1 Mayıs 2019 Çarşamba

ABD ve Türkiye arasındaki çatışma alanları giderek genişliyor: Beyaz Saray, Türkiye’nin desteklediği Müslüman Kardeşler’i terör örgütü ilan etmeye hazırlanıyor

ABD’de Trump yönetiminin, Mısır’da Sisi tarafından darbeyle iktidardan indirilen Müslüman Kardeşler’i terör örgütü ilan etmeye yönelik hazırlık yaptığı duyuruldu.

Kararın alınması, yaptırımların gündeme gelmesinin de önünü açacak. Türkiye Müslüman Kardeşler’e destek veren ülkeler arasında yer alıyor.

Beyaz Saray’ın Müslüman Kardeşleri yabancı terör örgütleri listesine almak için çalışma başlattığı açıklandı.

Sözcü Sarah Sanders, elektronik posta ile yaptığı bilgilendirmede, “Başkan ulusal güvenlik ekibi ve kendisiyle aynı kaygıları taşıyan bölge liderleri ile iştişarede bulundu. Sınıflandırmaya ilişkin içerideki süreç işletiliyor” dedi.

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi, ABD Başkanı Donald Trump’a 9 Nisan’da Washington’da yaptığı ziyarette Müslüman Kardeşler’in terör örgütü olarak tanınması talebini iletmişti. ABD’nin böyle bir karar alması durumunda Müslüman Kardeşler’e yönelik yaptırımlar da gündeme gelebilir.

Yaklaşık 1 milyon üyesi olduğu düşünülen Müslüman Kardeşler, Hüsnü Mübarek yönetiminin halk ayaklanması ile devrilmesinin ardından Mısır’da 2012 yılında yapılan seçimlerle iktidara gelmişti. Sisi, bir yıl sonra Muhammed Mursi’nin liderliğindeki Müslüman Kardeşler yönetimini askeri darbeyle devirmişti.

Muhaliflere yönelik sert bir politika izleyen Sisi, Müslüman Kardeşler’in üyesi ve yöneticisi binlerce kişiyi hapse atmıştı. Müslüman Kardeşler, şu an Mısır’daki yasaklı gruplar arasında yer alıyor.

1928’de Mısır’da kurulan Müslüman Kardeşlerin ABD tarafından terör örgütü olarak tanınmasının, NATO müttefiki Türkiye ile ilişkilerde soruna neden olabileceği belirtiliyor. Türkiye, Müslüman Kardeşler’e destek veren ülkeler arasında yer alıyor.

91 yıllık tarihi olan Müslüman Kardeşler (İhvan el Müslimin), 2013’te Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin askeri darbe ile devrilmesinden bu yana güç kaybediyor.

O dönemde darbeye karşı çıkan ve Mısır sokaklarında eylemler düzenleyen çok sayıda Müslüman Kardeşler destekçisi, güvenlik güçleriyle çıkan çatışmalarda öldürülmüş veya gözaltına alınmıştı.

Bugün Mısır’da çok sayıda kişi, Aralık 2013’te “terör örgütü” ilan edilen Müslüman Kardeşler ile ilişkili olma suçlamasıyla cezaevinde bulunuyor.

Katar, Mısır hükümetinin yasakladığı Müslüman Kardeşler’in üyelerine belli bir platform sağladı.

Müslüman Kardeşler’in faaliyetleri ilk olarak 2003’te Rusya’da yasaklanmıştı.

Suriye ve Mısır 2013’te, 3 Körfez ülkesi Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri de 2014’te İhvan’ı “terör örgütü” ilan etti.

Örgütün yöneticileri Katar’a yönelirken Haziran 2017’de bu durum Körfez ülkelerinin Katar’la ilişkilerini kesmesinin gerekçelerinin biri olarak gösterildi.

Suudi Arabistan ve Mısır, Katar’ı “Müslüman Kardeşler’e siyasi ve finansal destek vermekle” suçladı. Türkiye ise bu kriz sırasında Katar’a asker konuşlandırdı.

Katar ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi’ndeki diğer ülkeler, Arap Baharı’ndan sonraki siyasi değişimde karşı cephelerde yer aldı.

Türkiye de bu süreçte Katar’la aynı cephedeydi. Mısır’da darbeye karşı çıkan Tayyip Erdoğan, İhvan’ı “terör örgütü” olarak görmediğini söyledi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, darbeden bu yana internet sitesinde Mısır Ülke Künyesi sayfasında Abdülfettah Sisi’nin adını ‘Devlet Başkanı’ olarak yazmıyor.

Amerikan New York Times gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın Sisi ile görüştükten sonra İhvan’ı “terör örgütü” listesine eklemeye karar verdiğini yazdı.

Gazete, bu adımın “sağlam bir Müslüman Kardeşler destekçisi” olarak tanımladığı Erdoğan’ın liderliğindeki Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin “daha da gerilmesine” yol açabileceği yorumunda bulundu.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder