23 Eylül 2020 Çarşamba

Uygurların zorunlu işçiliğini engelleme tasarısı kabul edildi

ABD Temsilciler Meclisi, Doğu Türkistan’da zorla çalıştırma yoluyla imal edilen ürünlerin ABD’ye ithalatının yasaklanmasını ve işçi kaçakçılığına karışan kişilere yaptırım uygulanmasını öngören bir tasarıyı kabul etti.

BOLD – Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda oylamaya sunulan “Uygur Zorunlu İşçiliği Engelleme Tasarısı” başlıklı karar tasarısı her iki partiden vekillerin 3’e karşı 406 “Evet” oyuyla onaylandı. Oylanmak üzere Senato’ya gönderilecek tasarının, buradan da geçmesi halinde imzalanmak üzere Başkan Donald Trump’ın masasına gitmesi bekleniyor.

Tasarının yasalaşması halinde, Çin’in dünyaya ihraç ettiği pamuğun yüzde 80’inin geldiği Doğu Türkistan bölgesinden alım durdurulacak. Ayrıca bu bölgede üretilen birçok malın alımı yasaklanacak.

Söz konusu tasarıyı savunan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, “Amerika, ticari çıkarları nedeniyle Çin’deki insan haklarına ses çıkarmazsa, dünyanın başka herhangi bir noktasındaki insan hakları ihlalleriyle ilgili konuşmak için tüm ahlaki otoritesini kaybeder.” ifadelerini kullandı.

DOĞU TÜRKİSTAN’DA İNSAN HAKLARI İHLALLERİ

Pekin yönetimi, Uygur ve diğer etnik azınlıklara mensup bir milyondan fazla kişiyi ağır koşullar altında kamplarda tutuyor.

Uluslararası kamuoyunda yer alan birçok raporda, Çin’in, Doğu Türkistan’da inşa ettiği toplama ve çalışma kamplarında Uygur Türklerinin zorla çalıştırıldığı yer alıyor.

Çin, söz konusu kamplarda “mesleki eğitim verilen kişilerin hepsinin mezun olduğunu ve mutlu bir yaşam sürdürdüklerini” iddia etse de kamplardan ayrılan birçok kişinin ciddi kısıtlamaların olduğu fabrikalarda zorla çalıştırılmaya başlandığı biliniyor.

Avrupa Konseyi: Avukatların durumundan endişeliyiz

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder