÇEKİLİYOR

Bu arada Almanya, Irak’taki askerlerini kısmi olarak Ürdün ve Kuveyt’e çekme kararı aldı.

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer ve Dışişleri Bakanı Heiko Maas özellikle Bağdat’ın kuzeyindeki Taji üssünde konuşlu Alman askerlerinin sayılarının geçici olarak azaltılacağını belirttiler.

İki bakan Irak’taki misyonun devamıyla ilgili müzakerelerin Irak hükümetiyle devam ettiğini açıkladı.

Almanya’nın IŞİD’le mücadele için bölgede toplam 415 askeri bulunuyor. Alman askerleri Irak’ta “eğitim misyonları için görevli” olarak bulunuyordu.

“KÜLTÜREL DEĞERLERİ VURMAK SAVAŞ SUÇU”

Öte yandan ABD Savunma Bakanı Esper, Tahran’la yaşanan mevcut gerilimin bir çatışmaya dönüşmesi halinde ülkenin tarihi ve kültürel değerlerinin hedef alınmayacağını söyledi.

New York Times’a konuşan Savunma Bakanı Esper, Pentagon’da yaptığı açıklamada, Trump’ın söylediği gibi kültürel alanların hedef alınıp alınmayacağı sorusuna “Silahlı çatışma hukukuna uyacağız” yanıtını verdi. Esper daha sonra bu yanıtın “hayır” manasına geldiğini onayladı.

Esper, askeri özelliği olmayan kültürel yapıların vurulmasının silahlı çatışma hukukuna göre savaş suçu olacağını belirterek bu tür alanların meşru hedefler olması gerekliliğini savunan Trump ile ters düştü.

Trump’ın İran’ın Süleymani suikastı dolayısıyla misillemede bulunması durumunda ABD’nin 52 hedef belirlediğini ve bunların arasında kültürel varlıkların da bulunduğunu ifade etmesi ülke içinde ve dışında tepki toplamıştı.

Irak Meclisi, ülkedeki Amerikan askerleri çekilsin dedi; Trump yaptırımla tehdit etti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder