İktidar, son dönemde tepkilere yol açan yeni vergiler ve kısılan sosyal haklardan bazılarında geri adım atmak zorunda kaldı. Değerli Konut Vergisi’nde yeniden düzenleme, GSS borçlularına sağlık hizmetlerinden 1 yıl daha faydalanma hakkı bunlardan sadece ikisi.
BOLD – Ekonomik kriz sebebiyle yeni kaynak arayışlarını sürdüren AKP hükumeti, özellikle yeni vergiler ve kısılan sosyal haklarla kendini rahatlatmaya çalışıyor.
Ancak toplumda oluşan tepki, iktidarı bazı açılımlarında geri adım atmaya zorladı. Son bir buçuk ayda bazı yeni vergi ve kısılan sosyal haklarda başladığı noktaya dönmek zorunda bıraktı.
DEVLET BÜTÇESİNDE DEVASA AÇIK SÖZ KONUSU
Son dönemde Dijital Hizmet Vergisi, Değerli Konut Vergisi gibi kamuoyunda sıkça tartışılan kalemlerin arka planında devlet bütçesindeki devasa açık var. İhtiyat akçesi, imar affı ve bedelli askerlik gibi tek seferlik gelirler de bütçede beklenen artışı çıkarmıyor. Yurt dışı çıkış harcına yapılan astronomik zam da bütçe gelirlerine deva olacak gibi değil.
TASARRUF İÇİN VATANDAŞIN KAPISI ÇALINDI
Hal böyle olunca devlet tasarruf için vatandaşlara sunduğu sosyal hakları geri alıyor. Bugün 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz toplu taşıma kullanma haklarının kısılması gündemde. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ücretsiz taşınan yaşlı vatandaşlar için belediyelere bir ödeme yapıyordu. Belli ki artık bu ödemede sıkıntılar bulunuyor.
GSS’DE GERİ ADIM MİLLETE BİR YIL KAZANDIRDI
Hükumet bir yandan gittiği tasarruf önlemlerinde sosyal hakları kısarken son dönemlerde atılan geri adımlar da dikkat çekiyor.
2020’ye girmeye sayılı günler kala yapılan açıklamalarda Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu bulunan vatandaşların sağlık hizmetlerinden artık faydalanamayacakları bildirildi. 5 milyona yakın vatandaşın devlet hastanelerinden faydalanma imkanı bitiyordu. Tepkiler sebebi ile hükumet süreyi uzattı. Böylece vatandaş GSS borcu olsa bile bir yıl daha ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.
BİÇİLECEK DEĞERE BELEDİYE DEĞİL BAKANLIK KARAR VERECEK
Değerli Konut Vergisi (DKV) taslağı geçen yılın son çeyreğinden bu yana tartışılıyor. Babadan kalma evde oturan vatandaş bir anda ödeyemeyeceği astronomik rakamlarla karşılaştı. Eve biçilecek değerin belediyedeki değer üzerinden değil Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılacak olması mağduriyetleri katlıyordu.
ERDOĞAN MÜDAHALE ETMEK ZORUNDA KALDI
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın müdahalesi ile DKV düzenlemesinde büyük ölçüde geri adım atıldı. Değeri 5 milyon liraya kadarlık evler için vergi alınmayacak. Rakamı aşan evlerden ise geçen kısmı için binde 3, 6, ve 10’luk vergi alınacak.
GELİR 2 MİLYARDAN 200 MİLYON LİRAYA DÜŞTÜ
Erdoğan’a yeniden değerleme oran artışında yetki verildi. Önceden bütçeye 2 milyar liradan fazla gelir kaydedecek bu vergiden atılan geri adımla gelir yaklaşık 200 milyon liraya indirildi. Yine de öncesinde olmayan bir vergi vatandaşın hayatına girdi.
YEMEK ZAMMI İNTİHAR SONRASI GERİ ÇEKİLDİ
İstanbul Üniversitesi öğrencileri için 1,5 liralık yemek ücretinin ikinci yemekte 17,5 liraya çıkması büyük protestolara yol açtı. Üniversite öğrencisi Sibel Ünli’nin intiharı öncesi “Yemekhane kartımda para kalmamış sadece bir liram var” paylaşımında bulunması Türkiye’yi yasa boğmuştu. Ardından yemekhane zammı geri alındı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder