7 Mart 2021 Pazar

Papa’dan Irak ziyaretinde ‘ortak ata İbrahim’ vurgusu

Irak’ı ziyaret eden Papa Francesco cumartesi günü Şii lider Ayetullah Ali el Sistani ile görüştü ve Hz. İbrahim’in doğum yeri olduğuna inanılan Ur ovasında Müslümanlarla Hristiyanların katıldığı ‘İbrahim’in çocukları’ adlı bir duaya katıldı.

BOLD – Irak ziyareti, bir Papa’nın bu ülkeye yaptığı ilk, Papa Francesco’nunsa koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle ise 15 aydır yaptığı ilk yurt dışı gezisi. Papa, Irak ziyaretinde sıklıkla, Yahudilik, İslam ve Hristiyanlık için Hz. İbrahim’in bir ortak ‘ata’ figürü teşkil ettiği vurgulanarak ‘hepiniz kardeşsiniz’ mesajı verdi.

Irak ziyareti, hem Papa Francesco’nun 2013’te bu göreve gelmesinden bu yana özel önem verdiği dinler arası ilişkileri güçlendirme çalışmalarının devamı hem de Irak’taki Hristiyanların durumuna dikkat çekme çabası olarak görünüyor.

Şİİ LİDER SİSTANİ İLE GÖRÜŞTÜ

Normalde ziyaretçilerini oturarak karşılayan Ayetullah Eli El Sistani, Papa Francesco’yu kapıda karşıladı. Bu, nadir görülen bir ağırlama olarak görülüyor.

Papa Francesco, cumartesi sabahı Necef kentine giderek Şii lider Ayetullah Ali el Sistani’yi evinde ziyaret etti. 84 yaşındaki Papa Francesco ile 90 yaşındaki Ayetullah El Sistani’nin görüşmesi 45 dakika kadar sürdü.

Yetkililer görüşmenin çok olumlu geçtiğini belirtirken, ‘bir arada yaşama ve diyalog’ mesajları verildi.

Vatikan’dan yapılan açıklamaya göre tarihi görüşmede, Irak’taki farklı dini gruplar arasındaki diyalog çalışmaları da ele alındı. Papa, “Irak’ın, bölgenin ve tüm dünyanın iyiliği için farklı dinler arasında karşılıklı saygı ve diyaloğun beslenmesinin önemini” vurguladı.

Papa Francesco ve Ayetullah Ali El Sistani

Papa ayrıca El Sistani’ye, son yıllarda yaşanan şiddet olayları ve güçlükler sırasında en zayıf durumdakileri, zulme uğrayanları savunduğu için teşekkür etti.

Ayetullah El Sistani görüşme sonrası yayımladığı açıklamada Hristiyanların da tüm Iraklılar gibi güvenlik ve barış içinde yaşaması gerektiğini söyledi. Sistani, dünya çapındaki dini liderlerin, özellikle büyük güçleri savaşa karşı bilgelik ve anlayışa yönlendirmeleri çağrısı yaptı.

90 yaşındaki Şii lider, nadir de olsa yaptığı politik müdahalelerle Irak’ın mevcut durumunu şekillendiren isimlerden biri.

DİNLERARASI BULUŞMADA ‘ORTAK ATA iBRAHİM’ MESAJI

Ur ovasındaki duaya Irak’taki dini grupların temsilcileri katıldı

Ayetullah El Sistani’yi ziyaretinin ardından Papa, Hz. İbrahim’in doğum yeri olduğuna inanılan Zikar (Nasiriye) vilayetindeki Ur ovasında dinler arası buluşmaya katıldı.

Papa’nın Irak ziyaretinde sıklıkla, Yahudilik, İslam ve Hristiyanlık için İbrahim peygamberin bir ortak ‘ata’ figürü teşkil ettiği vurgulanarak ‘hepiniz kardeşsiniz’ mesajı veriliyor.

Ur’da düzenlenen dinler arası buluşmada, Kur’an ve İncil’den bölümler okundu ve ‘İbrahim’in çocukları’ başlıklı bir dua edildi.

Papa Francesco da bu toplantıda yaptığı konuşmada, “Bizler, Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar, diğer dinlerden kardeşlerimizle birlikte, babamız İbrahim’i onurlandıralım” dedi.

Papa, “İnancın doğduğu bu yerden, atamız İbrahim’in topraklarından, Tanrı’nın merhametli olduğunu ve tanrıya en büyük küfrün kardeşlerimizden nefret ederek ismine saygısızlık etmek olduğunu teyit edelim” dedi.

Musul’da ‘barbarca yıkılan’ kiliseler, manastırlar ve farklı cemaatlerin ibadet mekanlarının, aralarında Müslümanların da yer aldığı gönüllülerin yardımıyla yeniden inşa edildiğini vurgulayan Papa, “Bugün camileri ve kiliseleri birlikte onaran Hristiyanlar ve Müslümanlar, nefretin kalıntılarından kardeşçe dostluk inşa ediyor” diye konuştu.

“Bu ülkenin üzerinde karanlık terör, savaş ve şiddet bulutları toplandı. Tün etnik ve dini topluluklar bunun çilesini çekti” diyen Papa, özellikle Yezidilerin yaşadıklarına dikkat çekti.

Ur ovasının, Yahudilik, İslam ve Hristiyanlık’ın hürmet ettiği Hz. İbrahim’in doğum yeri olduğuna inanılıyor.

ÜLKEDEKİ HRİSTİYANLARA DESTEK

Papa, Cumartesi günü Necef ve Ur’daki temaslarının ardından ilerleyen saatlerde Bağdat’a döndü ve başkentte Keldanilere ait Mar Yusuf Kilisesi’ndeki ayine katıldı.

Papa’nın burada düzenlediği ayinde Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi ve Iraklılar Koalisyonu lideri Ammar el-Hekim de hazır bulundu.

Papa’nın Irak ziyareti, dinler arası kardeşlik mesajının yanı sıra bu ülkede sayıları hızla azalan Hristiyan cemaatine destek amacı da taşıyor.

Kesin sayılar bilinmese de Vatikan verilerine göre Irak’taki Hristiyan nüfusun 2003’ten bu yana 1-1,4 milyondan 300-400 bine indiği hesaplanıyor.

2003’teki Irak Savaşı’nın ardından IŞİD işgalleri nedeniyle ülkeyi terk etmek zorunda kalan Hristiyanların, son dönemlerde de bazı Şii militan grupların da etkisiyle evlerine geri dönmekte güçlük yaşadığı belirtiliyor.

PAPA ERBİL’DE

Papa Francesco, Pazar günü temaslarını Irak’ın kuzeyinde sürdürecek.

Papa’yı Erbil Havaliamanı’nda Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani karşıladı

Papa’yı Erbil Uluslararası Havalimanı’nda Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani resmi törenle karşıladı.

BÖLGEDE IŞİD TEHLİKESİ DEVAM EDİYOR

Papa, Erbil’den helikopterle Musul’a geçti ve Musul’da Hristiyanların çoğunlukta bulunduğu 2014’te IŞİD tarafından yaklaşık iki yıl boyunca işgal edilen Karakuş bölgesini ziyaret edecek.

Onbinlerce Hıristiyan, 2014’te IŞİD’in saldırıları nedeniyle bölgeden kaçmak zorunda kalmıştı.

Bölgenin 2017’de IŞİD’den kurtarılmasından bu yana, yerlerinden edilmiş Hıristiyanlar’ın Kuzey Irak’a yavaş yavaş dönmeye başlaması, tartışmalı bir mesele olmayı sürdürüyor. Az sayıda Hıristiyan aile geri döndü, ancak Vatikan dönenlerin sayısının artmasını umuyor.

Pek çok Hıristiyan aile, Musul’daki evlerinin hala yıkılmış durumda ve oturulamaz olduğunu söyleyerek Kürt bölgesinde yerlerinden edilmiş durumda. Diğerleri de Ninova Ovası ve çevresinde konuşlanmış milislerin varlığından korkuyor.

IŞİD, Kuzey Irak’ta varlığını sürdürüyor ve Irak güvenlik güçlerini hedef alan aktif uyuyan hücreler aracılığıyla saldırılar düzenliyor. Ninova’daki saldırılar geçen yıl azaldı; ancak örgüt yakındaki vilayetler Kerkük ve Diyala’da hala faaliyet gösteriyor.

PAPA PAZARTESİ GÜNÜ IRAK’TAN AYRILACAK

Musul’dan sonra Erbil’e dönecek Papa, Franso Hariri Stadyumu’nda ayin gerçekleştirecek. Kovid-19 kısıtlamaları nedeniyle katılım 10 bin kişiyle sınırlı olacak.

Akşam saatlerinde Bağdat’a geçecek Papa, burada bir gece kaldıktan sonra sabah erken saatlerde havalimanında yapılacak veda töreninin ardından Roma’ya dönecek.

ULUSAL HOŞGÖRÜ VE BİRLİKTE YAŞAMA GÜNÜ

Irak Başbakanı Mustafa El Kazimi, Papa ile Ayetullah El Sistani’nin tarihi görüşmesi ve Ur’daki tarihi dinler arası buluşma şerefine 6 Mart tarihini Irak’ta Ulusal Hoşgörü ve Birlikte Yaşama Günü ilan ettiklerini açıkladı.

ABD’li üst düzey diplomat: Erdoğan ikili oynuyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder