Krizi rağmen ekonomide pembe tablo çizen AKP iktidarının ekmeğe muhtaç hale getirdiği halkın daha uygun fiyatlı olan makarnaya yöneldiği ortaya çıktı. Son yıllarda makarna tüketimi yüzde 25 artarken, kırmızı et tüketimi 30 azaldı.
BOLD – Pahalılık halkı vurmaya devam ediyor. Bu yıl makarna tüketimi yüzde 25 artarken, kırmızı et tüketimi yüzde 25-30 azaldı. Türkiye’de 4 kişilik bir aile 2016’da yıllık toplam 37.2 kilo kırmızı et tüketirken bu yıl 28 kilo tüketebildi.
ET TÜKETİMİ GİDEREK DÜŞÜYOR
Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği, geçen hafta pandemi sürecinde makarna tüketiminin yüzde 25 arttığını açıklamıştı. Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği’nin (ETBİR) tahmini tüketim verilerine göre, yıllık kişi başı kırmızı et tüketimi 2019’da 8.6 kilo iken 2020’de 7 kiloya düştü. Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) son verilerine göre, 12-16 Ekim 2020 haftasında kıyma fiyatları İstanbul’da yıllık yüzde 22.6 zamlanarak 48.2 TL’ye yükseldi. Ankara’da ise yıllık yüzde 5.7 artarak 40.3 TL’ye çıktı. Kuşbaşı fiyatları da İstanbul’da 20 zamlanarak 56.4 TL’ye çıkarken; Ankara’da yüzde 13 zamlanarak 48 TL’ye yükseldi.
ET TÜKETİMİ YÜZDE 30 DARALDI
Cumhuriyet’ten Gamze Bal’a konuşan ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, “Bu yıl kırmızı et tüketiminde toplamda yüzde 30 daralma var. Tüketimin yüzde 15-20’si turizm sektöründen geliyordu. Turizmin ağır etkilenmesiyle gelir sağlayamadık. Bunun dışında tesislerin, toplu yemekhanelerin ve restoranların kapanmasıyla, çalışsalar da yüzde 20 kapasiteyle çalışmalarıyla buradaki tüketimi de kaybettik. Pandemi olmasaydı kişi başı tüketimin 8.6 kiloda, 2019 ile aynı kalmasını öngörüyorduk. Ancak bu da sert düştü” dedi.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder