21 Ocak 2020 Salı

Libya’da Hafter’in petrol sahalarını ve limanları kapatması Serrac hükumetini zora soktu

Libya’da Hafter güçleri, Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükumeti tarafından işletilen ülkenin en büyük petrol sahası ve üretim tesisleri dahil petrol tesislerini tek tek kapattı. Ardından ülkedeki tüm petrol ihracat limanlarını da kapatınca Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükumeti zora girdi.

BOLD – Libya Ulusal Petrol Şirketi, ülkenin en büyük petrol sahası ve üretim tesislerinin pazartesi günü de kapalı kaldığını açıkladı.

İki önemli güney sahasında petrol ihracatında mücbir sebep ilan edildiğini duyuran şirket, yalnızca açık deniz sahaları ve küçük bir tesisin faaliyetlerini sürdürdüğünü bildirdi.

HAFTER, HAFTA SONU LİMANLARI KAPATTI

Hafter’e bağlı aşiretler, ülkenin güneydeki en büyük iki petrol sahası El Şerare ve El-Fil’i, ardından büyük bir boru hattını hafta sonu boyunca kapatmış; günde yaklaşık 380 bin varil üretimin durmasına ve ulusal üretimin normal seviyesinin çok altına inmesine neden olmuştu.

Hafter hafta sonu ayrıca, ülkedeki tüm petrol ihracat limanlarını da abluka altına almış ve kapatmıştı.

Ülkenin doğusunda General Halife Hafter’e bağlı kuvvetlerin petrol tesislerini ve limanları tek tek kapaması, Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükumeti (UMH) Başbakanı Fayiz es Serrac üzerindeki baskıyı artırdı.

AFRİKA’NIN EN BÜYÜK PETROL REZERVLERİNE SAHİP

Hafter taraftarları, Trablus merkezli hükumeti, petrol gelirlerini Hafter’e bağlı güçlere karşı düzenlenen askeri operasyonlara kaynak sağlamak için kullanmakla suçluyor.

Dünyanın en büyük dokuzuncu, Afrika’nınsa en büyük petrol rezervlerine sahip Libya’da petrol ekonominin bel kemiğini oluşturuyor.

İç savaşta petrol gelirleri ve sahalarının kontrolü de önemli rol oynuyor.

ULUSAL PETROL ŞİRKETİ İŞLETİYOR

Libya’nın petrol zenginliğinin önemli bölümü ülkenin doğusunda yer alıyor, ancak petrol gelirleri merkezi Trablus’ta bulunan UMH denetimindeki Ulusal Petrol Şirketi (National Oil Company-NOC) üzerinden dağıtılıyor.

Petrol şirketi, Libya’nın tamamına hizmet ettiğini ve çatışmalardan uzak durduğunu vurguluyor. NOC, Libya’nın en önemli geçim kaynağı olan petrol ve doğal gaz gelirlerini Trablus’taki merkez bankasına gönderiyor.

Merkez bankası genel olarak El Sarrac yönetimine çalışmakla birlikte, Hafter’e bağlı güçlerin kontrolünde olan doğu bölgesinde de maaşların ödenmesi ya da yakıt tedariği gibi bazı kamu hizmetlerine maddi kaynak sağlıyor.

“ABLUKA SÜRERSE FELAKET OLUR”

UMH Başbakanı Fayiz Es Sarrac, Halife Hafter’a bağlı güçlerin petrol sahalarına ablukayı kaldırması konusunda baskı olmazsa, Libya’nın felaket bir durumla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

Hafter’e bağlı güçlerin petrol gelirlerinin Libyalılar arasında yeniden dağıtılması koşuluyla petrol sahalarına yönelik ablukayı kaldırabileceği talebini reddeden Es Serrac, “Durum bu şekilde devam ederse, felaket olacak. Umarım yabancı ülkeler bu konunun takipçisi olur” dedi.

AB DIŞİŞLERİ BAKANLARI LİBYA’YI GÖRÜŞTÜ

Bu arada Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Brüksel’de düzenlenen toplantıda Libya’da kalıcı ateşkes konusunu gündeme aldı.

Pazartesi günkü zirveden sonra açıklamalarda bulunan Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Sophia deniz misyonunun yeniden harekete geçirilmesini önerdi.

SOPHIA DENİZ MİSYONU

2005 yılında insan kaçakçılığı ve Akdeniz’de terk edilen sığınmacılara yardım amacıyla Libya açıklarında başlatılan misyon, AB içinde mültecilerin dağıtımı konusunda ortaya çıkan anlaşmazlık nedeniyle bir süre önce askıya alındı. Ancak misyon sonlandırılmadı.

Borrell, Sophia deniz misyonunun görevinde bir değişiklik yapılmasını öngörmediğini ancak misyonun Libya’ya yönelik silah ambargosunun uygulanmasına odaklanması yönünde geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Berlin’de hafta sonu yapılan Libya toplantısında, bu ülkeye yönelik Birleşmiş Milletler silah ambargosuna tarafların uyması çağrısı yapılmıştı.

Hafter güçlerinden Serrac’a ağır darbe: Yurt dışına petrol ihraç eden limanları kapattı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder