Alman Federal İş Mahkemesi, Berlin’de başörtüsüyle çalışmasına izin verilmeyen öğretmenle ilgili kararını açıkladı. Mahkemeye göre Tarafsızlık Yasası’na dayandırılarak öğretmenlere başörtüsü yasağı getirilmesi yasalara aykırı.
BOLD – Almanya Federal İş Mahkemesi Berlin Eyaleti’nde öğretmenlere Tarafsızlık Yasası’na dayandırılarak başörtüsü yasağı getirilmesinin yasalara aykırı olduğuna hükmetti.
Almanya Federal İş Mahkemesi, başörtüsü taktığı gerekçesiyle çalışmasına izin verilmeyen öğretmenin inancı nedeniyle ayrımcılığa uğradığına hükmetti.
Federal İş Mahkemesi, daha önce Berlin Eyaleti İş Mahkemesinin aldığı “Öğretmenlerin başörtüsü takmaları sadece okul huzurunun bozulmasına yönelik somut bir tehdit oluşturması halinde yasaklanabilir” şeklindeki kararına da atıfta bulundu.
Berlin Eyaleti İş Mahkemesi 2018 yılında davacı öğretmeni haklı bulmuş ve 5 bin 159 Euro tazminat ödenmesine hükmetmişti. Ancak Berlin hükumeti, Tarafsızlık Yasası’nı gerekçe göstererek karara itiraz etmiş ve temyize başvurmuştu. Berlin Eyaleti’nde 2005 yılında yürürlüğe giren Tarafsızlık Yasası kamu hizmetinde çalışan öğretmen, polis, hakim gibi kişilerin dini ve dünya görüşlerini yansıtan semboller taşımasını yasaklıyor. Federal İş Mahkemesi bu kararıyla temyiz başvurusunu reddetmiş oldu.
ANAYASA MAHKEMESİ:YASAK DİN ÖZGÜRLÜĞÜ İLE BAĞDAŞMAZ
Karlsruhe’deki Anayasa Mahkemesi 2015 yılında okullarda tüm öğretmenleri kapsayan bir başörtüsü yasağının din özgürlüğü ile bağdaşmadığına hükmetmişti.
Almanya Anayasa Mahkemesinin kararında “soyut bir tehlikeden” dolayı din özgürlüğünün kısıtlanamayacağına ancak okul huzurunun bozulmasında “yeterli somut tehlike” görülmesi durumunda başörtüsü yasağının getirilebileceğine hükmetmişti.
Almanya’da öğretmenlerin ders sırasında başörtüsü takmasına ilişkin olarak eyaletlerde farklı uygulamalar bulunuyor.
Başörtülü öğretmen adayının gerekçeli karar açıklanana kadar öğretmen olarak işe başlayıp başlayamayacağı henüz bilinmiyor.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder