Maliyetlerindeki artış nedeniyle kırmızı ete yüzde 20 zam yapmayı planlayan et üreticileri, iç piyasada tüketimin düşmesi sebebiyle zammı beklettiklerini açıkladı.
BOLD – Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, “İç piyasada tüketim düştüğü için kimse korkudan fiyatları artıramıyor” dedi. Yücesan, son bir yılda maliyetlerinin yüzde 50 artığını, tüketimin ise yüzde 40 daraldığını söyledi.
“BALIK MEVSİMİNDEN SONRA ZAM YAPILACAK”
Cumhuriyet’ten Gamze Bal’a konuşan Yücesan, “Yüzde 20 zam yapmak istiyoruz ancak iç piyasada tüketim düştüğü için kimse korkudan fiyatları artıramıyor. Zam şimdilik bekletiliyor. Balık, kırmızı ete alternatif olarak görülüyor. Balık mevsiminin bitmesinden sonra kırmızı ete olan talebin artmasıyla zam yapılacak” şeklinde konuştu.
“ELEKTRİK VE DOĞALGAZ ZAMLARI MALİYETLERİ DAHA DA ARTIRDI”
Elektrik ve doğal gaza son gelen zamlarla beraber maliyetlerin daha da arttığına, bu artışları kaldıramayan pek çok firmanın piyasadan çekilmek zorunda kaldığına dikkati çeken Yücesan, şöyle devam etti:
“TÜİK’İN VERİLERİ EKSİK, İTHALATA BAŞVURABİLİRLER”
“Yeni üretim yapılmıyor. Satışlar stoklar üzerinden yürüyor. Üretimdeki düşüşe yönelik TÜİK’in açıkladığı veriler eksik. Bu durum ‘daha uygun’ fiyatlı etin sağlanması için ithalat yoluna başvurmalarına yol açabilir.
“MALİYETLER SÜREKLİ ARTIYOR, BİZİM ELİMİZDEN BU KADAR GELİYOR”
Kısır bir döngü bu. İthalat yapılır, üretim düşer, döviz kaybı yaşanır ama ucuzluk sağlanamaz. Bizim yurttaşa şunu söylememiz lazım: İthalatla ‘daha ucuz’ et sağlamaktansa bizim insanımızın ürettiği olsun ama yüzde 20 zamlı olsun. Çünkü bizim elimizden bu kadar geliyor. Maliyetlerimiz sürekli artıyor.”
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder