1 Mart 2020 Pazar

Göçmenler, denizden çok kara yolunu tercih ediyor

Türkiye’nin ‘sınır güvenliğini gevşetmesi’ sonrası hareketlenen göçmenler, ‘şimdilik’ paralı ve risk oranı yüksek deniz yerine kara yolunu tercih ediyor. Kaçakçılar ise kıyılarda hareketin artacağına inanıyor.

BOLD – İzmir Dikili kıyıları, Yunanistan’ın Midilli Adası’na yakınlığı sebebiyle göçmenlerin Avrupa’ya geçişinde en çok kullandığı güzergâhlar arasında yer alıyor.

Türkiye’nin, göçmenlerin Avrupa’ya karadan ve denizden geçişlerinin engellenmeyeceği kararı akabinde Dikili kıyılarında yoğunluk beklense de bölge şu sıralar ıssızlığını koruyor.

İzmir Dikili kıyılarında beklenen göçmen yoğunluğu yok.

RİSKİN AZ ÜCRETİN OLMADIĞI YOL TERCİH EDİLİYOR

Zira, deniz yoluyla Avrupa’ya geçmek için kaçakçılara 500 ila 600 dolar vermektense, riskin görece az olduğu ve ücret ödemek zorunda kalınmayan Edirne sınırında şans deneniyor.

BBC Türkçe’den Ege Tatlıcı ve Fundanur Öztürk’ün haberine göre Türkiye’nin ‘sınırlarda denetimsizlik’ adımı sonrası Dikili ve Ayvalık gibi Yunan adalarına yakın kıyılarda göçmen yoğunluğunun artacağı bekleniyordu.

BİR GRUP GÖÇMEN TOPLANDI ANCAK DENİZ YOLUNDAN VAZGEÇTİLER

Yerel kaynaklar, dün 150 ila 200 kişilik bir göçmen grubunun Dikili’de toplandığını ancak daha sonra fikir değiştirerek otogarda otobüslere binip Edirne’ye gittiğini kaydediyor.

Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, her hafta Midilli’ye geçiş deneyen birkaç botun bir kısmının adaya ulaşabildiğini kalanının Jandarma, sahil güvenlik veya polisce yakalandığını söylüyor.

YÖRE HALKI MÜLTECİLERİN GEÇİŞLERİNİ DESTEKLİYOR

İlçe her ne kadar göçmenler için kısa süreli geçiş rotası olsa da Kırgöz, hükumetin son kararının yöre halkının çoğunluğunca desteklendiğini ifade ediyor.

Pazarkule Sınır Kapısı’nda toplanan göçmenlerin geçişine Yunanistan izin vermiyor

GİTMEK İSTEME SEBEPLERİ: TÜRKİYE’DE EKONOMİ KÖTÜLEŞTİ

Suriyeli göçmen bir genç Avrupa’ya niçin gitmek istediğini şu sözlerle dile getiriyor: “Türkiye çok güzel ama ekonomi kötüleştiği için artık çalışamıyorum. Para kazanmam lazım.”

20 yılı aşkın süredir Dikili’de göçmen kaçakçılığı kendi ifadeleriyle ‘iş atma’ yapan iki kişi, isim ve fotoğraf kullanmamak şartıyla konuşmayı kabul ediyor.

ÖLÜM OLAYLARI ‘MACERAPEREST’ KAÇAKÇILAR YÜZÜNDEN

Botların batması sebebiyle ölümle sonuçlanan geçişlerin; havayı ve denizi okumayı bilmeyen ve ilçenin yerlisi olmayan maceraperest kaçakçılar yüzünden yaşandığını savunuyorlar.

Kaçakçılığa 1996’da başladığını söyleyen biri; 24 yıllık ‘meslek hayatı’nda organize ettiği geçişlerin hiçbirinde ölüm yaşanmadığını iddia ediyor.

SINIR KARARI GEÇİŞLERİ SUÇ OLMAKTAN ÇIKARMADI

Türkiye’nin göçmenlerle ilgili kararı ise kaçakçılar arasında heyecana kapı aralamamış zira bu gelişme süreci ‘suç’ olmaktan çıkarmıyor.

“Geçişler denetlenmiyor olabilir ancak bu bizim onları herhangi bir ceza almadan karşıya geçirebileceğimiz anlamına gelmiyor. Bu yüzden biz hala temkinliyiz” diyorlar.

YOLCU BAŞI BÜYÜKŞEHİRLERDE ORGANİZE EDİP KIYIYA GETİRİYOR

Göçmen kaçakçılığında birden fazla aktör bulunuyor: Mültecileri kıyıda karşılayan, botu tedarik eden ve botun nasıl çalıştığını gösterenler.

Bir de kıyıya geliş öncesi göçmenleri İstanbul gibi büyük şehirlerde bir araya getirip organize eden ‘yolcu başı’ adlı kişi bulunuyor.

Yunanistan, göçmenlerin geçişlerini engellemek için tedbirleri artırdı.

AYDIN, ANTEP VE HATAY’DAN KIYILARA YOLCULUK BAŞLADI

Kaçakçılar, her ne kadar Edirne’de yoğunluk olsa da Aydın, Gaziantep ve Hatay’daki mülteci kamplarından kıyılara yolculuğun başladığına dair duyum aldıklarını söylüyor.

Dikili’de son 10 yılda kaçakçılığın sektör haline geldiğini belirtiyorlar. 2014 ila 15 arası Midilli’ye geçişlerin yoğunlaştığını, günde ortalama 55 kişilik 10 botun adaya gittiğini kaydediyorlar.

GEÇİŞLER 2015 SONRASI AZALDI ANCAK HİÇBİR ZAMAN BİTMEDİ

2015’den bu yana geçiş yoğunluğu bir nebze azalsa da hiçbir zaman sonlanmamış. Şimdiki rutinleri ayda 1 ila 10 bot arası değişiyor.

Gündemlerindeki bir diğer konu ise mültecilere geçiş serbestisi kararıyla bugüne kadar göçmen kaçakçılığı suçundan ceza alanlara da af gelip gelmeyeceği.

EN SON TUTUKLANAN 60 KİŞİ UMUTLARI YEŞERTMEDİ

Ancak geçen hafta Türkiye geneli kaçakçılara yönelik operasyon sonucu 60’a yakın kişinin tutuklanması hatırlanınca, bu ihtimalin zayıf olduğunu değerlendiriyorlar.

Birkaç gün önce Yunanistan’da dört kontrol botunun Midilli’nin çeşitli kıyılarında beklemeye başladığı bilgisini veriyorlar.

Her yıl binlerce mülteci, çıktıkları umut yolculuğunu tamamlayamadan can veriyor.

JANDARMA DENETİMLERİ BİR ANDA KESİLDİ

Dikili’de ise jandarma, birkaç gün öncesine kadar hiç ayrılmadan beklediği yerlerde artık yok. Kaçakçılar, ‘devletin açıklamasıyla jandarma denetimleri bir anda kesildi’ diyor.

Yunanistan’ın denizde yakaladığı göçmenlere tavrını ‘her zaman sert’ diye tanımlayarak, yakalanan mültecilerin ölüme terk edildiğini savunuyor:

‘SADECE BEN SON BİR YILDA 18 CESET ÇIKARDIM’

“İçinde göçmen olan botları kesiyorlar ve göçmenleri bile bile ölüme terk ediyorlar. Sadece ben son bir yılda balık tutmak için attığım trol ağlarına takılan 18 ceset çıkardım.”

Irkçı Yunan hesaplardan provokatif paylaşımlar: Allahu Ekber diyerek bizi öldürmeye geliyorlar

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder