22 Eylül 2021 Çarşamba

Turkey Tribunal raporu: Erdoğan rejimi Türkiye’de işkence faillerini nasıl koruyor?

Erdoğan Rejimi’nin insan hakkı ihlallerinin yargılandığı Türkiye Tribünali halk mahkemesi üçüncü gününde işkence ve kötü muamelelerin cezasız bırakılmasıyla ilgili rapor açıklandı. Raportör Dr. Emre Turkut, “İşkence ve kötü muameleye karşı cezasızlık uygulaması Türkiye’de norm haline gelmiştir” dedi.

BOLD – Erdoğan Rejimi’nin insan hakları ihlallerinin yargılandığı Türkiye Tribünali bugün, raportör Dr. Emre Turkut’un “Türkiye’de Cezasızlık” raporunun sunumu ile başladı.

Dr. Emre Turkut, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin eski başkanı başkanlığında 6 hakimden oluşan mahkeme heyetine Türkiye’de cezasızlıkla ilgili raporunu sundu.

Türkiye’deki cezasızlık sorununun çok uzun zamandır olduğunu ifade eden ve bunu 1980 darbesi, 90’lı yıllar ve 15 Temmuz sonrası olarak tanımlayan Turkut, cezasızlığı da faillerin adli makamlardan saklanması olarak ifade etti. Bu kişilerin özellikle polis, asker gibi kamu görevlilerden oluştuğunu belirten Turkut, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Bildirgesini, BM İnsan Hakları Bildirgesi ve Avrupa Sözleşmesi’ni imzaladığını hatırlattı. Türkiye’deki kamu görevlilerinin yargılanması için üst makamdan izin alınması gerektiğini, bunun en büyük sonucunun olayların soruşturulmaması olarak ortaya çıktığını kaydeden Turkut, Hrant Dink cinayetiyle ilgili sorumluların idari izin sebebiyle yargılanamadığını vurguladı. Turkut, “Özellikle MİT görevlilerinin ve Genelkurmay Başkanı’nın yargılanmasının izne bağlı olmasının büyük bir keyfilik getirdi” dedi.

GÖKHAN AÇIKKOLLU İŞKENCEYLE ÖLDÜRÜLDÜ

Türkiye anayasası ve ceza kanununa göre de işkencenin büyük suç olduğunu kaydeden Turkut, 15 Temmuz sonrası sonrası cezasızlık uygulamasının çarpıcı bir artış gösterdiğini, Gökhan Açıkkollu’nun öldürülmesi, Urfa’da Kürtlere yapılan işkence ve Ankara’da gözaltına alınan diplomatlara yapılan işkenceyi raporda ele aldıklarını anlattı.

KHK’LARLA İŞKENCELER YARGI DIŞI BIRAKILDI

Türkiye’de 32 KHK’sının çıktığını söyleyen Turkut, toplu tutuklama, işten çıkarma işyerlerine el koyma gibi OHAL önlemlerinin Türkiye geçmişinde bile görülmediğini ifade eden Turkut, Tayyip Erdoğan’ın 2017’de yaptığı “Biz şu anda devletin kurumlarında ne kadar FETÖ’cü varsa temizliyoruz ve temizlemeye devam edeceğiz. Çünkü bu kanser virüsünü, bu devletin bütün bünyesinden temizleyip atacağız. Bunlara hayat hakkı tanımayacağız” sözlerine dikkat çekti. Turkut, şunları söyledi: “Hiç de şaşırtıcı olmayan bir şekilde, cezasızlık uygulaması ile işkence ve kötü muamele iddiaları, 2016’dan bu yana Türkiye’nin insan hakları sicilinin en yaygın temalarından biri olarak ortaya çıktı. Tutuklama süreleri ve gözaltı süreleri çok uzun tutuldu, 30 gün hakim yüzü görmeden gözaltında kalabiliyordunuz, ilk 6 aylık zaman diliminde hücre cezası, avukatla görüşme hakları gibi insan hakları çok sınırlandı. Bütün bunların yanı sıra ilk dönemde çok onur kırıcı görüntüler ve olaylar da basına yansıdı. Türkiye’nin, işkence eylemlerini önlemek için etkin işkenceye ilişkin BM ve Avrupa sözleşmeleri kapsamında yasal, idari yargısal veya diğer önlemleri alma ve mağdurlara tazmin sağlama gibi, biraz daha özel yükümlülükleri vardır. Türkiye de bu yükümlülükleri iç hukuk çerçevesine dahil etmiştir. Örneğin Türk Anayasasının 17. maddesi işkencenin kullanılmasını açıkça yasaklamaktadır ve Ceza Kanunu polis tarafından işkence yapılmasını yasaklamaktadır. Türkiye Ceza Kanunun 97. maddesinde polisin işkenceye başvurmasını yasaklamaktadır. Cezasızlık şu iki olayda çok yoğun uygulandı: 2015-2016’da Kürt bölgesine yapılan operasyonlar. Darbe girişimi sonrası 668 nolu KHK ile asker, polis ve sivillerinin 15 Temmuz günü darbeye karşı yaptıkları katliam, öldürme ve sonrasında işkenceler yargı kapsamı dışında bırakıldı.”

Türkiye Tribunali halk mahkemesi, 24 Eylül 2021 Cuma günü saat 15:00’a kadar tanıkları ve raporları dinlemeye devam edecek. Cuma günü mahkeme heyeti saat 17.00’de kararını açıklayacak.

AP İnsan Hakları Komitesi Başkanı Arena: Tribunal Türkiye’nin insan hakları sicilini karara bağlayacak

Turkey Tribunal raporu: Erdoğan rejimi Türkiye’de işkence faillerini nasıl koruyor? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder