13 Şubat Dünya Radyo Günü’nüz kutlu olsun. Bu özel günü filmlerle anmaya ne dersiniz…
BOLD– Radyo neredeyse bir asırdır hayatımızda. Kuşaklar boyunca içeriği, anlamı, yaşam içindeki yeri ve tarzı değişse de varlığını korumayı başardı. Hayatın bu kadar içindeki bir olguya sinemanın da kayıtsız kalması elbette düşünülemezdi. İçinden radyo geçen on filmi sizle için derledik. Keyifli seyirler…
KAYBEDENLER KULUBÜ- 2011
Bir yayınevi sahibi Kaan ve Kadıköy’de bar işleten, sağlam bir plak koleksiyoneri olan Mete, 90’lı yıllarda sanki rahat bir sohbet ediyorlarmış ve kimselerin de bunu dinlediğinden haberleri yokmuş gibi bir radyo programı sunuyorlardır. Kaan’ın hayatına giren Zeynep isimli bir kadın sohbetleri de radyo programını da etkileyecektir. Nejat İşler, Ahu Türkpençe ve Rıza Kocaoğlu başrollerde…
GÜNAYDIN VİETNAM- 1987
Robin Williams’ın harika bir performansla Oscar adayı olduğu Good Morning Vietnam, Ünlü radyo Dj’i Adrian Cronauer’ın askeri radyoda DJ’lik yapmak üzere Saigon’a getirilmesiyle başlar. Cronauer’ın hippi tarzı mizahi sunumu, savaşın alt üst ettiği askerler için biraz olsun mutluluk getirmektedir.
PLAY MISTY FOR ME- 1971
Bir radyoda Dj’lik yapan Dave Garver(Clint Eastwood) hayranı olduğunu söyleyen Evelyn Draper(Jessica Walter) ile tanışınca genç kadından epey hoşlanır. Evelyn’in kendisinden sürekli aynı şarkıyı isteyen kadın olduğunu öğrenen Dave, oldukça şaşırır. Bu buluşmanın ardından Dave, Evelyn tarafından takip edildiğini, Evelyn’in hayatının her alanına müdahale ettiğini fark eder.. Kendisini kapana sıkışmış gibi hisseden Dave, Evelyn’den kurtulmayı başarabilecek midir?
TALK TO ME- 2007
Don Cheadle, Chiwetel Ejiofor, Taraji P. Henson gibi isimlerden oluşan etkili bir kadroya sahip olan film, 1960’lı yılların popüler bir talk show sunucusu ve topluluk aktivisti Ralph “Petey” Greene’in hikayesi.
TALK RADIO-1988
Usta yönetmen Oliver Stone imzasını taşıyan film; alaycı, acımasız ama çoğu zaman da fazlasıyla komik olan Barry Champlain(Eric Bogosian) isimli bir yerel radyocunun ulusal kanala geçme sırasında yaşadıkları üzerinden etkili bir eleştiri yapıyor.
RADIOLAND MURDERS-1994
1939’da WBN Amerika’nın 4. radyo kanalı olmaktadır. Kanalın prömiyer gecesi yeterince karmaşık değilmiş gibi kanalın sahibinin sekreteri Penny Henderson umutsuz bir sponsorla anlaşma yapmaya çalışmakta, zorba patronuyla ve eski kocasıyla başa çıkmak zorundadır.
RADIO DAYS- 1987
Woody Allen imzalı Radio Days, anlatıcı karakter olan Joe’nun 1930’lu yıllarda radyonun yaşamları nasıl etkilediğini anlatmasının öyküsü… Yönetmenin yaşamında da izler taşıyan film, en iyi senaryo dalında Oscar adayı olmuştur.
JACOB THE LIAR- 1999
Kimsenin görmediği bir radyonun söz konusu olduğu filmin başrollerinde Robin Williams, Alan Arkin ve Armin Mueller-Stahl yer alıyor. Bir Nazi kampında tutsak olduğu dönemde Jacop (Robin Williams) Sovyet birliklerinin Naziler karşısında ilerlediğini duyar ve Varşova’daki gettosuna döndüğünde bunu Misha’ya (Armin Mueller-Stahl) anlatır. Ancak bu haber kısa süre sonra Jacob’un Nazilerin yasağına rağmen bir radyo bulduğu ve oradan haberler verdiği şekline bürününce insanların umudunu kırmak istemeyen Jacob bu yalanı sürdürmek zorunda kalır.
SLEEPLES IN SEATTLE-1993
Sam (Tom Hanks) Seattle’da oğluyla yaşayan mutsuz bir duldur. Oğlu Jonah ise yeni bir anne istemektedir. Sam sonunda oğlunun zorlamasıyla bir radyo programına konuk olarak katılır ve programda o kadar içten konuşur ki radyo kanalına yüzlerce kadından evlenme teklifi içeren mektuplar gelir. O sıralar nişanlı olan Annie (Meg Ryan) de Sam’le tanışmak için büyük bir istek duymaya başlar. İki ana karakterin sadece iki kısacık sahnede bir araya geldiği güzel bir sevgi hikayesi…
PONTYPOOL-2008
Mazy, Pontypool kasaba radyosunda program yapmaktadır. Kasabada korkunç şiddet olayları olduğu şeklinde söylenti yayılmaya başlar. Radyo ekibi, bu söylentilerin İngilizceyle yayılmış bir virüsten kaynaklandığını anlarlar. Kurtarılma ümidiyle yayını sürdürürken acaba radyo dalgalarıyla virüsün yayılmasına yardım mı etmektedirler?
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder