IŞİD’le Mücadele Küresel Koalisyonu’na üye ülkeler, hem Türkiye’nin Suriye operasyonu hem de IŞİD lideri Bağdadi’nin ölümünün ardından ilk kez Washington’da toplandı.
BOLD – ABD Dışişleri Bakanlığındaki toplantıya 30 kadar ülke temsilcisinin yanı sıra NATO Genel Sekreteri Jen Stoltenberg de katıldı. Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti. Koalisyonda Türkiye dahil 68 ülke bulunuyor ancak dünkü toplantı daha dar kapsamlıydı. Washington son olarak geçen Şubat ayında koalisyonun Dışişleri Bakanları toplantısına ev sahipliği yapmıştı.
ANLAŞMAZLIK GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
Toplantıda, ABD ve Avrupalı yetkililer arasında “IŞİD militanlarının nerede yargılanacağı konusundaki anlaşmazlık” gün yüzüne çıktı. Toplantıda Suriye ve Irak’ta yakalanan IŞİD teröristleri ön plana çıktı. Avrupa ülkeleri IŞİD’lierin, vatandaşı olduğu ülkelere iadesine sıcak bakmadı. Fransa’nın IŞİD üyelerinin Irak’ta yargılanması önerisi, ABD tarafından “sorumsuzluk” olarak değerlendirildi.
“YABANCI SAVAŞÇILARI GERİ ALIN”
Toplantının açılış konuşmasını yapan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, koalisyon üyelerine kendi vatandaşları olan IŞİD’li mahkumları geri almaları çağrısı yaptı. “Koalisyon üyeleri gözaltındaki binlerce IŞİD’li mahkumu geri almalı” diyen Pompeo, bu kişilerin işledikleri suçlardan ülkelerinde yargılanması gerektiğini söyledi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Terörizmle Mücadele Koordinatörlüğü görevini yürüten Nathan Sales de, “ABD’nin, bu sorunu onlar adına çözmesini kimse beklememeli” mesajını verdi.
10 bin kadar IŞİD’li mahkum ve on binlerce aile üyesi Suriye’nin kuzey doğusunda ABD’nin bölgedeki Kürt müttefiklerinin kontrolündeki kamplarda tutuluyor.
FRANSA-ABD ANLAŞMAZLIĞI
Avrupa ülkeleri, söz konusu savaşçılarla ilgili, delillerin toplanmasının güçlüğü ve saldırı tehdidi gibi nedenleri ileri sürerek ABD’nin teklifine karşı çıkıyor.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, toplantı sonrası medyaya, savaşçıların “suçu işledikleri yere olabilecek en yakın yerde adalet önüne çıkarılması gerektiği” görüşünü savundu. Le Drian, savaşçıların büyük çoğunluğunun Irak ve Suriyeli oluşunu da gündeme getirdi.
ABD: SORUMSUZLUK
ABD Dışişleri Bakanlığı Terörizmle Mücadele Koordinatörü Sales ise görüş ayrılığının altını çizerek, “ABD, Irak’ın omuzlarına böyle bir yükü yüklemenin uygunsuz olduğunu düşünüyor. Özellikle de söz konusu savaşçılar Avrupalıyken” dedi.
Nathan Sales, Fransa’nın teklifi ile ilgili, “Irak’ın onların problemini çözmesini beklemeleri sorumsuzluktur… Hala fırsat varken, hızla bu savaşçıların ilgili ülkeler tarafından geri alınmaları gerektiği görüşündeyiz” dedi.
Sales yabancı terörist savaşçıların iadesi konusunda “Kimse ABD’den bunu tek başına çözmesini beklememeli. Şu an için Suriye’de durum stabil görünüyor olabilir ancak burada Suriye’den söz ediyoruz. Her şey göz açıp kapayıncaya kadar değişebilir. Ülkeler vatandaşlarını alıp insani koşullarda yargılamalı” dedi.
Aralarında Fransa ve İngiltere’nin de olduğu birçok Avrupa ülkesi, geri dönüşleri engellemek için vatandaşlık iptali yoluna gidiyor.
TAMPON BÖLGEDE KALAN KİŞİNİN DURUMU
Türkiye’nin sınır dışı ettiği ancak Türkiye-Yunanistan sınırı arasında kalan ABD vatandaşı savaşçının durumu da Nathan Sales’in Washington’da düzenlediği basın toplantısında gündeme geldi. Türkiye Yunanistan’ın almayı reddettiği bu yabancı savaşçıyı Amerika’ya iade edeceğini açıklamıştı.
Nathan Sales, “Durumu yakından takip ediyoruz. Federal yasalar gereği ayrıntı veremem ama hem Türkler hem de Yunanlarla çalışıyoruz” demekle yetindi.
ÇAVUŞOĞLU: ÇÖPLÜK ALANI DEĞİLİZ
Toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Suriye’deki yabancı terör savaşçılarının vatandaşı oldukları ülkelerce geri alınması gerektiğini vurgulayarak, “Bölgemiz yabancı terör savaşçıları için bir çöplük alanı değil ve olamaz” dedi.
Çavuşoğlu, “Biz operasyon alanında 287 yabancı terör savaşçısıyla aile üyelerini yakaladık. Bunların iadesi için, vatandaşı oldukları ülkelerle çalışıyoruz.” diye konuştu.
ULUSLARARASI KRİZ GRUBU UYARISI
Uluslararası Kriz Grubu geçen ay açıkladığı raporda, IŞİD’in Irak ve Suriye’de yeniden ortaya çıkma olasılığının yüksek olduğunu bildirmişti.
Kriz grubunun son raporuna göre IŞİD, Irak ve Suriye’de geriledi ancak tamamen ortadan kaldırılmadı ve bölgede yaşanan bazı gelişmeler, örgütün tekrar canlanmasına ön ayak olabilir.
medyaboldRusya, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kamışlı’da helikopter üssü kuruyor
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder