7 Ocak 2020 Salı

İmam Hatip’e ve meslek lisesine ilgi azaldı

Türkiye’de yapılan bir araştırma, meslek liselerine ve imam hatip liselerine ilginin azaldığına ve eğitimin kalitesinden duyulan memnuniyetsizliğin arttığına işaret ediyor.

BOLD – Sosyal Demokrasi Vakfı’nın (SODEV), Türkiye’de Eğitim: İmam Hatipleşme, Beklentiler ve Memnuniyet adlı araştırmasının sonuçlarına göre; 10 kişiden sadece 1’i çocuğunu İmam Hatip Lisesine göndermek istiyor.

Anadolu Fen Liseleri yüzde 36,7 ile halen en çok rağbet gören okul türü olurken onu yüzde 17,8 ile Özel Anadolu Fen Liseleri izliyor. Ancak çocuğunu Anadolu Meslek Lisesine göndermek isteyen ebeveynler, yüzde 7,5 ile listenin en sonunda yer alıyor.

BÜTÇE ÖDENEĞİ DİĞER OKULLARIN İKİ KATI

Milli Eğitim Bakanlığının Örgün Eğitim istatistiklerine göre 2012-2013 eğitim-öğretim yılında imam hatip ortaokullarının sayısı bin 99 iken, 6 yıl içerisinde bu rakam üç katına çıkarak 2018-2019 eğitim-öğretim döneminde 3 bin 394 oldu. Bu liselerde öğrenci başına düşen bütçe ödeneği teklifi ise, genel ortaöğretim okullarındaki rakamın iki katı kadar.

DEVLET TOPLUM ÇATIŞMASINI YANSITIYOR

Koç Üniversitesi Siyaset Bilimleri ve Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Somer, euronews Türkçe’ye verdiği demeçte, toplumun büyük çoğunluğunun çocuklarını Anadolu-Fen liselerine (AFL) yollamak isterken, iktidarın İmam Hatip Liselerine (İHL) iki kat daha fazla yatırım yapmasının, Türkiye’deki yeni devlet-toplum çatışmasını yansıttığını düşünüyor.

ELİT OKUL KURMA BAŞARISINI YANSITAMADI

Laik Cumhuriyet ideolojisinin ana kalkınma aracının eğitim, sembol kahramanının da öğretmen olduğunu söyleyen Prof. Dr. Somer, “Ancak eğitimde önemli gelişmelere rağmen fırsat eşitsizliğini gideremedi, kısıtlı kaynaklarla elit okullar kurmaktaki başarısını diğerlerine yansıtamadı” dedi.

NESNEL SINAV SİSTEMİ KURULABİLDİ

Somer, bu tabloya rağmen en yoksul öğrencinin bile devlet okullarına giderek ve merkezi sınav sistemiyle en elit okullara girebildiğini, nesnel bir sınav sistemi kurabildiğini unutmamak gerektiğini de sözlerine ekledi.

GELİŞTİRMKEK, YAYMAK, CAZİP KILMAK LAZIM

Meslek liselerine yönelik düşük rağbete de değinirken şunları söyledi, “Kalkınma, özellikle eşitlikçi kalkınma için meslek liselerini geliştirmek, yaymak, cazip kılmak şart.”

AKP’li Numan Kurtulmuş’tan KHK’lılara nefret söylemi: Bunlara gözyaşı dökmek son derece yanlış

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder