21 Ocak 2020 Salı

Myanmar hükumeti, Arakan Müslümanlarına soykırım yapmadıklarına karar verdi!

Myanmar’da hükumetçe görevlendirilen komisyon, Arakan Müslümanlarına yönelik şiddeti soykırım değil savaş suçu saydı. Kararın gerekçesi ‘soykırım delillerine ulaşamama’ diye sunuldu.

BOLD – Maruz kaldıkları şiddet sebebiyle ülkeleri Myanmar’ı terk etmek zorunda kalan yüz binlerce Arakanlı Müslümana uygulanan soykırım değil savaş suçu olarak tanımlandı.

Hükumet tarafından vazifelendirilen bir komisyonun ilan ettiği ‘soykırım değil, savaş suçu’ ifadeleri ‘soykırım delillerine ulaşamama’ şeklinde gerekçelendirildi.

ULUSLARARASI KAMUOYU BÜYÜK TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Euronews’ten Yalçın Ademoğlu’nun haberine göre Myanmar hükumetinin görevlendirdiği bir komisyon 2017’de Arakan’da yaşanan ve uluslararası kamuoyunun büyük tepkisini çeken olayları araştırmakla görevlendirildi.

Yüz binlerce Arakan Müslümanı uğradıkları şiddet sebebiyle zor şartlar altında ülkelerini terk etti.

730 binden fazla Arakanlı Müslüman kendilerine yönelik haftalarca süren şiddet sebebiyle evlerini terk ederek komşu ülkelere sığınmak zorunda kalmıştı.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ETNİK TEMİZLİK HEDEFLİ DEMİŞTİ

Yaşanan olaylar sırasında Birleşmiş Milletler toplu tecavüz, ve katliamlar yaşandığını, bunların ‘etnik temizlik hedefiyle’ gerçekleştirildiğini açıklamıştı.

Her ne kadar olaylar savaş suçu diye lanse edilse de insan hakları savunucuları ve Rohingyalı yöneticiler komisyon raporunun birkaç gün sonra Birleşmiş Milletler’in yüksek mahkemesinde açıklanacak soykırım davası kararını ‘kamufle’ için yapıldığını ileri sürüp reddetti.

Myanmar hükumetinin oluşturduğu komisyona göre, yaşanılan şiddet ordu içi çatışmanın sonucu.

Soruşturma komisyonu, aralarında güvenlik güçlerine bağlı kişilerin de bulunduğu çok sayıda kişinin olası savaş suçları ve ağır insan hakları ihlallerinden sorumlu olduklarına dair mantıklı nedenler olduğunu açıkladı. Komisyona göre hedef alınan kişiler evleri yakılarak öldürülen masum köylülerdi.

PROVOKE OLDUKLARI İÇİN ŞİDDET UYGULAMIŞLAR

Yayınlanan sonuç raporunda köylüler ve güvenlik güçleri ile yapılan görüşmelerde komisyon, Rohingyalı militanların 30 kadar güvenlik noktasına saldırdıklarının ortaya çıktığını ve bu saldırıların karşı tepkiyi provoke ettiğini belirterek, yaşananları ordu içindeki bir çatışma diye değerlendirdi.

Gazeteci Aziz Oruç İran ve Ermenistan’da yaşadığı işkenceleri anlattı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder