Sağlık Bakanlığı 7 Mayıs’ta güncellediği ‘Kovid-19 Erişkin Hasta Tedavisi’ rehberinde, Türkiye’de ve dünyada tartışmalara neden olan hidroksiklorokin adlı sıtma ilacına yer vermedi. Bakanlık, ilacın yan etkileri bilinmesine ve itirazlara rağmen uzun süre ilacı kullanmakta ısrar etti.
BOLD – Sağlık Bakanlığı, Kovid-19’a karşı etkisi tartışmalı olan ve yan etkileri bilinmesine rağmen uzun süre kullanmakta ısrar ettiği sıtma ilacı hidroksiklorokini koronavirüs tedavi rehberinden çıkardı. Türk, Tabipler Birliği de ilacın kullanımına şddetle karşı çıkıyordu.
Sağlık Bakanlığı’nın bir yılı aşkın süredir yürürlükte olan tedavi rehberinde hidroksiklorokin adlı ilacın, başka ilaçlarla birlikte hastalığın durumuna göre 5 ila 10 gün arasında kullanılması tavsiye ediliyordu. Güncellenen rehberde ise yalnızca Favipiravir adlı ilaç yer alıyor.
TÜRKİYE’DE YAYGIN ŞEKİLDE TEDAVİDE KULLANILDI
Hidroksiklorokin, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelerde Kovid-19 tedavisinde yaygın bir şekilde kullanılıyordu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 15 Nisan 2020’de yaptığı açıklamada, Türkiye’nin erken aşamada hidroksiklorokin kullanarak diğer ülkelerden farklı bir yaklaşım içinde olduğunu söylemiş, “Bu ilacı bu kadar yaygın kullanan ikinci bir ülke yok. Dünya bu ilacın peşinde. Biz bir milyon kutuya yakın ilacı baştan stokladık” demişti.
BİNLERCE HASTANIN HESABINI KİM VERECEK?
Meclis’e 5 ay önce önerge sunarak “Hidroksiklorokin ilacı COVID’e karşı etkili değil, yan etkileri var” diye Sağlık Bakanlığı uyardık.
İlacı rehberden çıkarmak yeni akıllarına geldi.
Bugüne kadar mağdur ettikleri binlerce hastanın hesabını kim verecek? pic.twitter.com/rqp2jhJ43F
— Murat Emir (@muratemirchp) May 8, 2021
CHP Milletvekili Murat Emir, TBMM’de 5 ay önce önerge sunarak “Hidroksiklorokin ilacı COVID’e karşı etkili değil, yan etkileri var” uyarısını yaptıklarını söyledi ve “Bugüne kadar mağdur ettikleri binlerce hastanın hesabını kim verecek?” diye sordu.
TARTIŞMALI İLAÇ: HİDROKSİKLOROKİN
Hidroksiklorokin, sıtmaya karşı kullanılan en eski ve en yaygın ilaçlardan biri. Ancak ilacın koronavirüse karşı etkili olduğuna dair net bir kanıt ortaya konmadı ve ilacın kalp sorunlarına neden olabileceği uyarıları yapıldı. İlaçla ilgili araştırmalar bilim çevrelerinde ayrımlara yol açtı.
Eski ABD Başkanı Donald Trump ve Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro da, koronavirüse karşı ‘önleyici tedbir’ olarak hidroksiklorokin ilacı aldıklarını söylemişti.
Trump, basın toplantılarında sık sık hidroksiklorokin ilacını övmüş ve kamu sağlığı yetkililerinin kalp sorunlarına yol açabileceğini söylemesine karşın ilacı kullandığını açıklamıştı.
TÜRKİYE’DE KULLANIMI GEÇİCİ OLARAK DURDURULDU
İlaçla ilgili tartışmalar geçtiğimiz yıl Mayıs ayından bu yana birçok bilimsel çevre ve sağlık otoritesinin gündemindeydi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 26 Mayıs 2020’de, Türkiye’de de Kovid-19 tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin ilacının klinik denemelerini güvenlik kaygıları nedeniyle ‘geçici olarak’ durdurduğunu açıkladı.
LANCET: YARARI YOK, ÖLÜMLERİ ARTTIRIYOR
Lancet tıp dergisinde yayımlanan bir araştırmada, hidroksiklorokin ilacının Kovid-19 tedavisinde bir yararı olmadığı, aksine hastaların ölüm ihtimalini artırdığı ve ritim bozukluğuna neden olduğu sonucuna varılmıştı. Ancak araştırmanın özel bir şirket tarafından sağlanmış bir veritabanına dayandığı ve yöntemsel yanlışlar içerdiği gerekçesiyle yöneltilen eleştirilerin ardından, Lancet dergisi makaleyi geri çekti.
Araştırmanın yayınlanmasının ardından 120 bilim insanı, Lancet’in editörüne yazdıkları açık mektupta araştırmayla ilgili kaygılarını dile getirmişti.
COVID-19’a karşı kullandığımız SITMA İLACI hakkında AMERİKA’DA YAPILAN YAYIN GÜVENİLİR DEĞİL. Veriler bilim adamlarınca değil, bir şirket tarafından toplanmış. Çalışmayı enfeksiyon uzmanları yapmamış. Yan etki iddiası şaibeli. İlaçtan yarar gördük. pic.twitter.com/RJOtehN9Z2
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) June 4, 2020
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da 4 Haziran 2020’de yaptığı açıklamada araştırmanın güvenilir olmadığını söylemişti.
Kovid-19 tedavisinde tartışmalı sıtma ilacından vazgeçildi: Aylarca neden ısrar edildi? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder