Yunanistan Parlamentosu, Mısır ile 6 Ağustos’ta imzaladığı deniz yetki alanlarını belirleyen anlaşmayı onayladı. Daha önce Mısır Parlamentosu’nun da onay verdiği anlaşma, Yunan parlamenterlerin çoğu tarafından kabul edildi.
BOLD – Doğu Akdeniz’de Ankara-Atina hattında gerginlik devam ederken, Mısır ile Yunanistan arasında imzalanan deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşması Yunan parlamentosundan geçti.
Mısır ile Yunanistan’ın Akdeniz sınırlarının büyük bir kısmının belirlendiği ve iki ülke arasında yer alan, petrol ve gaz rezervlerinin bulunduğu bölgede Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ilan edilmesi konusunda uzlaşıldığı anlaşma Perşembe günü Yunan parlamentosundaki oturumdan gerekli oyu alarak kabul edildi.
Anlaşma, 300 üyeli Yunan Meclisi’nde 178 “evet”, 26 “hayır” ve 81 “çekimser” oyla kabul edildi.
Yunan hükumet sözcüsü Stelios Petsas Perşembe günü yaptığı açıklamada “Türkiye’nin yasa dışı faaliyetleri” nedeniyle anlaşmanın Yunanistan tarafından onaylanmasının “çok acil” olduğunu belirtmişti.
Yunanistan ile Mısır’ın imzaladığı anlaşma, Ankara ile Atina arasında, Almanya’nın aracılığıyla başlatılmak istenen müzakerelerin yeniden askıya alınmasına neden olmuş, Türkiye tartışmalı bölgeye Oruç Reis sismik araştırma gemisini göndermişti.
MEİS ADASI KAPSAM DIŞI
Anlaşma Meis Adası’nı kapsam dışı bırakıyor. Bu durumu Atina yönetiminin kabul etmesi, Mısır’ın da aynı Türkiye gibi “Meis Adası’nın tam yetki alanına sahip olamayacağı” tezinden kaynaklandığı şeklinde yorumlanıyor.
Mısır, Türkiye ile ilişkilerinin zaten gergin olduğu bir dönemde Meis Adası nedeniyle Ankara ile Atina arasındaki anlaşmazlıklara taraf olmak istemiyor. Bu nedenle de anlaşmayı “Meis Adası’nın, şimdilik, kapsam dışında bırakılması” şartıyla imzaladı.
Türkiye de geçen yıl 27 Kasım’da Libya ile anlaşma imzalamıştı. Türkiye, Libya ile vardığı anlaşmayla Yunanistan ile Kıbrıs ve Mısır arasında bir ‘kalkan’ oluşturduğunu ve münhasır ekonomik bölgesinin batı sınırını oluşturduğunu ifade ediyor.
Anlaşma geçen hafta Mısır parlamentosunda yapılan oylamada da kabul edilmişti.
TÜRKİYE: ANLAŞMA YOK HÜKMÜNDEDİR
Türkiye, Yunanistan ile Mısır arasında varılan bu anlaşmasının açıklanmasının ardından kendisi için “yok hükmünde” olduğunu açıklamıştı.
Türkiye, Atina ve Kahire’nin vardığı anlaşmaya kendi kıta sahanlığını ihlal ettiği gerekçesiyle şiddetle karşı çıkıyor.
Anlaşmada belirlenen deniz yetki alanları aynı zamanda, Türkiye ve Libya’nın geçen yıl imzaladığı ve Yunanistan’ın ‘yasa dışı olduğunu’ savunduğu yetki alanlarıyla da çakışıyor.
ATİNA’DAN YENİ NAVTEX İLANI
Türkiye’nin Oruç Reis gemisinin, sismik çalışma yürüteceği alan için 1 Eylül’e kadar devam edecek yeni Navtex (Denizcilere Duyuru) ilan etmesine Yunanistan’dan misilleme geldi.
Yunan basınının aktardığına göre, Atina, Türkiye’nin Oruç Reis gemisinin, sismik çalışma yürüteceği alan için ilan ettiği Nevtex’e karşılık, Girit Adası’ndaki Kandiye Navtex istasyonun aynı şekilde karşılık vereceğini duyurdu.
Yunanistan’ın Navtex ilanında, “yetkili olmayan istasyonun, yetkisiz ve yasa dışı faaliyet için yaptığı yayının, Yunan karasularıyla çakıştığı” iddia edildi ve “bütün denizcilere Türkiye’nin ilan ettiği Navtex’i tanımamaları ve burada yetkili olarak Navtex mesajı ilan edecek tek kurumun Kandiye istasyonu olduğu” ileri sürüldü.
TÜRKİYE, NAVTEX’İ 4 GÜN DAHA UZATTI
Türkiye tarafından yapılan ilk açıklamada, ilgili bölgeye dair ilanda daha önce çalışmaların 27 Ağustos’a kadar sürdürüleceğinin duyurulduğu, yeni bildiriyle ise görev süresinin 4 gün uzatıldığı açıklanmıştı.
Buna göre Oruç Reis sismik araştırma gemisi, Ataman ve Cengiz Han isimli gemilerle birlikte Doğu Akdeniz’de Kıbrıs açıklarında daha önce ilan edilen bölgede sismik çalışmalarını yürütecek.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder