10 Aralık 2019 Salı

Abdullah Gül’den Erdoğan’a ‘sandık ve demokrasi’ mesajı

Ali Babacan ile siyasi bir hareket içerisinde yer alacağı konuşulan Gül’ün, Tunus’ta demokrasi, sandık ve demokratik hakları ile ilgili konuşması Erdoğan’a mesaj olarak yorumlandı.

BOLD – Tunus’un önemli düşünce kuruluşlarından “The Arab Institute of Business Leaders – IACE”ın düzenlediği “Teşebbüs ve Devletin Yeni Rolü” başlıklı düzenlenen panele 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katıldı. Panele Gül’le beraber Tunus eski Cumhurbaşkanı Mohamed en-Nasır, Tunus Başbakanı Yusuf Şahid ve Yunanistan eski Başbakanı Aleksis Çipras da katıldı. Eski bakanlardan Ali Babacan ile siyasi bir hareket içerisinde yer alacağı konuşulan Gül’ün, burada yaptığı konuşmasındaki demokrasi vurgusu Erdoğan’a mesaj olarak yorumlandı.

TUNUS’A ÖVGÜ

Arap Baharı ayaklanmalarının birçok Arap ülkesinde kışa döndüğünü söyleyen Abdullah Gül, “Bugün geriye dönüp baktığımızda, biz Tunus’un arkadaşları olarak gurur duyuyoruz. Tunus, asgari toplumsal maliyeti olan bir devrim gerçekleştirerek ve kaos yaratmadan ülke kurumlarını koruyarak demokrasiyi başardı. Dünya bu süreci büyük bir hayranlıkla izlemiş ve Tunus deneyimini coşkuyla alkışlamıştır” ifadelerini kullandı

Gül konuşmasının devamında, “Siyasetin amacı ve yönetenlerin sorumluluğu, yaşam standartlarını, refahı ve insanların mutluluğunu arttırmaktır. Bu hedefe ulaşmak için atılacak ilk adım, barışı ve istikrarı sağlamak ve aynı zamanda farklı görüş ve ideolojilerin aynı alanı barışçıl bir şekilde paylaşmasını sağlamaktır. Neyse ki, Tunus’ta güçlü etnik, dini, mezhepsel ya da dil farklılıkları bulunmuyor ve bu nedenle Tunus’ta bu hedeflere ulaşmak daha da kolay. Geçen yüzyılda, en büyük ideolojik ve politik savaşlara tanık olduk ve bu deneyimlerden öğrendiklerimiz şudur: Temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınmadığı toplumlarda barış, kalkınma ve refahın sağlanamaması. İç çatışmalar ve dış müdahaleler bu koşullarda kaçınılmazdır. Bu temel ilkenin son örnekleri, Doğu Avrupa ve Arap Baharı’ndaki Sovyet sonrası demokratik dalga olmuştur” dedi.

DEMOKRASİ SANDIĞA İNDİRGENEMEZ

Demokrasinin gelişimin anlatan Gül, “Tunus’un demokrasi yolunda attığı adımlar ve yolda kazanılan kazanımlar övgüye değer. Ancak, takdir edeceğiniz gibi, gerçek bir demokrasinin kurulması kısa sürede gerçekleşemez. Demokratik kültürün kök salması için idari, yasal ve yapısal reformlara ek olarak, insanların kafasında bir dönüşüm şarttır. Bu bağlamda, demokrasiden ne anladığımız konusunda net olmalıyız.Her şeyden önce, demokrasi oy sandığına indirgenemez. ‘Kazanan her şeyi alır’ mantığı, seçimi kazanan her ne isterse yapabilir, bir ülkenin demokratik kalkınmasına zarar verir”şeklinde konuştu

‘SADECE ÇOĞUNLUĞUN DEĞİL AZINLIK VE GRUPLARIN KİMLİĞİNE SAYGI’

Demokrasilerin çoğulcu olması gerektiğini anlatan Gül demokratik bir hükumetin tanımı şöyle yaptı, “Demokratik bir hükümet, yalnızca çoğunluğun taleplerine ve haklarına değil, aynı zamanda azınlık gruplarına ve kimliklerine de saygı duymalıdır. Bu bağlamda, gerçek bir demokrasi, temel insan haklarının ve özgürlüklerinin evrensel standartlarla uyumlu olduğu, hukukun üstünlüğü ilkesinin her şeyden önce tutulduğu ve toplumun farklı kesimlerinin temsil edildiği ve katılma fırsatına sahip olduğu bir sistemdir” diye konuştu.

ERDOĞAN’A MESAJ MI?

‘Demokrasilerde sandık her şey demek değildir’ ifadelerini kullanan ve çok çeşitli etnik ve mezhepsel yapıdan oluşmayan Tunus’ta azınlık haklarına vurgu yapan Gül’ü konuşmasıyla AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mesaj verdiği yorumları yapıldı.

Polisin milletvekilinin kolunu kırması kanuna uygun

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder