22 Eylül 2020 Salı

ABD Büyükelçiliği’nden “Sevilla Haritası” açıklaması: Hukuki bir öneme sahip değil

Türkiye ve Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz gerilimi sürecinde gündeme gelen “Sevilla haritası” tartışmasına ilişkin ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nden açıklama geldi. Açıklamada, “ABD Sevilla haritasının hukuki bir öneme sahip olduğunu düşünmemektedir” denildi.

BOLD – ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Sevilla haritasıyla ilgili Türk basınında yer alan yorumlara değinildi. “Amerika Birleşik Devletleri prensip gereği diğer devletlerin deniz yetki alanlarıyla ilgili itilaflarda herhangi bir pozisyon almamaktadır” ifadesi kullanıldı.

İngilizce ve Türkçe olarak paylaşılan açıklamada, ABD’nin Sevilla haritasının hukuki bir öneme sahip olduğunu düşünmediği de belirtildi ve “Avrupa Birliği’nin de Sevilla haritasını hukuki bağlayıcılığı olan bir belge olarak değerlendirmediğini görmekteyiz” denildi.

GÖRÜŞMELER EN KISA ZAMANDA BAŞLAMALI

ABD Büyükelçiliği, deniz yetki alanlarının uluslararası hukuka dayalı olarak ilgili devletler arasında varılan mutabakatla karara bağlandığını vurgulayarak, “Amerika Birleşik Devletleri iyi niyetli diyalog ve müzakere anlayışını şiddetle desteklemekte, Türkiye ve Yunanistan’ı istikşafi görüşmeleri en kısa süre içinde yeniden başlatmaya teşvik etmektedir” denildi.

Ankara’nın sismik araştırma gemisi Oruç Reis’i Doğu Akdeniz’den çekmesinin ardından, Yunanistan hükümeti sözcüsü Stelyos Petsas Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Türkiye ile deniz sınırları konusunda, görüşmelere yeniden başlamaya yakın olduklarını belirtti.

Petsas, “İstikşafi görüşmelere yeniden başlamaya yakınız ancak bunun ne kadar çabuk olacağı her iki tarafa bağlı. Olumlu bir hava var” şeklinde konuştu.

SEVİLLA HARİTASI

Sevilla Haritası, Yunanistan’ın Ege Denizi’ndeki kıta sahanlığına ilişkin iddialarına temel oluşturan akademik çalışmalardan biri.

Sevilla Haritası, 2000’li yılların başında Sevilla Üniversitesi’nden akademisyenler Juan Luis Suárez de Vivero ile Juan Carlos Rodríguez Mateos’un Avrupa Birliği’nin talebi üzerine, Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs arasındaki Doğu Akdeniz’deki MEB (Münhasır ekonomik bölge) anlaşmazlığının çözümü için hazırladığı bir çalışma.

Söz konusu harita Yunanistan’ın Ege ve Akdeniz’de kıta sahanlığı olarak hak iddia ettiği alanla Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin 2004 yılında ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge sınırlarının AB’nin resmi sınırları olduğu varsayımına dayanıyor.

Bu harita, Yunanistan’ın kıta sahanlığını Türkiye’ye ne kadar yakın olursa olsun Yunan adalarının sınırlarına göre çiziyor.

Böylece haritanın iddiasına göre Meis Adası’ndan başlayan Yunan kıta sahanlığı, güneye doğru Akdeniz’in ortasına kadar iniyor ve Türkiye’ye Antalya Körfezi dışında bir çıkış fırsatı tanımıyor.

Türkiye ise bu haritanın haksız bir şekilde MEB haklarını çiğnediğini söylüyor.

AB’den Libya’ya silah taşımakla suçlanan ‘Avrasya Shipping’ firmasına yaptırım

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder