Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, “Virüsün 26 derecede, nemli ortamda yaşamadığı, kırılacağı, aktivitesinin azalacağı beklentisi var. Adana’da çabuk kırılabilir” dedi.
BOLD – Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle 27 binden fazla insan hayatını kaybetti. Türkiye’de ise son rakamlara göre 5 bin 698 kişide virüs tespit edildi.
SICAK İLLERDE YAŞAYANLARA UMUT DOĞDU
Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, sıcak illerde yaşayan vatandaşları umutlandıracak bir açıklama yaptı.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ VİRÜSÜ TANIMIYOR VE HASTALIK HIZLA YAYILIYOR
Taşova, virüsün 26 derecede ve nemli ortamda yaşamadığı, kırılacağı veya aktivitesinin azalacağı beklentisi bulunduğunu belirtti.
Yeni tip koronavirüsün sigara içen, kronik rahatsızlığı bulunan ve yaşlı kişilere daha çok zarar verdiğini hatırlatarak bağışıklık sisteminin virüsü tanımadığını bu sebeple hastalığın hızla yayıldığını dile getirdi.
ŞEKER VE HİPERTANSİYON HASTALARI YÜKSEK RİSKLİ
Prof. Dr. Taşova’nın Kovid-19 ile ilgili açıklamaları şu şekilde:
– Hipertansiyon bu tarz bir hastalıkta risk faktörü sayılmıyordu ama artık sayılmaya başlandı.
– Şeker hastalığı da biraz daha risk faktörüydü fakat bu hastalıkla riski üst seviyelere çıktı.
ELDİVEN YERİNE EL HİJYENİ SON DERECE ÖNEMLİ
– Korunmada 2 yol ön plana çıktı. Birincisi sosyal mesafeyi koruma, diğeri sık el yıkama.
– Risk faktörü kişilerin maske takmasını önerebiliriz.
– İnsanlar eldivenle dolaşıyor bunu son derece yanlış buluyorum. Bunla kendini korumuyor her yere dokunup el hijyenini ihmal ediyor. Eldiven yerine el hijyeni son derece önemli.
BİLİM KURULU TAVSİYE KARAR VERİR UYGULAYICI DEVLETTİR
– 26 derecede ve nemli ortamda virüsün yaşamadığı, kırılacağı veya aktivitesinin azalacağı gibi bir beklentide var. Hep birlikte yaşayıp göreceğiz. Belki Adana’da virüs daha çabuk kırılabilir.
– Bilim kurulu bilimsel verilere dayalı tavsiye niteliğinde kararlar verir. Uygulayıcılar devlettir.
BAZI YERLERDE SOKAĞA ÇIKMA KARARI OLMALI
– Sokağa çıkma yasağı gibi kararlar devletin kararlarıdır. Bizim gibi iç içe yaşayan toplumlar için bazı yerlerde sokağa çıkmanın kısıtlanmasının gerekli olduğunu düşünüyorum.
– İtalya bizim yapımıza çok benziyor. Yaşlılarımızla yaşıyoruz. Yaşlı ve diğer kişilerin süreci ciddiye alması gerekiyor.
GENÇLER DE ÇOK ÖZEN GÖSTERMELİ ÇOCUKLARA DA DİKKAT ETMELİ
– Zatürre gençlerimiz var. Zatürreye bağlı fibrozis dediğimiz akciğerde kalıcı hasar olup olmadığına da bakmamız gerekiyor. İleride bunun etkilerini göreceğiz.
– Gençlerde özellikle altta yatan hastalığı varsa veya 30 yaşında sigara içiciyse ya da 50 yaşında diyabet, hiper tansiyon gibi rahatsızlıkları var ise bunlar riskli grup.
Prof. Dr. Yeşim Taşova, çocuklarda da bazı virüs vakaları olduğuna dikkat çekerek her yaş grubu için de çok dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder