Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Türkiye’nin İncirlik ve Kürecik’i kapatma tehdidinin ardından NATO’da Türkiye’nin ittifaka bağlılığıyla ilgili kuşkuların olduğunu yazdı. Gazete, Türkiye’nin Rusya’yla yakınlaştığı bir dönemde üye ülkelerin belirsizliği ortadan kaldırmak için çabaladığını belirtti.
BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ABD’nin S-400’ler sebebiyle yaptırım uygulaması halinde İncirlik ve Kürecik’teki ABD askerlerini bu üslerden çıkarabileceğine dair sözlerinin yer verildiği makalede, bu durumun NATO müttefikleri açısından bir belirsizlik yarattığı yazıldı.
“İTTİFAKA BAĞLILIKLA İLGİLİ BİR MESELE”
ABD’nin nükleer silahlarını ve kritik radar operasyonlarını yürüttüğü bu üslerin kapatılması ihtimali, gazeteye göre, ABD Savunma Bakanı Mark Esper’i, Türkiye’nin NATO’ya bağlılığını sorgulamaya itti.
Esper, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Doğal olarak NATO üslerini ya da yabancı askerleri ülkelerinde barındırma ya da barındırmama hakları var. Ancak tekrar ediyorum, eğer söylediklerinde ciddilerse, bu doğrudan ittifakla ilgili, ittifaka bağlılıkla ilgili bir mesele haline geliyor” ifadelerini kullandı.
Gazeteye göre, Türkiye son dönemde attığı adımlarla hem Washington hem de ittifakın geri kalanıyla arasında gerilim yarattı. Bu adımların başında, ABD’nin Suriye sahasında IŞİD’le mücadeledeki ortağı olan güçlerle savaşmak için Suriye’nin kuzeyine askeri operasyon başlatması ve Rusya’dan S-400 füze savunma sistemini satın alması geliyor.
Wall Street Journal, Türkiye’de görev yapan Batılı bir diplomatın “Bu bir araba kazasını yavaş çekim izlemeye benziyor” yorumuna da yer verdi.
“YUMUŞAK BİR DİLLE İKNA”
Makaleye göre ABD’li yetkililer, Erdoğan’ın Moskova’yla daha sıkı bir ilişki girmesini engellemek için ve ülkeyi dışlayarak daha da fazla Rusya’nın yörüngesine itmekten korktukları için, ABD Başkanı Donald Trump’ın Erdoğan’ı yumuşak bir dille ikna etmeye çalıştığını söylüyor.
Ancak Trump bir yandan da Türkiye’ye öfkelenen ve cezalandırmak için yaptırım yasalarını Kongre’den geçirmeye çalışan ABD’li Senatörler ve Temsilciler Meclisi üyeleriyle de baş etmek zorunda kalıyor.
“İSTEMİYORUZ AMA YAPTIRIMLAR OLACAK”
13 Kasım’da Erdoğan’ın Washington’a yaptığı ziyaretin hatırlatıldığı makalede, Trump’ın Erdoğan için “çok iyi arkadaşım” dediği ancak bu ay Türkiye’ye savaş uçağı satışını engelleyebilecek olan bir savunma yasasını imzaladığı belirtiliyor.
Trump yönetimi, Türkiye’ye yönelik yaptırımların çapına karar vermek durumunda ancak Avrupa Birliği, Türkiye’nin ABD ve NATO’yla ilikilerini tamir etmesi için daha fazla zamanı kalmadığını söylüyor.
Gazeteye konuşan ABD’li bir üst düzey yetkili, “Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını istemiyoruz ama bu olacak. Ve Türkiye zarar görecek.” diyor.
RAHATSIZLIĞIN ASIL SEBEBİ S-400’LER
Wall Street Journal, NATO’daki rahatsızlığın asıl sebebinin, ABD Savunma Bakanlığı’nın NATO’nun güvenliği için tehdit olduğu uyarılarına rağmen, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın alması olduğunu belirtti.
Washington, Rusya’nın radarlarını kullanarak görünmezlik şifrelerine erişebileceği gerekçesiyle, Türkiye’nin F-35 savaş uçaklarını almasını engelledi.
Ankara ise karşılığında iki ülkeden yetkililerin ve uzmanların bir araya gelerek çözüm için görüşmesi önerisini getirdi. Bu görüşmelerin NATO’nun gözetiminde yapılmasını teklif etti. Ancak Washington, tek bir F-35’in bile Türkiye’ye gelmesi halinde milyar dolarlık bu projenin tehlikeye gireceğine inandığı için bu teklife sıcak bakmadı.
Bunun üzerine Kasım ayında Türkiye, S-400’lerle Ankara yakınlarındaki üste deneme yaptı. Ardından da F-35 yasağı kalkmazsa Rusya’dan yeni savaş uçakları alınabileceğinin sinyalini verdi.
SURİYE’DEKİ İŞBİRLİĞİ LİBYA’YA TAŞINIYOR
Bazı NATO üyeleri, NATO’nun kurum olarak Türkiye’nin kuzey Suriye’deki operasyonunu “ulusal güvenliği için başlattığı” görüşünü benimsemesini eleştiriyor. Bunun Türkiye’ye çok fazla alan açtığını ve Rusya’yla askeri işbirliğini de bu şekilde artırdığını savunuyorlar.
Makaleye göre bu ülkeler, Türkiye’nin Rusya’yla Suriye’de sürdürdüğü işbirliğini şimdi de Libya’ya taşımasından endişeliler.
Gazeteye konuşan üst düzey bir Avrupalı diplomat, bu endişeyi şu sözlerle dile getiriyor: “Türkiye bir güç gösterisi yapıyor ve kazanıyor.”
medyaboldABD, Erdoğan’ın “Kapatırız” dediği İncirlik Üssü’nü büyütüyor
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder