7 Mart 2021 Pazar

Almanya’da Sol Parti milletvekili Dağdelen’e ‘JİTEM’ imzalı tehdit

Almanya’da  Sol Parti milletvekillerinden Sevim Dağdelen’in Türk aşırı sağcılarından ölüm tehditleri aldığı bildirildi. Partiden yapılan açıklamada, tehditlerin ‘JİTEM’ imzalı olduğu ifade edildi.

BOLD – Almanya Sol Parti (Die Linke), parti milletvekili Sevim Dağdelen’in Türk aşırı sağcılarından ölüm tehditleri aldığını duyurdu. Sol Parti’den Jörg Schindler, Hessen eyaleti yerel seçimlerinde aday olan Sarya Ataç’ın da bu tür tehditler aldığını ifade etti.

Jörg Schindler, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Partimiz ve barışçıl, demokratik yollarla bir arada olma gayretimiz saldırı altında” diye konutu.

Tehditlerin JİTEM adına gönderildiğini beliren Schindler, “Türk hükümeti bu oluşumu en hafif deyişle ‘tolere ediyor’, bu nedenle Alman hükümeti buna en yüksek seviyede gereken karşılığı vermelidir… Yetkililer bu konuda acilen sorumluları araştırmalı, söz konusu kadın yoldaşlarımızı korumalıdır”dedi.

Türkiye’den göç eden bir ailenin çocuğu olarak 1975 yılında Almanya’nın Duisburg kentinde doğan Sevim Dağdelen, 2005 yılından bu yana Federal Meclis’te milletvekilliği görevini sürdürüyor.

JİTEM NEDİR?

JİTEM ya da Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele, İçişleri Bakanlığı’nın onayı olmadan ve Genelkurmay Başkanlığı’ndan görüş alınmadan Jandarma Genel Komutanlığı’nın kendi inisiyatifiyle kurulan ve terörle mücadele kapsamında faaliyet yürüten bir oluşumdur.

JİTEM’in varlığı devlet kurumları tarafından uzun süre doğrulanmamış olsa da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın JİTEM ile ilgili başlattığı soruşturmada devlet, JİTEM’in var olduğunu resmen kabul etmiştir.

Kurumun Güneydoğu’daki pek çok faili meçhul cinayetten sorumlu olduğu gündeme gelmiş, Uluslararası Af Örgütü de bölgede gerçekleştirilen pek çok cinayet ve infazın devlet yetkililerince gerçekleştirildiğini ifade etmişti. Bu faili meçhul cinayeti işleyen devlet yetkililerinin JİTEM mensupları olduğu dile getirilmiştir.

JİTEM’le ilgili 2010’lu yıllarda açılan bütün davalar 15 Temmuz sonrası AKP’ hükumeti tarafından atanan savcılar ve mahkemeler tarafından kapatılmış ya da zaman aşımına uğramışlardır.

ABD dergisi: Biden’dan Erdoğan’a sessiz muamele

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder