Koronavirüsün içme suyu sağlanan baraj ve göllere bulaşmasından endişe ediliyor. Uzmanlar, koronavirüsün suya bulaşıp bulaşmadığının belirlenmesi konusunda belediyelere önemli görevler düştüğüne dikkat çekti.
BOLD – Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Başkanı Dr. Baran Bozoğlu, Hollanda’nın arıtma tesisine giren suda koronavirüs görülmesinin dünya genelinde paniğe neden olmasına ilişkin, “Virüslerin, bakterilerin, patojenlerin atık suda ve kanalizasyonda bulunması çok normal. Önemli olan virüsün derelere ve göllere bulaşmaması” dedi.
VATANDAŞLAR ENDİŞE DUYUYOR
Cumhuriyet’ten Sena Yaşar’a konuşan Bozoğlu, Türkiye’de de “arıtma tesislerinden koronavirüs bulaşır mı” endişesinin vatandaşlar arasında yoğun olduğuna dikkat çekti. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Bozoğlu, Hollanda’daki testlerde atık su girişinde koronavirüs tespit edildiğini fakat atık su çıkışında virüse rastlanmadığını belirtti.
BELEDİYELERE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR
Arıtma tesisine giden atıkların içinde halihazırda virüs ve bakteri bulunduğunu söyleyen Bozoğlu, “Atık suların içinde koronavirüsün olması oldukça normal bir şeydir. Bu, bizlere koronavirüsün vücuttan dışkı yoluyla atılabildiğini gösteriyor. Buradaki asıl mevzu, suyun arıtma tesisinden çıktıktan sonra herhangi bir virüse rastlanıp rastlanmamasıdır. Bu konuda belediyelere önemli görevler düşüyor” dedi.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder