AB Konseyi Başkanı Michel, Erdoğan yönetimindeki otoriterlik devam ettiği sürece AB’nin Türkiye ile ilişkilerini derinleştirmenin zor olacağını söyledi. Bu arada Ankara’daki koltuk krizinin mağduru Ursula Von der Leyen, “Bir kadın olarak, bir Avrupalı olarak incinmiş ve yalnız hissettim” dedi.
BOLD – Avrupa Parlamentosu’nda konuşan AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Konsey Başkanı Ursula Von der Leyen Türkiye’ye ilişkin açıklamalarda bulundular. Konsey Başkanı Michel, Erdoğan yönetimindeki otoriterlik devam ettiği sürece Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye ile ilişkilerini derinleştirmenin zor olacağını söyledi.
Bu arada Ankara’daki koltuk krizinin mağduru Komisyon Başkanı Ursula Von der Leyen, “Bir kadın olarak, bir Avrupalı olarak incinmiş ve yalnız hissettim” dedi.
“KAPSAMLI BİR İŞBİRLİĞİ ZOR”
AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, Avrupa Parlamentosu’nda AB-Türkiye ilişkileri üzerine gerçekleştirilecek oturum öncesi milletvekillerine hitap etti.
AB’nin iki yöneticisi, Ankara’da 6 Nisan’da AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile “AB-Türkiye pozitif ajanda” gündemi çerçevesinde yapılan görüşmeye ilişkin Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nu bilgilendirdi.
Charles Michel, “Hukukun üstünlüğü, temel haklar, İstanbul sözleşmesinden çekilme, ifade özgürlüğü, siyasi partilerin ve medyanın hedef alınması konusundaki derin endişelerimizi dile getirdik. Bu alanda olumsuz önlemlerin devam etmesi durumunda Türkiye ile kapsamlı iş birliğini düşünmek zor” ifadelerini kullandı.
Michel, 6 Nisan’da Türkiye ziyareti sırasında bu kaygılarını Türk yetkililere dile getirdiklerini kaydetti.
KONSEY BAŞKANI OLARAK 11 KEZ LİDERLERLE TÜRKİYE’Yİ KONUŞTUM
Michel, Türkiye ile ilişkilerin zorlu bir konu olduğunu, kendisinin Konsey başkanı olmasından bu yana liderlerle 11 kez Türkiye’yi konuştuklarını söyledi.
Türkiye’ye koşullu, orantılı ve geri çevrilebilir bir pozitif gündem sunduklarını söyleyen Michel, Türkiye’den hukukun üstünlüğü, insan hakları, Yunanistan ile ilişkiler ve Kıbrıs meselesinde beklentileri olduğunu aktardı.
Yunanistan ile Türkiye’nin istişari görüşmelere başladığını, Kıbrıs konusunda Birleşmiş Milletler öncülüğünde bu hafta görüşmeler yapılacağını hatırlatan Michel, pozitif gündemin ana hatlarının ekonomik iş birliği, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, göç, toplumlar arası temas gibi konuları içerdiğini dile getirdi.
“KADIN OLARAK İNCİNMİŞ HİSSETTİM”
6 Nisan’daki Ankara ziyaretinde yaşanan protokol kriziyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ise AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel yan yana koltuklarda otururken kendisinin Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun karşısında kanepede oturtulmasına yönelik tepkisini yinelerken “Bir kadın olarak, bir Avrupalı olarak incinmiş ve yalnız hissettim” dedi.
Alman siyasetçi, Ankara’da yaşanan olayın, kadın siyasetçilere yönelik küçümsemeyi ve AB’nin cinsiyetçilikle mücadele etmesi gerektiği gerçeğini gözler önüne serdiğini söyledi.
“SADECE KADIN OLDUĞUM İÇİN…”
“Gördüğü muameleyle ilgili olarak Avrupa antlaşmalarında hiçbir gerekçe bulamadığını” ve neden Michel’den farklı bir muamele gördüğüne anlam veremediğini belirten Avrupa Komisyonu Başkanı, “Bu yüzden bunun sadece kadın olduğum için yaşandığı sonucuna varmak zorunda kalıyorum” diye ekledi.
“Avrupa Komisyonu’nun ilk kadın başkanıyım. Avrupa Komisyonu’nun başkanıyım. Ve Türkiye’yi ziyaret ederken de bu doğrultuda muamele görmeyi bekliyorum. Ama görmedim” diyen Von der Leyen “Bu, kadınlara her yerde ve her zaman eşit şekilde davranılması için daha gidecek çok yolumuz olduğunu gösteriyor” ifadesini kullandı.
“EĞER BİR KRAVAT TAŞISAYDIM AYNI ŞEY OLUR MUYDU?”
Von der Leyen, “Türkiye’ye gittiğimizde bir başkan olarak ağırlanmam gerekirdi. Bana göre ben bir kadın olduğum için bu olay gerçekleşti. Eğer bir kravat taşısaydım aynı şey olur muydu? Türkiye’de koltuk kıtlığı yok” dedi.
Ankara’daki olayın medyadaki yankılarının ardından bazı Avrupalı yetkililer, Michel’in diplomatik hiyerarşide Von der Leyen’in üstü olduğunu vurgulamıştı. Ancak Von der Leyen’in daha sonra Brüksel’de ikili görüşme gerçekleştirdiği Michel’e, “bir daha asla böyle bir duruma izin vermeyeceğini” açıkça ifade ettiği bildirilmişti.
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ ELEŞTİRİSİ
Avrupa Komisyonu Başkanı, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin ‘korkunç bir sinyal’ olduğunu dile getirdi.
Bazı AB ülkelerinin ise bu sözleşmeyi hiç onaylamamış olmasının ise kabul edilemez olduğunu belirten Von der Leyen, bazıların da Türkiye gibi çekilmeyi düşündüğünü hatırlattı. Von der Leyen, bazı başkentlerin direnmesine karşın AB’nin de bu sözleşmeye taraf olması için bir yol bulmaya çalışacağını söyledi.
Türkiye’nin kadın hakları dışında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına saygı göstermesi ve Doğu Akdeniz’de tansiyonu daha da düşürmesinin de şart olduğunu ifade eden Von der Leyen, “Bunlar Türkiye ile ekonomik iş birliğini derinleştirme koşullarımız” dedi.
MİCHEL ÖZÜR DİLEDİ
Avrupa Parlamentosu’ndaki oturumda AB Konseyi Başkanı Michel ise Ankara’da yaşanan olaydan ötürü özür diledi. Michel, oturduğu koltuktan kalkması gerektiğini ancak Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin hâlihazırda gergin olduğu bir dönemde daha büyük bir diplomatik soruna yol açmaktan çekindiğini belirtti.
Bu olayın birçok kadını rencide ettiğini fark ettiğini söyleyen Michel, kadınlar eşit hak mücadelesi için tam destek sözü verdi.
KADIN ÜYELERDEN MİCHEL’E ELEŞTİRİ
Oturumda söz alan Avrupalı parlamenterlerin büyük çoğunluğu, özellikle kadın üyeler, Von der Leyen’e güçlü destek vererek, Konsey Başkanı Charles Michel’i ‘maçolukla ve tüm AB kurumlarını kötü temsil etmekle’ suçladı.
Milletvekilleri kavga ve rekabet görüntüsü veren Konsey ve Komisyon’dan benzer bir krizin bir daha yaşanmaması için gerekli tüm adımları ele almasını istedi.
TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİLER
İki AB yöneticisinin ardından söz alan AP siyasi grup yöneticileri ve milletvekilleri Ankara’nın hukukun bağımsızlığı, ifade özgürlüğü, kadın erkek eşitliği, insan hakları ve dış politika alanlarındaki adımlarını sert eleştirdi.
Bazı parlamenterler Türkiye’nin AB’ye üye olamayacağını dile getirerek, üyelik müzakerelerinin sona ermesini isterken, bir grup milletvekili, “Türkiye’ye güvenlik, göç, ekonomi gibi konuları kapsayan farklı bir ortaklık önerilmesi gerektiğini” söyledi.
Alman İnsan Hakları Sorumlusu: Demirtaş derhal serbest bırakılmalı
“Türkiye’de otoriterlik devam ettiği sürece AB ile ilişkiler zor” yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder