İklim değişikliği ve küresel ısınma, dünya pazarının büyük kısmını elinde tutan Türkiye’nin, fındık üretimini etkiliyor. Uzmanlara göre, küresel iklim değişikliği uyum programı hazırlanmalı.
BOLD – Türkiye, dünya fındık üretimi açısından önde gelen bir ülke. Ancak son yıllarda bütün yeryüzünü etkileyen küresel ısınma tehdidi Türk fındığını da vuruyor.
Uzmanlar, fındık bahçelerine dadanan zararlı böceklerle mücadele yanında küresel iklim değişikliği uyum programı hazırlanması tavsiyesinde bulundu.
ZARARLILAR YÜZDE 60’A VARAN KAYBA YOL AÇABİLİYOR
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç, fındıkta hastalık ve zararlıların artışını küresel ısınmanın tetiklediğini belirtti.
Sevinç, “Aylar olması gerektiğinden daha sıcak geçtiği için zararlılar bahçelere erken inip yavrulama dönemine geçiyor. Bu da rekolte hesaplarında yüzde 60’lara varan kayıpları meydana getirebiliyor” dedi.
FAZLA FINDIK ÜRETİLMELİ VE PİYASAYA SUNULMALI TEKLİFİ
Sürdürülebilirlik açısından fındık arzının önemine dikkat çekerek, bahçelerde daha fazla fındık üretilmesi ve piyasaya sunulması teklifinde bulundu.
Fındık meselesinde tedbirlerin ve mücadelenin üretici seviyesinde kalmaması gerektiğine vurgu yapan İlyas Edip Sevinç, Tarım Bakanlığı ve ilgili her kesimin harekete geçmesinin önemine atıf yaptı. “Alan bazlı destekler veriliyor. Bunun bahçe zararlılarla mücadelesi iyi tarım uygulamalarına bağlanması da mümkün” diye konuştu.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK HAZIRLADI, TARIMDA DA HAZIRLANMALI
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş ise konuyla ilgili şunları söyledi, “Çevre ve şehircilik, bir afet planı ve küresel iklim değişimine uyum programı hazırladı. Tarımda da, küresel iklim değişikliğine uyum programı hazırlanmalı.”
FINDIK KURDU VE KÜLLEME HASTAĞI KORKUTUYOR
Yılda yaklaşık 400 bin ton üretilerek, 110’dan fazla ülkeye ihracat edilip 3 milyar dolara yakın döviz girdisi sağlanan fındıkta, zararlı böcek türlerinin yanı sıra, ‘fındık kurdu’ ve ‘külleme’ hastalığı, üreticiyi tedirgin ediyor.
medyaboldAnne babalar dikkat: Çocukların karnesini sosyal medyaya yüklemeyin
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder