Yeni adli yıl açılış töreninde Anayasa değişikliği çalışmalarını bir kez daha gündeme getiren Erdoğan, “Gönlümüz arzu eder ki, tüm siyasi partiler olarak anayasa hazırlığını birlikte gerçekleştirelim” diyerek diğer partilere yeşil ışık yaktı. Anayasa değişikliği için çağrıda bulunan Erdoğan’ın partisi AKP, daha önce defalarca Meclis’te kurulan Anayasa komisyonlarının çalışmaları sonuçlanmadan masayı terk etti.
BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni adli yıl açılışında bir kez daha yeni Anayasa çalışmaları hakkında konuştu.
Partisinin Anayasa taslağını yakın zamanda kamuoyu ile de paylaşacaklarını belirten Erdoğan, “Gönlümüz arzu eder ki, tüm siyasi partiler olarak anayasa hazırlığını birlikte gerçekleştirelim. Diğer partilerin de anayasa metinlerini önümüzdeki aylarda açıklamalarını bekliyoruz. Her ne şekilde olursa olsun önümüzdeki yılın ilk aylarında kendi hazırlığımızı milletimizin takdirine sunmakta kararlıyız” dedi.
Anayasa çalışmaları AKP’nin 20 yıllık iktidarı boyunca her zaman gündemde oldu.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ÇALIŞMALARI
Bugün Anayasa değişikliği için TBMM üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu gerekiyor. Bu da 600 milletvekilinden 400’ünün oyu anlamına geliyor. Bugüne kadar hiçbir parti bu çoğunluğa ulaşamasa da Anayasa değişikli tartışmaları her zaman gündemde oldu.
2010 REFERANDUMU VE YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI
2007’deki Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin Anayasa değişikliğinin ardından, 2010’da AKP’li milletvekillerinin verdiği 27 maddelik Anayasa değişikliği teklifi TBMM’den 72 ret, 336 kabul oyu alarak geçti. Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunulan değişiklik paketine MHP muhalefet ederken, CHP ve BDP Meclise girmedi. Mecliste temsil edilmeyen partilerden Saadet Partisi ve BBP ise pakete halk oylamasında destek vereceklerini açıkladılar.
Gül’ün imzaladığı paket halk oylaması sonunda yüzde 57.88 ‘Evet’ oyu alarak kabul edildi.
AKP KATILMAYINCA KOMİSYON DAĞILDI
Referandum sonrası Anayasa değişikli çalışmaları 2012 yılında TBMM’de kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu ile ciddi bir boyut kazandı. Kurulduktan 1 yıl sonra Komisyon, AKP’nin mazeretsiz olarak 3 kere katılmamasının ardından çalışmalarını durdurdu. Komisyonun muhalefet üyeleri, AKP’nin diğer siyasi partilerin iradesini yok sayan tutumu nedeniyle komisyonun amacına ulaşamadığını belirten bir açıklama yayınladı. Açıklamanın devamında “Türkiye’nin darbe anayasasından kurtarılarak, 21 yüzyıl değerleriyle barışık demokratik bir anayasasının yapılamamasının siyasi sorumluluğu AKP’ye aittir” denildi.
15 TEMMUZ VE SONRASI YAŞANANLAR
1 Kasım 2015 seçimlerinden sonra ‘Başkanlık Rejimi’ tartışmalarıyla birlikte yeni bir Anayasa hazırlanması da gündeme geldi. O dönem Meclis’teki olan dört siyasi parti AKP, CHP, MHP, HDP temsilcilerinden oluşan Anayasa Uzlaşma Komisyonu ilk toplantısını 4 Şubat 2016’da yaptı. Komisyonun kararları bağlayıcı olmamakla birlikte uzlaşı sağlanması için kritik önem taşıyordu. AKP’nin 6 aylık çalışma süresi öngördüğü komisyon, henüz bir uzlaşma sağlanamadan 15 Temmuz sonrası çalışmalarını durdurdu.
2017 REFERANDUMU VE BAŞKANLIK REJİMİ
15 Temmuz ile birlikte oluşan Milliyetçi rüzgarları arkasına alan AKP ve MHP, 16 Nisan 2017’de yapılan referandumla Anayasa’nın 18 maddesi değiştirerek Parlamenter Sistemden ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi geçişi sağladı.
Erdoğan, CHP, HDP ve İyi Parti’nin yeni anayasa için toplantılar yaptığı iddialarını ise “Anayasa çalışması öyle gizli saklı mahfillerde terör örgütü ile irtibatlı kesimlerin gölgesinde, ülkesiyle zihni ve kalbi bağlantısı kopuk isimlerle yürütülebilecek bir iş değildir. Bu çalışmanın, milletin gözü önünde ve onun temsilcilerinin tamamının katılımıyla şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesi, ortaya çıkan metnin de mutlaka milletin takdirine sunulması gerekir. Cumhur İttifakı’ndaki ortağımızla bu konuda bir anlayış birliğine varmamız halinde önümüzdeki dönemde yeni anayasa için harekete geçebiliriz” ifadeleriyle reddetti.
YÜRÜLÜKTEKİ 1982 ANAYASASI
Yine bir askeri darbe ürünü olan ve hala yürürlükte olan 1982 Anayasası ise 1961’in tersine oldukça kısıtlayıcı.
TBMM’yi tek Meclisli yapıya geri döndüren Anayasada, sistemin hükumet krizlerine sebep olan tıkanıklıklarını giderici çözüm yolları öngörüldü.
Uzun ve ayrıntılı kurallardan oluşan, kesin hükümlerin belirlendiği Anayasa anlamına gelen kazuistik olarak tanımlanan 1982 Anayasası, yüzde 91.37 halk desteğiyle kabul edilmesine rağmen hep tartışmaların odağında oldu.
Erdoğan yüzüstü bıraktığı partileri yeniden masaya çağırdı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder