19 Ocak 2020 Pazar

TEİAŞ’ta yatırımlar durdu; elektrik krizi kapıda

Sayıştay, TEİAŞ’ın 2018 yılı denetim raporunda çarpıcı uyarılarda bulundu. 2018’de 653 projenin yatırım programında olmasına rağmen işlem yapılmadığı kaydedildi. 31 Mart 2015’te yaşanan ve tüm Türkiye’yi etkileyen elektrik kesintisinin tekrar yaşanabileceği belirtildi.

BOLD – Türkiye Elektrik İletim AŞ hakkında raporu değerlendiren CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Türkiye karanlığa gömülebilir” dedi.

59 PROJEDE GECİKME

Cumhuriyet’in haberine göre Sayıştay görevlileri tarafından hazırlanan 143 sayfalık raporda 2018 yılında yatırım programında olup hiç işlem görmemiş proje sayısının 653 olduğuna dikkat çekilerek “Diğer taraftan yatırım projelerinin iş bitim tarihleri incelendiğinde 2018 yılı yatırım programında olup geçici kabulü yapılan 100 yatırım projesinden 59’unda sözleşmeye göre iş bitim tarihinde gecikme yaşandığı tespit edildiğinden yatırım projelerinden istenilen verimin zamanında sağlıklı sonuçlar elde edilebilmesi mümkün gözükmemektedir” tespiti yer aldı.

CİDDİ PROBLEMLER ÇIKABİLİR

Raporda TEİAŞ yatırım programında yer alan önemli projelerin zamanında işletmeye alınamaması halinde, ülke kaynaklarının verimli kullanılamayacağının altı çizelerek özetle “İletim kısıtlarının artacağı ve bu kısıtlar sebebiyle zaman zaman sistemin tehlikeye gireceği, bölgesel sistem oturmalarının oluşabileceği ve hatta 31.03.2015’te yaşanan ve tüm Türkiye’yi etkileyen elektrik sistem oturması gibi tüm sistemi etkileyebilecek çok daha ciddi problemler ile karşı karşıya kalınabileceği, yakın gelecekte tamamlanacak santralların devreye alınamaması ya da mevcutlara da yük atma talimatı verilme zorunluluğu oluşacak olup iletim sistem güvenliği tehlikeye düşebilecektir” denildi.

KUR FARKI ZARARI 920 MİLYON LİRA

Kurumun mali durumuna da yer verilen raporda, 2018 yılı faiz gideri tutarının 20 milyon 970 bin TL olması dikkat çekti. Raporu inceleyen ve değerlendiren CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, “TEİAŞ’ın kur farkı zararı yıllık yaklaşık 1 milyar TL! 8 milyon 539 bin TL kısa vadeli borçlanma giderinin tamamı faiz giderine aittir. 925 milyon 732 bin TL uzun vadeli borçlanma giderlerinin 5 milyon 496 bin TL’si faiz giderlerine, 920 milyon 236 bin TL’si kur farklarına aittir. Önceki dönemden devreden gider ve zararlarının 6 milyon 935 bin TL’si faiz giderlerinden oluşmaktadır. 2018 yılı faiz gideri tutarı ise 20 milyon 970 bin TL yani günlük yaklaşık 60 bin TL faiz ödemesi yapılıyor! Ekonomiyi yönetememenin TEİAŞ’a, vatandaşa faturası” dedi.

ULUSAL GÜVENLİK UYARISI

CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, “Ulusal güvenliği dahi tehlikeye sokan bu durum dünyadaki en büyük elektrik arızalarının başında gelmekte. Bu olay, AKP’nin liyakatsiz kadrolarının elektrik üretim ve dağıtım planlamalarının çöktüğünü gösteren en acı ispat. Türkiye’nin elektrik iletim sistemini yönetemiyorlar. Türkiye’nin gelecek 10 yıl içindeki elektrik enerji ihtiyacını dahi öngöremiyor, açıklayamıyorlar” dedi.

Ekonomik kriz vergiyi vurdu; hedefte 83 milyarlık sapma

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder