AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın S-400 ısrarının bedeli ağır oldu. 2,5 milyar dolara alınan ve depoya kaldırılan S-400’ler yüzünden Türkiye ABD yaptırımlarına maruz kaldı ve son teknoloji F-35 projesinden çıkarıldı. Yunanistan ise Fransa’dan 18 adet Rafale savaş uçağı alarak, ABD’ye 24 adet F-35 siparişi verdi. Ege’de hava üstünlüğü Yunanistan’a geçerken, Erdoğan’ın damadının SİHA’ları Türkiye’yi korumaya yetecek mi?
BOLD ANALİZ – Türkiye’nin ABD’den 40 adet F-16 satın alacağına ilişkin haberler yeniden gündeme oturdu. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin Türkiye’nin F-35’ler için yaptığı ödemenin karşılığında F-16’lar vermeyi teklif ettiğini açıkladı. Erdoğan, “Bu konu F-35 konusuyla bağlantılı bir konu. 1 milyar 400 milyon dolar F-35’ler için yapmış ödeme söz konusu. Ve bu ödemeler karşısında ABD’nin böyle bir teklifi söz konusu oldu” ifadelerini kullanmıştı.
ABD, GÖRÜŞMELERİ DOĞRULADI
Türkiye ile görüşmeleri doğrulayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise “ABD Türkiye’nin F-16 talebiyle ilgili herhangi bir finansman teklifi yapmadı.” açıklamasında bulundu. Muhalefet partileri ise Erdoğan’ın S-400 ısrarının Ege’de üstünlüğü Yunanistan’a kaptırmakla sonuçlandığı eleştirisinde bulundu.
YUNANİSTAN’IN SAVAŞ UÇAĞI SAYISI 269 OLACAK
Yunanistan’ın elinde 43 adet Mirage 2000 bulunuyor. Değişik tiplerde 152 adet F-16 uçağı bulunan Yunanistan’ın 32 adet F-4 Phantom uçaklarla birlikte hava filosunda 227 uçak bulunuyor. Fransa’dan 8’i hibe 20 adet Rafale uçağı satın alan Yunanistan’ın hava filosundaki uçak sayısı Türkiye’yi geride bırakıyor. Bir de yeni nesil F-35’lerin gelmesi halinde hava üstünlüğü tamamen Yunanistan’a geçiyor. Yunanistan’ın savaş uçağı sayısı 271’e yükseliyor.
TÜRKİYE’NİN ELİNDE 250 UÇAK VAR
2002 yılından bu yana savaş uçağı satın almayan Türkiye’nin elinde ise 225 civarında F-16 uçağı var. Kullanım süreleri dolan 35-40 adet F-4 Phantomlar devre dışı kalacak. Türkiye’nin geliştirdiği Milli Muharip Savaş Uçağı’nın (MMU) seri üretime geçmesi ise 2040’lardan önce zor görünüyor.
DAMADIN ÜRETTİĞİ SİHA’LAR NE YAPAR?
İktidar çevreleri, Türkiye’nin yeni savaş uçağı alımı yapamasa dahi elindeki SİHA’larla hava dengesini koruyabileceğini savunuyor. Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın şirketinin ürettiği SİHA’ların Yunanistan’a karşı Türkiye’yi koruyabileceğini iddia edenler bile var. Suriye, Irak, Libya ve Azerbaycan’da önemli görevler üstlenen insansız silahlı hava araçlarının Yunanistan’a karşı Türkiye’yi koruyacağı iddiası dolaşıyor. Ancak savunma sanayi uzmanları bunun böyle olmadığı görüşünde birleşiyor.
F-16’LAR SİHA’LARI ETKİSİZ HALE GETİRİR
Savunma Sanayisi ve Havacılık Uzmanı Hakan Kılıç, insansız silahlı hava araçlarının önemli olduğunu ancak yeni nesil savaş uçakları karşısında etkisiz kalacaklarını söylüyor. Kendi bloğunda değerlendirmeler yapan Kılıç, “F-16 yerine 30 tane SİHA’ya milli hava füzelerimiz Bozdoğan ve Gökdoğan’ı takıp Yunanlıların üzerine salacak değiliz. Bunu yapsak bile sanırım üç beş F-16 tamamını kısa sürede etkisiz hale getirecektir. Aynı şey bizim içinde geçerli. ABD Rapier’lerinin F-16’larımız karşısından hiçbir şansı yok” değerlendirmesi yapıyor.
ABD’NİN SİHA’LARI SAVAŞ UÇAKLARIYLA MÜCADELE EDEBİLİR
SİHA’larda Türkiye’nin geldiği noktayı öven Kılıç, savaş uçaklarına karşı etkili olabilmesi için daha çok yol alınması gerektiğini şu örnekle açıkladı: “ABD’nin yeni geliştirdiği Kratos XQ-58 Valkyrie veya Boeing Loyal Wingman gibi steallth, turbofan motorlu avcı uçağı tasarımına sahip bir SİHA olmadan böyle bir ihtimal yok.” Türkiye’nin yeni savaş uçakları alması gerektiğinin altını çizen Kılıç, “F-35 alamaz isek milli muharebe uçağı gelene kadar ilave savaş uçağı ihtiyacımız “acil” kodu ile konuştuğumuz yüksek irtifa hava savunma sistemlerinden bile daha zaruridir. Hiçbir hava savunma füzesi, hiçbir modern savaş uçağını ikame edemez.” değerlendirmesi yapıyor.
Erdoğan Rejimi’nin tehlikeli tutukluları: Hücrede tutuluyorlar, mahpuslarla konuşmaları yasak
Türkiye, F-35’leri alamadı: Damadın SİHA’ları Türk hava sahasını korumaya yetecek mi? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder