5 Mart 2020 Perşembe

İsmail Saymaz’ın başlattığı tartışmaya bakış: Cemaat okulları başarısız mıydı?

İsmail Saymaz, Gülen Hareketi okullarının bilim adamı yetiştiremediğini yazınca tartışma başladı. Gerçekten öyle mi? Dünya bilim olimpiyatları arşivinde bakmak mümkün..

MUHAMMET ALİ TOKSOY

BOLD ÖZEL – Gazeteci İsmail Saymaz, İsviçre’de ziyaret ettiği bir okuldan fotoğraflar paylaşarak hayranlığını dile getirdi ve ‘bu tür okullar neden bizim ülkemizde yok’ siteminde bulundu.

Gazeteci Adem Yavuz Arslan Türkiye’de bu okullardan yüzlerce olduğunu ancak OHAL sonrasında hukuksuz bir şekilde yağmalanıp imam hatiplere çevrildiğini, ve bunu İsmail Saymaz’ın da alkışladığını yazdı.

İsmail Saymaz, Adem Yavuz Arslan’ın twitine , Gülen hareketinin açmış olduğu okullardan bilim adamı çıkmadığını yazdı.

Peki gerçekten Gülen Hareketi okulları başarısız mıydı, bilimsel alanda varlık gösteremiyor muydu? Ya da İsmail Saymaz’ın dediği gibi soruları çalarak mı başarılı görünüyordu?
Gülen Hareketi okulları OHAL döneminden önce Türkiye’de oldukça ilgi gören okullardı. Okulların başarı derecesini anlayabilmek için Türkiye içinden değil uluslararası örneklere bakmak daha objektif bir sonuç veriyor.

Liselerden bilim insanı çok exterm örnekler dışında çıkmasa da geleceğin bilim insanlarının keşfedildiği, teşvik edildiği ve ilk temel çalışmaların yapıldığı yerler oluyor. Türkiye’de geleceğin bilim insanlarını keşfetme çabalarından TÜBİTAK sorumlu ve TÜBİTAK bunu; Ulusal Bilim Olimpiyatları düzenleyerek yapıyor. TÜBİTAK olimpiyatlarında Gülen okullarının binlerce madalyası var ancak İsmail Saymaz ‘soru çalma’ iddiasına bağlanabileceği için Uluslararası Bilim Olimpiyatları’na bakmak daha sağlıklı sonuçlar verebilir.

TÜRKİYE’NİN ULUSLARARASI MADALYA HASRETİ

Uluslararası Bilim Olimpiyatlarının ilki 1959 yılında Romanya’da düzenlendi. Uluslararası bir heyete sahip olan Bilim Olimpiyatları her yıl farklı ülkelerde düzenleniyor. 1970’lerin sonundan itibaren Bilim Olimpiyatlarına katılan Türkiye, az sayıda Bronz ve Gümüş madalya kazansa da, Altın Madalya’ya ulaşamamıştı. Takvimler 1993 yılını gösterdiğinde Yamanlar Koleji’nde egitim gören bir öğrenci Fizik dalında, Türkiye’ye Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında ilk Altın Madalyasını kazandırdı. Bu başarı gerçekten çok değerli olduğu için TÜBİTAK tarafından yayınlanan Bilim ve Teknik Dergisi o ay yayınlanan sayısında öğrenciyi kapağına taşıdı, başarısına ve okuluna geniş yer ayırdı. Yamanlar’ın KHK’yla kapatıldığını hatırlatalım..

Bu Altın Madalya ile birlikte öğrencilere güven geldi. Bir sonraki yıl, Yamanlar Koleji öğrencisi aynı başarıyı tekrarladı ve Türkiye’nin ikinci altın madalyayı kazanmasını sağladı.
Türkiye’nin Uluslararası Biyoloji Olimpiyatında ilk altın madalyasını getiren öğrenci ise İstanbul Fatih Koleji’nden oldu 1996 yılında.

1997 yılının yaz aylarında ise başka bir ilk gerçekleşti. İzmir Yamanlar Koleji’nde okuyan bir başka öğrenci, Uluslararası Kimya Olimpiyatları’nda Türkiye’ye ilk kez altın madalya getirdi.
Takvimler 1999 yılını gösterdiğinde ise, bir başka büyük başarıya imza attı Gülen Hareketi Okulları. 41.si düzenlenen ve 40 yıl boyunca Türkiye’nin altın madalya kazanamadığı Uluslararası Matematik Olimpiyatlarında, Yamanlar Koleji’nden bir öğrenci zirveye ulaşarak Türkiye’ye ilk altın madalyayı kazandırdı.

Ankara Samanyolu Koleji’nde okuyan bir başka öğrenci ise Uluslararası Bilgisayar Olimpiyatlarında ülkemize ikinci Altın Madalyasını getirdi.

ALTIN KIZ

Uluslararası Bilim Olimpiyatlarındaki ilk altın madalyaların gelmesinden sonra Türkiye için bu alanda belki de tek eksik kalmıştı. 2006 yılına kadar Olimpiyatlarda elde edilen tüm Altın Madalyaları erkek öğrenciler kazanmıştı. 2006 Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında ilk kez bir Türkiyeli kız öğrenci altın madalya kazanarak Türkiye’yi gururlandırdı. Kimya dalında Türkiye’ye altın madalya getiren “altın kız” Yamanlar Koleji öğrencisiydi.

Ülkemiz artık Altın Madalya’lara alışmış, her alanda elde edilen ilk ALTIN madalyaların ardından, sistemli, planlı çalışmalarıyla Uluslararası Olimpiyatlara katılan Bilim Milli Takımında yer alan öğrencilerin neredeyse tamamı madalya alarak ülkemize dönmeye başlamıştı. Okulların kapatıldığı 2016 yılına kadar ülkemizin elde ettiği 500 küsür madalyanın yaklaşık %90’ını Hizmet Hareketi okulları Türkiye’ye getirdi.

Günümüzde Hizmet Hareketi okullarından mezun yüzlerce öğrenci; Slikon Vadisi, NASA, Microsoft gibi kurumların yanında M.I.T. gibi dünyanın en iyi üniversitelerinde görev yapıyorlar.
Gülen Hareketi’nin eğitim faaliyetleri uzun yıllardır Türkiye’de baskı altında. Türkiye’nin askeri darbenin eşiğinden döndüğü 28 Şubat 1998’de okullar yüzlerce müfettişle sıkı denetime alınmıştı. Gülen, okulların Türkiye için son derece önemli olduğunu, eğitime devam etmeleri koşuluyla isterlerse devlete devredebileceklerini belirtmişti.

Erdoğan ise Gülen Hareketi’nin eğitim faaliyetlerini 2012 yılından itibaren hedef aldı. Önce dershaneler kapatıldı ardından çok sayıda okula kayyım atama yoluyla el konuldu. 15 Temmuz’un ardından ilan edilen OHAL döneminde ise tüm okullar kapatıldı. Okulların çoğu İmam Hatip Lisesi’ne çevrildi.

ARTIK O HABERLER YOK

Yerel ve uluslararası medya Yamanlar, Fatih gibi kolejlerin bilim olimpiyatlarını haber yapıyordu. Artık birincilik haberlerine Türk medyasında pek rastlanmıyor.

İhlas Haber Ajansının geçtiği bir başarı haberi. Dünya Fizik Olimpiyatlarında birinci olan bir Yamanlar Öğrencisi..

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder