Koronavirüs salgınının ne zaman biteceğine dair Harvard Üniversitesi’nin araştırması, sosyal mesafe önleminin 2022’ye, pandeminin döngüler halinde 2025’e kadar sürebileceğini ortaya koydu.
BOLD – Dünya geneli yüz binleri aşan can kaybına yol açan Çin kaynaklı koronavirüs (Kovid-19) salgını, her gün yeni hayatların sönmesine sebep oluyor.
Küresel ölçekte endişeler arttıkça da akıllarda tek soru kök salıyor: Salgın ne zaman bitecek?
SOSYAL MESAFE İÇİN 2022, BİTİŞ İÇİN 2025 TARİHİ ÖNGÖRÜSÜ
Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) önde gelen üniversitelerinden Harvard’ın konuyla ilgili araştırması sürecin tahmin edilenden uzun sürebileceğini ortaya koydu.
Buna göre sosyal mesafe tedbirlerinin 2022’ye kadar devamı gerekebilir; etkili bir aşı veya tedavinin gecikmesi halindeyse, salgın sarmala dönüşebilir ve 2025’e kadar yok olmayabilir.
ÖNLEMLERİN ARALIKLI VE TEKRAR TEKRAR YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ ŞART
Bilim dergisi Science’da yayımlanan araştırma, küresel ölçekte uygulanan karantinaların tek seferle sınırlı tutulmasının pandemiyi kontrolde yeterli olmayacağını ortaya koydu.
Zira, önlemlerin aralıklı ve tekrar tekrar yürürlüğe konmaması halinde, ilkinden daha kuvvetli ikinci dalgalar yaşanacak.
2024’TE BİLE SALGIN ÇIKMA İHTİMALİ VAR
Araştırmada, “Ortadan kalkmış gibi görünse bile, SARS-CoV-2’nin gözetimi devam ettirilmeli çünkü 2024’te bile salgın yeniden ortaya çıkabilir” denildi.
Çalışmanın yazarlarından Harvard Üniversitesi epidemiyoloji profesörü Marc Lipsitch, sonuçları The Guardian gazetesine şöyle değerlendirdi:
2020 YAZINDA BİTECEĞİNİ ÖNGÖRMEK ŞİMDİLİK ZOR
“Enfeksiyonlar, enfekte ve riske duyarlı insanların varlığında yayılır. Bildiğimizden çok daha büyük sürü bağışıklığı yoksa, nüfusun büyük çoğunluğu hâlâ riske açık. Salgının 2020 yazında son bulacağını öngörmek, enfeksiyonların nasıl yayıldığına dair bildiklerimizle çelişiyor.”
Harvardlı bilim insanları, önümüzdeki beş yılda ortaya çıkacak yeni vaka sayılarının ve hangi seviyede sosyal mesafe gerektiğinin bağışıklık kazananların ve bağışıklığın yapısına bağlı olduğunu kaydetti.
BAĞIŞIKLIK KALICI OLURSA 5 YIL SONRA YOK OLABİLİR
Hastalığı atlatanların kazandığı bağışıklık kalıcı olursa, Kovid-19 şu anki ilk salgından beş yıl sonra yok olabilir. Eğer başka koronavirüslerde yaşandığı gibi, bağışıklık sadece bir yıl sürerse, senede bir yeni salgın döngüsü muhtemel görüldü.
VİRÜSLE İLGİLİ HALA BİLİNMEYENLER SÖZ KONUSU
Koronaya ilişkin büyük resimde hâlâ birçok önemli bilinmeyen olduğu ve uzun vadeli tahminde bulunmanın zor olduğu da vurgulandı.
medyaboldÇavuşoğlu’ndan itiraf: “Kendimizin ekipman ihtiyacı olmasına rağmen 34 ülkeye yardım ettik”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder