Cumhur İttifakı küçük ortağı MHP’nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli, idam cezasını tekrar gündeme taşıdı. Hukukçulara göre bu ‘gereksiz ve saçma’ bir çıkış ve söz konusu yönde atılacak bir adım Türkiye’yi geri götürme tehlikesi barındırıyor.
BOLD – İdam cezası Türkiye’de 34 yıldır fiilen uygulanmıyor. AKP’nin iktidara geldikten sonra kaldırdığı bu yaptırım dönem dönem seçim meydanlarında oy devşirme amacıyla kullanıldı. Vaktiyle kalabalıklara ip göstererek meseleye ilişkin kararını belli eden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, konuyu yeniden siyaset arenasına taşıdı.
FİTİLİ BAHÇELİ YAKTI ŞENTOP VE ÖZKAN HARLADI
Bahçeli’den sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, “Belli suçlarda olması gerektiği kanaatindeyim”, AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, “Vatandaşımız istiyorsa parlamentoda gereğini yapmak zorundayız” ifadeleriyle MHP liderine arka çıktı. Tartışmayı değerlendiren eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) hâkimi Rıza Türmen, ceza hukukçusu Prof. Köksal Bayraktar ve eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan Cumhuriyet’ten Zehra Özdilek’e konuştu:
GÜNDEMİ MEŞGUL ETMEK İÇİN YAPIYORLAR
Rıza Türmen: Ciddi olduğuna inanmıyorum. Gündemi meşgul etmek için yapıyorlar. Etik tarafı bir tarafa bıraktığımızda bile devlet adam öldürür mü? Devlet insanlarını korumakla yükümlüdür. Hukuken ise idamın getirilmesi imkânsız görülüyor. İdam sorununu AKP zamanında halletti. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin idamı yasaklayan iki protokolü var: 6 ve 13 sayılı protokoller. 6 sayılı protokol yasakladı ama savaş zamanı izin verdi. 13 sayılı protokolse mutlak yasakladı: ‘Savaş zamanı barış zamanı her koşul altında idam yasaktır’ dedi. Bu protokolü AKP imzaladı ve taraf oldu.
HALKIN İSTEĞİ NASIL BELLİ OLACAK?
Prof. Köksal Bayraktar: Son derece yanlış yaklaşım. Türkiye’nin o kadar problemi varken sosyal, iktisadi, kültürel problemler gibi, ölüm cezasını tartışmak kadar saçma bir şey düşünemiyorum. Türkiye idamı kaldırdı. Geriye dönmek hem hukuken dönüş olacaktır hem insanın gelişmesi yönünden dönüş olacaktır. İnanılmaz bir şey. Halk isterse biz bunu kabul ederiz ne demek? Halkın isteği nasıl belli olacak? Hangi dönemin halkı, hangi yörenin halkı?
İDAM GELİRSE BÜYÜK ACILAR YAŞANIR MUHALİFLERE UYGULANIR
Turgut Kazan: İdam gibi temel bir sorunu Ayasofya’da olduğu gibi iç politika aleti olarak kullanmak büyük ayıptır. Artı öyle bir değişikliği yapamazlar öyle bir çoğunlukları yoktur. Bu, önce anayasa değişikliğini gerektirir. Önce bir anayasayı okusunlar. İdamı düşünmek ilkelliktir. Hangi suç için düşünüyorlarsa düşünsünler idam asla o suçların işlenmesine engel olamaz. İdam getirilirse büyük acılar yaşanan bazı örneklerde olduğu gibi sonunda muhaliflere uygulanır. Siyasi iktidar kimse ona karşı olanlara uygulanır. Türkiye geçmişte darbelerden sonra hep örneğini yaşamıştır.
medyaboldSelahattin Demirtaş: “Erdoğan hep öngörülemeyen bir lider oldu”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder